Az esti hírműsorok összesített nézettsége rendszeresen meghaladja a 90%-ot – mindezt úgy, hogy minden DAMTV-t elérő háztartás képes az összehasonlíthatatlanul magasabb költségvetéssel rendelkező anyaországi Duna Word / M4Sport+ csatorna vételére is.

A médiaboxszal rendelkező digitális nézők több, mint 2/3-a a 4k-felbontású (UHD) csatornát választotta, míg a maradék FullHD-felbontásban nézi a csatornát. Megjegyzendő, hogy a “csak” HD vagy FullHD televíziókészülék esetén is érdemes az UHD-csatornát választani a médiaboxon (1-es programhely), ugyanis úgy jobb képminőséget élvezhetnek a régebbi készülékek tulajdonosai is. A DAMTV minden saját gyártású műsora UHD-felbontásban készül.

Az analóg nézettségi adatokról, valamint a készülékek számáról nincs tudomásunk – lévén ezek nem mérhetőek digitális statisztikai adatok segítségével, és hagyományos nézettségmérési szolgáltatás sem áll rendelkezésre a lefedett területeken. Minden digitális háztartás képes analóg adások vételére is (a régi, illetve kisméretű készülékek számára ideális lehet), csupán egy splittert kell az optikai ONU-ból kiinduló koaxkábelre csatlakoztatni – és így médiabox sem szükséges a vételhez. Az első négyes splittert már tartalmazza az kábeltelevíziós alapszerelés, ezekre szabadon lehet csatlakozni – és biztatnánk is rá mindenkit! A rendelkezésre álló jelszint akár 16-64 készülék jó minőségű, egyidejű csatlakoztatását is lehetővé teszi, a használt kábelhosszoktól függően.

A lábra kelt szóbeszéd ellenére a csatorna nem tervezi az analóg adás megszüntetését, lekapcsolását – erre nincs műszaki-technikai, vagy kapacitásbeli ok – és szándék sem. Minden további nélkül használhatóak maradnak a konyhákban, műhelyekben ma is előszeretettel használt régi, katódsugárcsöves készülékek. Ezekhez a továbbiakban sem lesz szükség költséges médiabox vásárlására.

A valamivel jobb minőség lehetősége okán felmerült az analóg csatorna “felső sonder”-sávra költöztetése, azonban ez kizárná a nagyon régi készülékek használóit – így lekerült a napirendről. A nézői szokásokkal és a használt készülékekkel kapcsolatban novemberben felmérést indítunk, amely kérdőívét minden regisztrált magyarajkú kábeltelevíziós előfizető postai úton meg fogja kapni. Kérjük, töltse ki és küldje vissza számunkra a kérdőívet! A válaszboríték postai-térítésmentesített, így kitöltése és a visszaküldése mindössze 5 percbébe kerül az Ön számára, számunkra viszont felbecsülhetetlen információkat nyújt és óriási segítségünkre van a televízió fejlesztési irányvonalainak kijelöléséhez.

Ide kapcsolódó hír, hogy október 23-án az analóg csatornán is elindult a Teletext szolgáltatás – benne a napi hírek mellett a televízió heti műsorával is. A szolgáltatás folyamatosan bővül, és a visszajelzések szerint pozitív fogadtatásra talált a nézők körében. A Teletexten folyamatos, automatikus beszédfelismerővel készülő magyar nyelvű, hallássérültek számára sugárzott feliratozás, valamint kísérleti spanyol és portugál nyelvű feliratozás indult. Amely műsornál a spanyol és/vagy a portugál nyelvű feliratozás elérhető, piktogrammal jelöljük a műsorújságban, az EPG-ben és a Teletexten is, valamint a műsor kezdetekor.

A HbbTV szolgáltatás elképesztő népszerűségre tett szert: a műsorokat nem az eredeti sugárzási időpontban megtekintő nézők száma néhány napon már megközelítette a lineáris digitális nézők számát (adatok csak a médiabox-tulajdonosokra vetítve). Tudomásunk szerint Dél-Amerikában kizárólag a DAMTV használ nem kísérleti jelleggel, hanem rendes sugárzásban HbbTV-rendszert – ezzel elsők lettünk a kontinensen.

A jelenlegi, még igencsak szűkös adásidő bővítésére tervek léteznek, de humán erőforrásokkal nem állunk jól. Jelen körülmények közt a szakképzett személyzet bővítésére sincs nagyon mód – bár kellő képzettséggel rendelkező jelentkező lenne az óhazából is. Elsődleges cél, hogy a karácsony és az újévi ünnepnapok idejére színvonalas programot állítsunk össze nézőink számára. Az ünnepek alatti és közötti összesen 8 nap mindegyikére egész napos adással készülünk. Bár még koránt sem biztos, de elképzelhető, hogy mindezt már műholdon keresztül is láthatják a nézőink Dél- és Észak-Amerikában, valamint Európában bárhol. Szeretettel várunk mindenkit a képernyők elé!

(Dél-amerikai Magyar Hírlap / DAMTV)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük