A Paraguayi Orvosi Szövetség elnöke, Gloria Meza nem hiszi, hogy rövid időn belül hatékony vakcinákkal fog az emberiség rendelkezni a koronavírus ellen. Hangsúlyozta, hogy legalább öt évbe telik egy ilyennek a fejlesztése.

“Lehet, hogy lesz oltás, de öt év múlva, nem jövőre, júliusban vagy szeptemberben. Húsz különböző vakcinánk is lesz, de nem tudjuk, hogy hatékonyak lesznek-e?” – mondta Meza a paraguayi 1000AM rádióállomás számára készült interjúban.

Kijelentette, hogy a nem szeretné az emberektől elvenni a reményt, de szeretné, hogy az elvárások a realitások talaján maradjanak, mert az oltásokat nem egyik napról a másikra fejlesztik, majd adják be, mint sokan hiszik. Kifejtette, hogy a rövid idő alatt létrehozott vakcinák hatékonyságát sem lehet előrelátni.

“Kihagytak fontos fejlesztési állomásokat. Az oltásokat nem olyan könnyű elkészíteni. Bizonyos (fejlesztési-) fázisokat nem lehet elhagyni. Kihagytak jó néhány folyamatot, hogy gyorsabbá váljon a fejlesztés. Nem tudjuk, mi fog történni.” – tette hozzá Meza, közvetetten kritizálva Guillermo Sequera-t, az egészségügyi felügyelet igazgatóját, aki azt állította, hogy Paraguayban 2021 márciusában vagy áprilisában vége lesz a járványnak – lévén akkorra fognak megérkezni az első vakcinák az országba.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / Wochenblatt / ADN Paraguayo)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük