Egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös csatarepülőgépet – közölte kedden az örmény védelmi minisztérium. A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája életét vesztette. A minisztérium közölte: a török F-16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy fedezze az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet.

Az örmény Iszkander esetleges bevetése semmi jót nem ígér a háborús helyzet enyhülése szempontjából.
(Mil.ru, link)


    

Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F-16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.    

Örményország rendelkezik a legjobb török gépeknél lényegesen nagyobb kapacitású, és a legtöbb téren jobbnak számító gépekkel. Az örmény Szu-30-as és a török F-16-os összecsapása nem lenne olyan egyértelmű végkimenetelű, mint a hangsebesség alatti, minimális önvédelemre képes Szu-25-ös csatarepülőgép lelövése volt.
(RaffiKojian, link)


    
Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig  Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja.


FRISSÍTÉS – Ankara tagadja, hogy a török légierő lelőtt egy örmény SzU-25-öst

Ankara tagadta kedden az örmény védelmi minisztérium azon állítását, amely szerint egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös harci gépet – jelentette a török sajtó.

Fahrettin Altun, a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy örmény állítás “teljességgel igaztalan”. Altun hozzátette: “Örményországnak, ahelyett, hogy olcsó propagandatrükkökhöz fordul, inkább ki kellene vonulnia az általa megszállt területekről”.
    
Az örmény katonai tárca előzőleg arról is beszámolt, hogy a lelőtt örmény gép pilótája életét vesztette.
    
Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja.



FRISSÍTÉS – Putyin: a szemben álló feleknek tűzszünetet kell hirdetniük

A Hegyi-Karabahért folyó fegyveres konfliktusban szemben álló feleknek tűzszünetet kell hirdetniük, és lépéseket kell tenniük a feszültségmentesítés érdekében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin komoly aggodalmának adott hangot a folytatódó harci cselekmények miatt.
    

A harcok vasárnap robbantak ki Azerbajdzsán és Örményország között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért. Azóta Pasinján másodszor hívta fel az orosz elnököt, de arról nem érkezett híradás, hogy Putyin Ilham Aliyev azeri államfővel is beszélt volna.
    
Kedd esti jereváni közlés szerint Pasinján lemondta annak az örmény küldöttségnek az oroszországi látogatását, amely a kétoldalú kormányközi haditechnikai együttműködési bizottság ülésén vett volna részt.
    
A konfliktussal kapcsolatban Moszkva külügyminiszteri szinten az elmúlt három nap folyamán Jereván mellett Bakuval és Ankarával is felvette a kapcsolatot. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán mellett.


FRISSÍTÉS – képeket mutatott be az örmény televízió a lelőtt SzU-25-ös csatarepülőgép roncsairól:

További képek: Az örmény televízió képeket mutatott a lelőtt repülőgépről



(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük