Argentínában a legalább 200 millió peso vagyonnal rendelkező személyekre egyszeri, minden vagyonelemre kiterjedő, minimum 2%-os vagyonadót vetne ki az egy éve hatalomra került, és Argentínát fél év alatt csődbe vivő Fernández-kormány. A cél hangzatosan a koronavírus-járvány veszteseinek megsegítése, a járvány elleni védekezés finanszírozása, valamint a hazai földgázipar fejlesztéseinek finanszírozása – bár a valóságban valószínűleg ez az összeg is felőrlődik majd az adósságspirálban fuldokló ország működőképességének fenntartásában, illetve az egyre komolyabb mértékeket öltő korrupciós csatornákban – már ha sikerül egyáltalán azt valóban beszedni.

3,7 milliárd dollárnyi bevételt vár a rezsim az egyszerinek mondott vagyonadóból. A törvénytervezet pénteken átment a szenátuson is, az alsóházban már korábban megszavazták azt. A peronista Alberto Fernández elnök rezsimje éles bírálatokat kapott a konzervatív ellenzéktől, azonban a törvény megszavazását politikai súlyuk miatt nem tudták meghiúsítani.

Argentínában évek óta tart az újabb recessziós hullám, ami egyre inkább az emberek tömeges elszegényedéséhez vezet Dél-Amerika (egykoron?) legfejlettebb országában. Az ország egyre rosszabbul áll a koronavírus elleni védekezés adatait tekintve is: a 45 milliós lakosságú Argentínában a sokak által vitatott hivatalos adatok szerint is szombaton már 1 454 631 főt számlált a fertőzöttek-, és 39 512 főt az elhunytak száma.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük