Decemberben új műholdpozícióban jelent meg a magyar közszolgálati médium nemzetközi televíziós-, valamint rádiós adása. A nyugati 40,5 fokos SES-pozíció valójában nem is annyira új a magyar adás számára – hiszen korábban már adott innen a Duna TV Dél-Amerikába.

Azt egyenlőre nem kommunikálták hivatalos forrásból, hogy mi lesz a sorsa a nyugati 58 fokos pozícióban lévő jelenlegi, Dél-Amerikának szánt adásnak – de a legnagyobb valószínűség szerint ott hamarosan megszűnik a műsor terjesztése. A 40,5 fokos pozíció népszerűbb azon Dél-Amerikai államokban, ahol nagyobb számú magyarság él – így a váltás mindenképp üdvözlendő – azonban a korábbi nézőknek az áthangolásnál komoly buktatókkal kell szembe nézniük. Néhány néző számára sajnos szükségessé válhat a régebbi, csak DVB-S rendszert ismerő beltéri egység cseréje, valamint a kültéri egységen, a fejkonverterben minden nézőt érintően változásokat kell eszközölni – mivel az 58,0 fok nyugaton lévő INTELSAT 21 műholdhoz képest nem lineáris, hanem cirkuláris polarizációval történik a sugárzás a 40,5 fok nyugaton található SES 6 műholdról. A szükséges változtatásokról hamarosan cikket jelentetünk meg online kiadásunkon, valamint a Dél-amerikai Magyar Hírlap következő nyomtatott számában is. A részletekkel kapcsolatos kérdéseinket megküldtük az illetékes magyarországi szerveknek – így amint választ kapunk, megírjuk tisztelt Olvasóinknak!

Az új multiplex vételéhez minimálisan is 150-180 cm-es antenna szükséges Dél-Amerikában, de egy 240 cm-es antenna mindenképp ajánlott a stabil vételhez a kontinensen. DX-erek számára lehet érdekes, hogy az európai oldalnyaláb Magyarországon minimálisan, ideális vételi körülmények közepette is legalább 180 cm-es antennát követel meg.

A Duna World egyenlőre az új helyen is csak SD-felbontású, 480i59,94-re konvertált, mindössze 3 Mibit/s-videobitrátával bíró adás – ennek megfelelően a minősége sem javult az 58,0 fok nyugati pozícióhoz képest. Bár megerősítést egyenlőre nem nyert, de meggyőző jelek utalnak arra, hogy Karácsony magasságában talán HD-re válthat Dél-Amerikában is Magyarország nemzetközi csatornája. Ez az M4 Sport+ őszi érkezése után újabb, nagyon kedves gesztus lenne a dél-amerikai magyarság felé.

A Duna World adása idén ősszel váltott HD-felbontásra a pán-európai terjesztés esetében.

A részletes vételi adatokat itt találják:
https://www.lyngsat.com/muxes/SES-6_Hemi_3803-L.html

A műhold teljes kínálatát pedig itt:
https://www.lyngsat.com/SES-6.html

(Dél-amerikai Magyar Hírlap / Szilvai)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük