Varga Mihály: a gazdaság újraindulása most a tét

Varga Mihály (b2) pénzügyminiszter, Horváth Sándor (b) elnök-vezérigazgató és Lezsák Sándor (j), Bács-Kiskun megye 4. számú választókerület országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke átvágja a nemzeti színű szalagot az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozó új vágóüzemének ünnepélyes átadásán Kiskunfélegyházán, 2020. szeptember 18-án.
(MTI/Ujvári Sándor)



A gazdaság érdekében most az a legfontosabb, hogy a működőképesség fenntartása mellett a legtöbb ágazatban megtörténhessen az újraindulás – mondta a pénzügyminiszter az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. Baromfifeldolgozó új vágóüzemének átadásán pénteken Kiskunfélegyházán. A mintegy 1,4 milliárd forint összegű fejlesztést a Pénzügyminisztérium a nagyvállalati beruházási támogatási programban 559 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.
    
Varga Mihály kiemelte: a kormány a gazdaság újraindulásán dolgozik, ehhez azonban az alkalmazkodóképesség mellett az is szükséges, hogy a magyar cégek folyamatosan fejlődő szolgáltatásokat nyújtsanak és minőségi termékeket tudjanak előállítani.

Az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozó új vágóüzeme.
(MTI/Ujvári Sándor)


    
Erős hazai élelmiszeriparra van szükség, mert csak így biztosítható az ország folyamatos élelmiszerellátása, és az esetleges határlezárások esetén az ellátásbiztonság – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.     Emlékeztetett: 2008-ban a válság kitörését követően az akkori magyar kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz, az IMF-hez, illetve az Európai Bizottsághoz és a Világbankhoz fordult külső segítségért, mert egyébként nem tudta volna rendezni a lejáró államadóságát. “Államcsőd következett be, még akkor is, ha ezt nem mondjuk ki, de mára már túljutott ezen az ország” – fogalmazott.       

A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi válság már egy erőteljesebb gazdaságot ért el, kisebb az államadóság, kevesebb a kockázat, és míg 2008-ban a hitelek nagyjából 60 százaléka devizaalapú volt, ez jelenleg mindössze 1 százalék. Az elmúlt évek átrendeződésének eredményeként pedig a vállalatok is sokkal inkább forintban adósódnak el, és kisebb mértékben devizában.     Kiemelte: mára azonban nemcsak a helyzet vált jobbá, hanem a terhek is csökkentek, hiszen a kormány nem a jövedelmeket és a vállalkozásokat terheli adóval, hanem a fogyasztás adóterhén keresztül látja el az egészségügyet, az oktatást, a honvédelmet vagy éppen a közbiztonságot. “A vállalkozások pedig Európa legalacsonyabb adóterhét fizetik” – tette hozzá.
    
Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar kormány olyan programon dolgozik, amelynek segítségével a vállalkozások működőképesek maradhatnak, munkahelyeiket megtarthatják és az elvesztett kapacitásaikat újra tudják építeni.

(MTI/Ujvári Sándor)


    
Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a baromfifeldolgozó új üzeme óránként 1600 élőállat levágására alkalmas, és megteremtette a liba- és kacsatestek melegbontásának a lehetőségét. A meglévő üzemekhez 2050 négyzetméter nagyságú területtel könnyűszerkezetes üzemrészt kapcsoltak, és átadtak egy korszerű, modern technológiával felszerelt függesztő-vágó-zsigerelő pályát is.     Kiemelte: a fejlesztés részeként 215 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet is építettek, amelyhez 54 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. Az előző években pedig elkészült a félkész- és késztermékgyártó üzemük is.     

Az Integrál Zrt. a májat, valamint a darabolt termékeket Ausztriába, Belgiumba, Csehországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Romániába, Szlovéniába és Szlovákiába exportálják, és jelentős piaci szereplők Japánban, Hongkongban, Tajvanon, valamint Kanadában, de megkezdték már az értékesítést Dél-Koreába is.     
A vállalkozásnak 460 dolgozója van. Beruházásokra 2000 óta több mint 4 milliárd forintot fordítottak. A kiskereskedelmet is folyamatosan fejlesztve, már üzletekkel rendelkeznek Kiskunfélegyházán, a környező községekben, Kiskőrösön és Solt városában. Élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységét a vállalat a Coop üzletlánc keretében, az Alföld Pro-Coop régió tagjaként folytatja.   

Az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben mintegy 13 milliárd forint, míg az előző üzleti évben 15,36 milliárd forint volt. Az árbevétel jelentős része exportból származik, 2019-ben ez nagyjából 7,5 milliárd forintot, 2018-ban pedig 8,7 milliárd forintot tett ki. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 26 millió forint, míg 2018-ban 222 millió forint volt.


Szijjártó: erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság

Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén. Szijjártó Péter beszédében elmondta, hogy a kormány 2024-ig ötezer milliárd forintot fordít közúti és vasúti fejlesztésekre, az idén ez az összeg 300 milliárd forint.
    
Mészáros Lőrinc, az alapításának 5. évfordulóját ünneplő V-Híd Zrt. tulajdonosa azt mondta, Magyarországnak büszkének kell lennie a magyar építőiparra, amely száz év hátrányt ledolgozva az utóbbi harminc év alatt utolérte a külföldieket.
    
A cég születésnapi ünnepségén működés közben mutatták be azt a korszerű vasútépítő gépsort, amelyből összesen három van Európában, és most először került belőle egy 100 százalékos magyar tulajdonba.

A gyorsvasút a következő legfontosabb felvidéki-magyar közlekedési projekt

Az új és legfontosabb közlekedési projekt Magyarország és északi szomszédja között a Budapestet Pozsonyon keresztül Varsóval összekötő gyorsvasút – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a komáromi híd átadása előtt újságíróknak a helyszínen. Szijjártó Péter közölte: a gyorsvasút célja, hogy öt és fél órára csökkentse a jelenlegi 11-12 órás utazási időt Budapest és Varsó között, és másfél óra alatt el lehessen jutni Pozsonyba.
    
A miniszter ismertette: a gyorsvasút magyarországi szakasza Budapesttől Móron keresztül Győrig tart majd, és tárgyalnak a felvidékiekkel, hogy Győr és Dunaszerdahely között vagy Rajkánál vigyék át a vonalat az északi szomszédunkhoz, ahonnan Pozsonyon keresztül Csehország érintésével Varsóig halad majd.
    
Kitért arra: a beruházás teljesen új dimenziót nyit Közép-Európa gazdasági fejlődése előtt, hiszen a térségben még nincsen gyorsvasút. A gyorsvasút külön pályát kap, amelyen óránként 350 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a személyszállító vonatok – tette hozzá Szijjártó Péter.

Novák: továbbra is a saját tulajdonú otthonhoz jutás támogatása a cél

(MTI/Koszticsák Szilárd)



Továbbra is a saját tulajdonú otthonhoz jutás támogatása a cél, ezért az otthonteremtési program, amelyet a közeljövőben szeretnének a kormány elé terjeszteni, nem bérlakás program lesz – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt pénteken a HírTV-n.

Kiemelte: ha a kormány támogatását adja majd a programhoz, újabb mérföldkövet jelentő lépéseket vezetnek be, amelyekkel még kedvezőbbé válnak az otthonteremtés feltételei, még többen juthatnak önálló otthonhoz, így még jobb körülmények között lehet majd családot tervezni, gyermeket nevelni.     

Új családvédelmi akcióterv is készül, mert “még vannak lyukak, amelyeket pótolni kell” – tette hozzá.     Novák Katalin a miniszteri kinevezésével kapcsolatban azt mondta: a területek, amelyekért felel majd, ugyanazok lesznek, de nagyobb lesz a mozgástere, részt vehet majd a kormányüléseken, és személyesen be tud kapcsolódni a döntéshozatalba. Bízik benne, hogy a döntések legalább olyan helyesek lesznek, mint eddig, és erre – véleménye szerint – megvannak a garanciák, mert egy “tíz éve kitaposott úton mennek tovább.”     

Azzal kapcsolatban, hogy a kinevezés előtti meghallgatása után az ellenzéki pártok nemmel szavaztak a kinevezésére, úgy fogalmazott: “másképp látjuk a világot,” az ellenzék alanyi jogú, univerzális támogatásokat akar, a kormány viszont nem segélyalapú, hanem munkaalapú társadalomban gondolkozik.

Nem támogatja Novák Katalin miniszteri kinevezését a köpönyeget váltott Jobbik

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országház Apponyi Albert-termében, 2020. szeptember 18-án.
(MTI/Koszticsák Szilárd)



Nem támogatja Novák Katalin tárca nélküli miniszteri kinevezését a magából kivetkőzött és teljesen kifordult, arcát vesztett Jobbik – jelentette be a pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Lukács László György, a kispárt “népjóléti szakpolitikusa”, országgyűlési képviselője. A mostanában egyre inkább nemzetellenes arcot mutató, korábban magát nemzetinek beállító kispárt képviselője elmondta: akkor tudnák támogatni a kinevezést, ha azzal önálló család- és ifjúságügyi tárca jönne létre. Szükségesnek tartanák, hogy külön minisztérium foglalkozzon a jövőben az oktatás és az egészségügy témakörével is. Felvetette: elképzelhető, hogy tárca nélküli miniszterként sokkal kisebb stáb áll majd Novák Katalin rendelkezésére, mint államtitkárként.
    
A politikus a kormány családpolitikájáról szólva azt mondta: szerinte a kabinet intézkedéseinek dacára elmaradt a várt demográfiai fordulat. A fiatalok, a családok nem gondolják úgy, hogy olyan jövőt tud a kormány kínálni, amelyben ők gyarapodni tudnak, és amelyben a demográfiai fordulatot építeni lehet – fogalmazott. Lukács László György előállt egy nem túl életszerű ötlettel is: a miniszterjelölt pénteki parlamenti bizottsági meghallgatásán javasolták, hogy úgy emeljék 30 százalékkal a családi pótlékot, hogy az összeget egy olyan kártyára utalják, amelyről csak célhoz kötötten lehet költeni.
    
A jobbikos képviselő megjegyezte: a meghallgatáson Novák Katalin nem adott egyértelmű választ a művi terhességmegszakítás szabályainak jelentős szigorítására tett javaslatukra, azt pedig elvetette, hogy csökkentsék a gyermekneveléshez szükséges cikkek általános forgalmi adóját.


(MTI / címlapkép: MTI/Krizsán Csaba)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük