2021 január 15-én Paraguayban is jóváhagyták az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyagot.

Az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF, Oroszország szuverén vagyonalapja) bejelentette, hogy a Paraguayi Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma jóváhagyja a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát. A vakcinát a sürgősségi engedélyezési eljárás keretében regisztrálták – méghozzá úgy, hogy az országban további klinikai vizsgálatokra már nem volt szükség.

A Szputnyik V-t hasonló eljárás szerint korábban már regisztrálták Algériában, Argentínában, Bolíviában, Szerbiában, Palesztinában és Venezuelában is. A vakcina szállítását az RDIF indiai, kínai, dél-koreai és más országbeli nemzetközi partnerei segítik. Kirill Dmitriev, az orosz közvetlen befektetési alap vezérigazgatója elmondta:

„A Szputnyik V vakcina regisztrációja Paraguayban bizonyítja a latin-amerikai országok növekvő érdeklődését a koronavírus elleni biztonságos és hatékony orosz vakcina iránt. Arra számítunk, hogy a térség több országa is hamarosan jóváhagyja, és készen áll új partnerségek létrehozására a világjárvány elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítések összevonására.”

A Szputnyik V számos fő előnnyel rendelkezik: A Szputnyik V hatékonysága meghaladja a 90% -ot és teljes védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés súlyosra fordulásával szemben. A Szputnyik V vakcina a közönséges megfázásokat okozó humán adenovírusvektorok bizonyított és szakmai szempontból jólismert platformján alapul. A Szputnyik V két különböző vektort használ a két oltáshoz az oltási folyamat során, amely hosszabb időtartamú immunitást biztosít, mint azok az oltások, amelyek ugyanazon szállítási mechanizmust alkalmaznak mindkét beadásnál. Az adenovírus-vakcinák biztonságosságát, hatékonyságát és mellékhatások hosszú távon bizonyított teljes hiányát két évtized alatt több mint 250 klinikai vizsgálat bizonyította. Több mint 1,5 millió embert már beoltottak a Szputnyik V-vel, bárminemű súlyos mellékhatás nélkül.



A Szputnyik V vakcina fejlesztői együttműködnek az AstraZenecával egy közös klinikai vizsgálaton az AstraZeneca vakcina hatékonyságának javítása érdekében. A Szputnyik V vakcinát Oroszországban, Fehéroroszországban, Szerbiában, Argentínában, Bolíviában, Algériában, Palesztinában és Venezuelában hagyták jóvá – de már megkezdődött a vakcina jóváhagyásának folyamata az EU-ban is. Az eddig létrejött szerződések értéke már meghaladja a 40 milliárd dollárt.

A Szputnyik V. nem okoz erős allergiás tüneteket sem. További előny a többi vakcinával szemben, hogy a Szputnyik V tárolási hőmérséklete + 2 + 8 C hőmérsékleten történik – ez azt jelenti, hogy hagyományos hűtőszekrényben tárolható anélkül, hogy további extrém-mélyhűtő infrastruktúrába kellene beruházni. A Szputnyik V ára injekciónként kevesebb, mint 10 amerikai dollár, így az egész világon megfizethető.



(Dél-amerikai Magyar Hírlap / sputnikvaccine.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük