Szerbiában már 803 319-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját, és már az újraoltás is megkezdődött, ezzel beoltottság tekintetében Szerbia a második helyen áll Európában – olvasható a szerb egészségügyi minisztérium jelentésében. Az egymillió lakosra jutó beoltottak számában a nyugat-balkáni országot csak az Egyesült Királyság előzi meg Európában. Az országban továbbra is nagy az érdeklődés az oltások iránt, hivatalos adatok ugyan nincsenek, sajtóinformációk szerint azonban a hétmilliós országban eddig körülbelül kétmillióan jelezhették, hogy felvennék valamelyik vakcinát. Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech, a kínai Sinopharm, valamint brit-svéd AstraZeneca oltóanyaga érhető el.
    
A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnap Szerbiában 1622-vel 419 493-ra, Koszovóban 290-nel 64 095-re, Észak-Macedóniában 357-tel 96 894-re, Montenegróban 472-vel 68 476-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 240-nel 125 695-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 15-tel 4214-re, Koszovóban néggyel 1544-re, Észak-Macedóniában öttel 2976-ra, Montenegróban kettővel 882-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 11-gyel 4882-re nőtt.



Szerbia több mint négyezer adag vakcinát ajándékozott Észak-Macedóniának

Több mint négyezer adag, koronavírus elleni védőoltást ajándékozott Szerbia Észak-Macedóniának vasárnap, az átadási ceremónián a két ország határán Aleksandar Vucic szerb elnök és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök vett részt. A Pfizer/BioNTech 4680 adag vakcinájával így már a jövő héten megkezdődhet az észak-macedón egészségügyi dolgozók beoltása. Az átadási ceremónián elhangzott, először azok kapják meg a vakcinát, akik a koronavírus-fertőzötteket látják el. Zoran Zaev kiemelte: az adomány is a Szerbia és Észak-Macedónia között baráti kapcsolatot erősíti. A várakozások szerint Szerbia két hét múlva újabb, körülbelül négyezer adag oltóanyagot ad a szomszédos országnak, hogy a vakcina második dózisát is megkaphassák a beoltottak. Szkopjei jelentések szerint a jövő héten a kínai Sinopharm kétszázezer adag oltóanyaga is megérkezik az országba.
    
Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter csütörtökön a közösségi médiában hívta fel a figyelmet arra, hogy alig néhány órával a bejelentés után, miszerint megérkeznek az első oltóanyagok az országba, majdnem 24 ezren jelezték, hogy beadatnák az oltást.
    
Szerbia azért tud oltóanyagot ajándékozni a szomszédos országoknak, mert az európai országok közül elsőként vásárolt nagy mennyiségű vakcinát Kínából és Oroszországból, emellett pedig a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca oltása is elérhető az országban. Szerbia, Albánia és Bosznia-Hercegovina után ezzel Észak-Macedónia lett a negyedik ország a Nyugat-Balkánon, amely megkezdte az immunizációt. A bejelentések szerint Montenegróban és Koszovóban a hónap végén kezdődhet meg a lakosság beoltása.



Horvátországban 70 ezer embert terveznek beoltani a jövő héten a koronavírus ellen

Horvátországban 70 ezer embert terveznek beoltani a jövő héten a koronavírus ellen, többet, mint egész januárban – írta a Jutarnji List című horvát napilap vasárnap. A négymilliós országban december óta valamivel több mint százezer embert oltottak be, a lakosság mindössze 2,3 százalékát. A jövő héten összesen 71 325 adag oltóanyag érkezik a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájából. Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a jövő héttől már online is lehet regisztrálni az oltásra, eddig csak a háziorvosoknál lehetett jelentkezni.
    
Bár már meghirdették a 65 évnél idősebbek és krónikus betegek oltását, sok egészségügyi dolgozó és idősotthon lakója sem kapta még meg a vakcinát. Néhány nagyobb városban oltópontokat is kialakítanak, ha a háziorvosi rendelők nem bírnák a terhelést. Erre azonban valószínűleg csak február 22. után kerül sort – közölte a lap. Horvátországban az utóbbi 24 órában 198 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 657-at. Egy nap alatt 19 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5318-ra emelkedett. Kórházban 943 beteget ápolnak, közülük 89-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2298.
    
A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 329-cel 179 482-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3717-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 740-en vannak kórházban, 139-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 13 ezer. A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 3,4 százalékát oltották be a koronavírus ellen, a hónap végéig pedig az öt százalékot tervezik elérni. Az első dózist 70 752-en, ebből a másodikat 47 647-en kapták meg.


(MTI / címlapkép: MTI/Mohai Balázs)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük