Nem kevesebb, mint 145 pert indítottak hitelezői a súlyosan eladósodott Emerson Fittipaldi, a Forma-1 kétszeres brazil világbajnoka ellen. Akik bíróság elé citálják a brazil versenyzőlegendát, összesen 8,6 millió eurót követelnek vissza tőle – írta a Folha de Sao Paulo brazil napilap. A legnagyobb hitelező, a Safra Bank ügyvédei szerint a korábbi versenyző fényűző életet él az Egyesült Államokban, csalással elkerülve pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését. A 73 éves ex-pilóta tagadja a vádakat, védői pedig arra hivatkoznak, hogy ügyfelük súlyos anyagi helyzete miatt nem tud fizetni.
    
Emerson Fittipaldi a ’70-es évek meghatározó pilótájaként 1970 és 1980 között versenyzett a Forma-1-ben, ahol 1972-ben, majd 1974-ben is világbajnoki címet szerzett. 1973-ban és 1975-ben második helyen végzett a ponttabellán – előbb Sir Jackie Stewart, utóbb a közelmúltban tüdőátültetés után elhunyt Niki Lauda mögött. A Forma-1 után sem akasztotta szögre a sisakját: 1984 és 1996 között az amerikai központú IndyCar-ban versenyzett. 1989-ben ezt a bajnokságot is megnyerte, valamint 1989-ben és 1993-ban, 46 és fél évesen is megnyerte a világ egyik legrangosabb versenyét, az Indy500-at. A motorsport-történelem egyik legnagyobb alakjaként végül csak 1996-ban, a szörnyű michigani balesete után, mindössze hónapokra az 50. születésnapjától hagyta abba a formulaautós versenyzést.

Nem csak Emersonból lett versenyző a családban. Kétséget kizáróan az egyik legnagyobb motorsport-család a Fittipaldié. A teljesség igénye nélkül – unokái, Enzo Fittipaldi és testvére, Pietro Fittipaldi hosszú évek óta versenyez az alsóbb szériákban a Forma-1 és az Indycar felé vezető úton. Christian Fittipaldi, Emerson bátyjának, Wilson Fittipaldi Júniornak a fia szintén komoly, évtizedeken átnyúló csúcs-szériás karriert futott be: 3 évnyi Forma-1-es szereplés után 8 évig a Cart sorozatban versenyzett, de a NASCAR-ban, az Amerikai Le Mans sorozatban és a nemzetek bajnokságában, az A1GP-ben is megfordult. Édesapja, a már említett Wilson az akkor még aktív F1-es versenyző öccsével, Emersonnal együtt 1974-ben egy 9 szezonon át fennállt Forma-1-es csapatot is működtetett Fittipaldi Formula One Team néven. Fittipaldi lánya is egy autóversenyzővel házasodott: az olasz Massimiliano “Max” Papis szintén eljutott a Forma-1-be, mellette többszörös győztessé vált a Cart-ban, de karrierje során versenyzett az Indycar-ban és a NASCAR-ban is.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / az MTI rövidhíre alapján / címlapképen Emerson Fittipaldi az 1972-es F1-es Loutisban: link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük