Koronavírus – Újabb létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport

Újabb létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport, mivel a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv a számításaik szerint további, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog eredményezni a budapesti repülőtér forgalmában.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy várhatóan 236 embert kell elküldenie, mivel a Budapest Airport nem tudja fenntartani a legutóbbi, májusi létszámleépítéskor tervezett 10 milliós utasszámhoz mért dolgozói létszámot sem. A társaság most  arra számít, hogy az utasforgalom legfeljebb 5,5 millió fő lehet idén.
    
A tájékoztatás szerint a létszámcsökkentésben érintett munkavállalókkal a Budapest Airport a lehető leghumánusabban és legkorrektebben fog eljárni. Azon rászoruló munkavállalóknak, akiknek a koronavírus-járvány miatt veszélybe került a fizikai vagy mentális egészsége és a szociális biztonsága, továbbra is lehetőségük van a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítványhoz fordulni.
    
Közölték továbbá: a következő hónapokban kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése érdekében szükséges kiadásokra fog költeni a vállalat, a beruházások számát erőteljesen csökkenti, és a meglévő forrásokat az alapvető repülőtér-üzemeltetésre, valamint a bérekre fogja fordítani. A Budapest Airport működése továbbra is stabil, a vállalat finanszírozása biztosított – szögezte le a társaság.
    
A Budapest Airport azzal számol, hogy az utasforgalom a 17 évvel ezelőtti szintre csökken, az őszi és téli hónapokban is 90 százalék körüli visszaeséssel számol az egy évvel korábbi szinthez képest, az éves utasforgalom az idén legfeljebb 5,5 millió lehet, míg 2019-ben 16,2 millió utast kezeltek.



Koronavírus – Az oláhoknál második hete gyorsuló ütemben terjed a járvány

Az oláhoknál átmenetileg csökkent hétfőn a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de immár második hete egyre gyorsuló ütemben terjed a járvány. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában – a hétköznap szokásosnál jóval kevesebb, mindössze 8000 vasárnapi teszt kiértékelését követően – újabb 808 embernél mutatták ki a koronavírust. Mivel a napi esetszám kisebb, mint az utóbbi napon gyógyultnak nyilvánítottak száma (878), illetve a járvány további 23 áldozatot is követelt, hétfőn csaknem százzal (18 482-re) csökkent a nyilvántartott aktív esetek száma.
    
A csökkenés azonban a járványügyi szakemberek szerint csak átmeneti, és a hétvégén kiértékelt tesztek alacsony számának tulajdonítható.
   
 A heti összesítések azt mutatják, hogy az oláhoknál az utóbbi héten több mint nyolcszázzal – csaknem tíz százalékkal – több új esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban. Míg egy hete a napi 1177 új eset számított áltagosnak, hétfőn 1261-re nőtt az utóbbi két hét napi megbetegedéseinek átlaga.
    
Az oláhoknál eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 4458-an életüket vesztették. A kórházban kezelt fertőzöttek száma háromnapi fokozatos növekedés után hétfőn elérte a 7240-et, a súlyos eseteké pedig egy hete stagnál. Hétfőn 464 fertőzöttet ápoltak intenzív terápián.



Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert egy kutatás szerint

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen – hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az eseményen közölte: az a cél, hogy minél nagyobb arányban visszaválthatók legyenek a különböző csomagolóanyagok. Hozzátette, hogy a tervek szerint 2021 végén, 2022 elején indul el a rendszer Magyarországon, kezdetben az üveg és fém csomagolóanyagokat lehet majd visszaváltani, később más anyagokat is, például a kozmetikai termékek csomagolásait.
    
Boros Anita elmondta, hogy 18 millió tonna hulladék keletkezik évente Magyarországon, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni.
    
Elmondta, települési hulladékpontokat szándékoznak létre hozni, a hulladékudvarok számát növelni, az illegális hulladéklerakást pedig mérsékelni.
    
Az üvegvisszaváltó rendszer kialakítását célzó kérdőíves felmérés szerint a polgárok 85 százaléka összegyűjtené a palackokat – mondta. Németországban 2003 óta működik az üvegvisszaváltó rendszer, a csomagolóanyag 98 százalékát gyűjtik vissza – tette hozzá.
    
Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma a nagymennyiségű hulladék összegyűjtése és hasznosítása, hiszen a lakosságszám növekedésével egyre nő a hulladék mennyisége. Közölte, a hulladék nem szemét, lehetőségként kell tekinteni rá.
    
Kurdi Róbert a Pannon Egyetem kancellárhelyettese arról beszélt, hogy az egyetem, mintegy 5 milliárd forintos, megújuló energiával kapcsolatos projektjén belül foglalkoznak a hulladékgazdálkodással is.
    
Mint mondta, az üvegvisszaváltással kapcsolatos kérdőívet mintegy 20 ezer ember töltötte ki, 91 százalékuk számára kiemelten fontos a környezetvédelem, 66 százalékuk alkalmanként összegyűjti az üveghulladékot, 40 százalékuk készpénzben szeretné visszakapni a betétdíjat, 33 százalékuk 10 és 20 forint közti összegért is visszavinné az üveget, a többiek ennél több pénzért.
    
Ebből az következik, hogy a rendszer sikeressége nagyban függ majd a betétdíj összegétől – húzta alá.



BÉT – Elemző: az OTP nagy esése húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1368,31 pontos, 4,07 százalékos csökkenéssel, 32 223,20 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 19,5 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek a pénteki záráshoz képest.
    
Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, a BUX-index több 4 százalékos esésében a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat mellett fontos szerepet játszott az OTP-részvények 7,19 százalékos gyengülése.
    
Az elemző szerint a nemzetközi hangulatot a koronavírus-járvány gyors terjedése befolyásolja, az OTP árfolyamának csökkenése részben a hitelmoratórium meghosszabbításával magyarázható, részben pedig azzal, hogy a bankszektor egész Európában esett.
    
Törok Lajos a Mol árfolyamáról közölte, jelentősen esik az olaj ára, mindez pedig nyomást gyakorolhat a cég részvényeinek árára is.  
    
A Richternél viszont a több mint 2 százalékos gyengülés vélhetően azzal magyarázható, hogy a BÉT-en tapasztalt rossz hangulat “átragadt” a társaság árfolyamára is. 
A Mol 31 forinttal, 1,90 százalékkal 1599 forintra csökkent, 2,0 milliárd forintos forgalomban.
    Az OTP-részvények ára 720 forinttal, 7,19 százalékkal 9290 forintra esett, forgalmuk 14,5 milliárd forintot tett ki.
    A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,81 százalékkal 367 forintra gyengült, forgalma 248,8 millió forint volt.
    A Richter-papírok árfolyama 135 forinttal, 2,04 százalékkal 6475 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.
    A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3217,33 ponton zárt hétfőn, ez 162,77 pontos, 4,82 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.



Többéves börtönbüntetések félmilliárdos uniós támogatás elcsalása miatt

Többéves börtönbüntetéseket szabott ki hétfőn a Fővárosi Törvényszék egy félmilliárdos csalássorozat ügyében, amely az uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatalhoz köthető és összesen 117 vádlottja van – tudatta közleményben a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Az ügyészség szerint az egyik vádlott, egy negyvenhárom éves férfi, aki az uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatali rendszerben dolgozott vezető beosztásban, 2011-től a támogatások jogosulatlan megszerzéséért bűnszervezetet épített ki. Célja azoknak a területalapú támogatásoknak a megszerzése volt, amelyekre jogszerű földhasználók nem terjesztettek elő igényt. A férfi 2012-ben bevonta a bűnszervezetbe egy hatvanéves, vezető beosztású kollegáját, aki később maga is kialakított egy külön, szervezett elkövetői kört. A két bűnszervezet 2011-2012-ben több mint ötszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozott, és ennek mintegy kétszeresét akarta a továbbiakban megszerezni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban 2013-ban leleplezte a bűnszervezetet.
    
A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen száztizennyolc ember ellen. A Fővárosi Törvényszék nagyrészt a vádnak megfelelően hétfőn megállapította a 118 vádlottból 115 bűnösségét, egy vádlott az eljárás során elhunyt.
    
A törvényszék elsőfokú ítéletében a hatvanéves férfit hét és fél év börtönre, nyolc év közügyektől eltiltásra és hatmillió forint pénzbüntetésre, a negyvenhárom éves férfit nyolc év tíz hónap börtönre, hárommillió forint pénzbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltásra ítélte, és sok további vádlottat ítélt letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, vagy sújtott pénzbüntetéssel, továbbá több mint százmillió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el.
    
Az ügyészség három nap gondolkodási időt tart fenn a perorvoslati nyilatkozata megtételére, így az elsőfokú ítélet nem jogerős – közölte a Fővárosi Főügyészség.
    
Sajtóhírek szerint az eljárás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz köthető.



Újabb négy fertőzött az FTC női kézilabdacsapatánál

Újabb négy játékosnak lett pozitív a koronavírustesztje a Ferencváros női kézilabdacsapatánál. Az együttes negatív koronavírustesztek birtokában még múlt csütörtök hajnalban Norvégiába utazott, ám az érkezés után két játékos vizsgálata pozitív eredményt hozott, így a szombatra tervezett Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés elmaradt a Vipers Kristiansand otthonában.
    
A klub honlapjának hétfői beszámolója szerint szombaton a küldöttség többi tagja hazautazott, és a megérkezést követően az egyesület újabb tesztet végeztetett el. A hétfő délután kézhez kapott eredményekből kiderült, hogy további négy játékos megfertőződött. A csapat valamennyi tagját izolálták, a járványügyi előírások alapján kerül sor a hatósági tesztelésekre, azok eredményéig mindenki karanténban marad.
    
Bognár László, a szakosztály ügyvezető igazgatója vasárnap leszögezte, a Szombathelyi KKA otthonában szerdán esedékes bajnoki mérkőzésre biztosan nem kerül sor, és valószínűleg a francia Metz HB elleni, Érden rendezendő szombati BL-meccset is el kell halasztani.

Kajak-kenu vk – Lehetnek nézők a hétvégén a Maty-éren

A szervezőbizottság a múlt hétvégén, ugyancsak a Maty-éri pályán rendezett Olimpiai Reménységek Versenyének tanulságait is mérlegelve úgy döntött, hogy várja a szurkolókat a péntektől vasárnapig sorra kerülő szegedi gyorsasági kajak-kenu világkupára. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a közösségi oldalán hétfőn azt írta: arra kérik a nézőket, hogy a pálya területén belül ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra, a gyakori kézmosásra, a kihelyezett kézfertőtlenítők használatára és arra, hogy lehetőség szerint viseljenek olyan maszkot, amely a szájukat és az orrukat is elfedi.
    
A főlelátón csak minden második számozott helyre szabad leülni – közölték hozzátéve, hogy a szervezők a szabályok betartását és a szurkolók testhőmérsékletét érintésmentes hőmérővel a verseny ideje alatt ellenőrizhetik.
    
A vk-ra a belépés ingyenes.



Roland Garros – Gálfi horvát, Jani bolgár ellenfelet kapott a selejtezőben

Gálfi Dalma horvát, Jani Réka pedig bolgár ellenféllel találkozik a francia nyílt teniszbajnokság selejtezőjének első fordulójában. A magyar szövetség beszámolója szerint a világranglistán 234. Gálfi a rangsorban nála három hellyel előrébb álló Jana Fett-tel csap össze, míg Jani (207.) Viktorija Tomova (136.) ellen lép pályára.
    
A női egyes kvalifikációja kedden kezdődik, a főtáblára jutáshoz három párharcot kell nyerni. A 128 fős mezőnyben már biztosan ott lesz Babos Tímea.

Balaton Napja – Kilenc tóparti településen lesznek programok

A tavasszal elmaradt Balaton Napját idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen, a programsorozattal arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy az őszi időszak is szép, élménygazdag a Balatonnál – közölte a szervező Balatoni Kör szóvivője az MTI-vel hétfőn.

Kardos Gábor elmondta, hogy a Balaton Napja ünnepével arra hívják fel a figyelmet minden tavasszal, hogy már elég meleg a tó vize, lehet benne fürdeni. Manapság a klímaváltozás miatt a szeptemberben is nyári meleg van, de ősszel is érdemes ellátogatni az üdülőrégióba – tette hozzá.
    
A kezdeményezés fontos eleme, hogy a csatlakozó településeken egy időben – idén 15 órakor – körbekoccintják a Balatont a térség bortermelőinek boraiból készült BalatonBorral. Ezzel jelképesen összekapcsolódnak a programok – magyarázta a szóvivő.
   
Idén kilenc tóparti település – Badacsony, Balatonalmádi, Balatonfüred, Keszthely, Alsóörs, Balatonfenyves, Gyenesdiás, Balatonkenese és Balatonlelle – csatlakozott az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség által is ajánlott programhoz.
    
Egyes településeken koccintással ünnepelnek, máshol családi programokkal, koncerttel, irodalmi esttel várják az érdeklődőket. Balatonfenyvesen a koccintás előtt egy órával kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Balatonról a helyi kikötő teraszán Lombár Gáborral, a Balatoni Szövetség elnökével.
    
Az eseményről további részleteket a https://www.facebook.com/BalatonNapja oldal közöl szerdától.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/MTI / címlapfotón a WizzAir magyarországi légitársaság Airbus repülőgépe)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük