Jair Bolsonaro, Brazília elnöke nem arról ismert, hogy nagyon tartott volna a kínavírus (koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2) hatásaitól. Az elnök később maga is átesett a vírusfertőzésen, miközben Brazília továbbra is az elszomorító második helyen áll a halálozások tekintetében: az országban már átlépte a 150 ezret a halálos áldozatok száma. Mi is írtunk arról, hogy Brazíliából korábban olyan hírek érkeztek, hogy Dél-Amerika legnagyobb országa az orosz vakcina licencgyártási jogát vásárolná meg, és maga gyártaná a vakcinát.

Brazília egészségügyi minisztere, Eduardo Pazuello keddi sajtótájékoztatóján az elnökkel szembefordult Joao Doriával, São Paulo kormányzójával együtt jelentette be, hogy Brazília 46 millió adag vakcinát rendel a kínai CoronaVac nevű – egyenlőre kísérleti – termékből. Ezt Bolsonaro azon nyomban meg is vétózta: ezzel eldőlt, hogy Brazília nem vásárol kínai vakcinát a kínavírusra. A már az elején dugába dőlt üzletkötés értékét 2 milliárd reálra (mindegy 110 milliárd forint) becsülte a brazil média.

Júliusban Brazília már lekötött 100 millió adag vakcinát az Astra Zeneca tervezett termékéből. Egyenlőre azonban kizárólag csak az orosz vakcina jutott el odáig, hogy tömegesen adhassák be az embereknek. A több tízezer egyént érintő utolsó kísérleti fázist követően – amiben Putyin elnök lánya is beoltatta magát – Oroszország már novemberben megkezdheti a tömeges oltást.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: Roque de Sá/Agência Senado)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük