Már 30 071 314 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 944 887, a gyógyultaké pedig 20 432 852 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint. Egy nappal korábban 29 763 811 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 939 456, a gyógyultaké pedig 20 225 145 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.
    
Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.
    
A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 6 674 411 fertőzött volt, 197 633-an haltak meg és 2 540 934-en gyógyultak meg eddig.
    Indiában 5 118 253 fertőzöttet, 83 198 halálos áldozatot és 4 025 079 gyógyultat jegyeztek fel.
   
Brazíliában 4 455 386 fertőzöttről, 134 935 halálos áldozatról és 3 873 934 gyógyultról tudni.
    
Oroszországban 1 081 152-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 18 996-ra, a gyógyultaké pedig 893 145-re emelkedett.
    Peruban 744 ezer, Kolumbiában 736 ezer fölött van a fertőzöttek száma. Mexikóban 684 113 az igazolt vírusbetegek száma, 72 179 a halottaké.
    Dél-Afrikában 655 572 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 15 772-en meghaltak, 585 303-an pedig felgyógyultak.
    Spanyolországban 625 651 fertőzöttet, 30 405 halottat regisztráltak.
    Franciaországban 454 266 fertőzöttről, 31 103 halálos áldozatról és 91 765 gyógyultról tudni.
    Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 384 087, és 41 794 ember halt meg a betegségben a Johns Hopkins adatai szerint.
    Törökországban 298 039-en megfertőződtek, 7315-en meghaltak, 263 745-en felgyógyultak.
    Olaszországban a fertőzöttek száma 293 025, a halálos áldozatoké 35 658, 215 954-en pedig felgyógyultak a Covid-19-ből.
    Németországban 269 048 a fertőzöttek száma, 9376 a halottaké, 238 437-en meggyógyultak.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 90 294 fertőzöttet tartottak nyilván, valamint 4736 halálos áldozatot. A betegségből 85 181-en épültek fel.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Hatan meghaltak Magyarországon, 941-gyel nőtt a fertőzöttek száma 24 óra alatt

Elhunyt hat idős, krónikus beteg, és újabb 941 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

    A kormányzati portálon azt írták: 16 111-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 669-re emelkedett, 4240-en már meggyógyultak.
    Az aktív fertőzöttek száma 11 202. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 41 százaléka budapesti.
    Kórházban 374 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 27 866-an vannak, a mintavételek száma 591 618.
    
Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma tart Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.
    
A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Ezeknek értelmében kötelező az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi, szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is a maszk használata, valamint 23 óta után be kell zárni a szórakozóhelyeket – tudatták.
    
A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet kell mosni. A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! – kérik. Az iskolákba októbertől a tanárok és a diákok csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be.
    
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – áll a közleményben.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (6822) és Pest megyében (2225) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (818), Győr-Moson-Sopron (622), Hajdú-Bihar (614) és Csongrád-Csanád megye (587). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (111).

Emmi: a baloldal ne riogasson, a magyar egészségügy felkészült!

A baloldal hazug állításaival, riogatásával ellentétben, a magyar egészségügy felkészült a koronavírus-járvány második hullámának kezelésére – tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye.

“A sajtóban megjelent kamuhírekkel és a baloldal hazug állításaival ellentétben szeretnénk leszögezi, hogy a kórházakban van elég hely, van elég lélegeztetőkészülék és van elegendő szakember is” – fogalmaz közleményében a tárca. A tájékoztatás szerint jelenleg 1839 lélegeztetésre alkalmas ágy áll rendelkezésre, amelyek közül 812 koronavírus-fertőzött betegek kezelésére lett felkészítve. Az ágyakon pénteken 29 koronavírusos beteget kezeltek – fűzik hozzá.
    
Ugyanakkor további 9487 kórházi ágy áll rendelkezésre koronavírusos betegek ellátására, melyből pénteken 384-et használtak, valamint több mint 16 000 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, és ezek a kapacitások szükség esetén tovább bővíthetők – sorolják. Arra is emlékeztetnek: a járvány kezelésére még a tavasz folyamán kidolgozott a magyar egészségügy egy tervet, amelynek lényege, hogy azért végzik kevés kórházban a covidos betegek kezelését, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát.
    
Azonban ha egy kijelölt intézmény megtelik, akkor az előzetes terveknek megfelelően egy következő intézmény lép be a koronavírusos betegek ellátási körébe, ahová más intézményből irányítanak át egészségügyi dolgozókat, orvosokat, nővéreket és technikusokat – ismertetik.
    “Arra kérjük a baloldalt, hogy ne ugyanazt tegyék, mint a járvány első hulláma idején, a kamuvideók és a kamuhírek gyártása helyett inkább a védekezést segítsék” – áll a közleményben.

Országos Tisztifőorvos: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani

A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása – nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek. Müller Cecília úgy fogalmazott, az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni.
    
A részletekről elmondta, hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. Kiemelte, a rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. Hozzátette: a szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől.
    
Müller Cecília beszélt arról is, hogy szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a tesztek túlnyomó többsége eddig is térítésmentes volt, és ez így is lesz a továbbiakban is, ha járványügyi érdekből – a kórház vagy a háziorvos rendelésére – végzik el a tesztelést. Ezt az árat azoknak kell megfizetnie, akik önszántukból tesztelnének, vagy a két hét kötelező házi karantént váltanák ki. Ezen áron felül egyéb költség nem számolható fel – tette hozzá.
    
A változásokról a szakember elmondta még, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Kitért arra, hogy az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg. Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy október 1-jétől az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsós tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban.
    
Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Ezzel kapcsolatban – cáfolva a sajtóban megjelent híreket – elmondta, a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott, és az ellátás centralizálása a cél.
    
Ez utóbbi kapcsán kitért arra, előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott. Hozzátette: az operatív törzs döntése értelmében – ha az igények szükségessé teszik – bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy “katonai kórház” a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

Női kézilabda BL – Elmarad a Vipers-Ferencváros mérkőzés

Elmarad a norvég Vipers Kristiansand és a Ferencváros szombati mérkőzése a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában, mert a magyar csapat két játékosa megfertőződött a koronavírussal.

Az FTC honlapjának pénteki híradása szerint az együttes minden tagját tesztelték szerdán, majd csütörtökön délután is. Szerdán mindenki negatív eredményt kapott, ezt követően csütörtökön hajnalban útnak indult a küldöttség Norvégiába.
  
A csütörtök délután, Kristiansandban elvégzett vizsgálatok után két játékos tesztje pozitív lett. A fertőzötteket elkülönítették, a velük kapcsolatba került játékosokat, edzőket és vezetőket ismét megvizsgálják. A pozitív tesztek miatt a szombati, Vipers elleni meccs elmarad.


Az oláhoknál meghaladta a 110 ezret a fertőzöttek száma

Az oláhoknál újabb 1527 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentésében szereplő napi növekmény több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de csaknem 200-zal elmarad a két napja regisztrált újabb rekordtól. A járvány tehát továbbra is gyorsuló ütemben terjed az oláhoknál, miután másfél hónapig 1200 körül ingadozott a napi esetszám.
    
Pénteken újabb 48 koronavírusos beteg elhunytáról számoltak be a hatóságok: ez is több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Az oláhoknál eddig 4360 áldozatot követelt a járvány. Minden magyarázat nélkül drasztikusan módosította – a négy nappal korábban közölt adathoz képest több mint duplájára emelte – pénteki jelentésében a GCS a járvány kezdete óta gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát. Miután négy napig az adatgyűjtési és összegzési módszer “technikai frissítésére” hivatkozva nem közölte a gyógyultak számát, pénteken 88 235 fertőzött gyógyulásáról számolt be a GCS, ami csaknem 45 ezerrel haladja meg a legutolsó közlésben szereplő 43 244-es számot.
    
Eddig két negatív teszt után nyilvánították gyógyultnak a fertőzötteket. Miután nem valószínű, hogy négy nap alatt többen gyógyultak volna meg, mint a járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben, a “frissítés” során feltehetően más szempontokat is figyelembe vett a GCS a gyógyultak számának meghatározásánál, de erről nem közölt részleteket. A frissítés nyomán arra lehet következtetni, hogy az oláhoknál nem több mint 60 ezer, hanem kevesebb mint 18 ezer aktív fertőzöttről tudnak. Közülük már 7081-en szorulnak kórházi kezelésre, 447 súlyos esetet pedig az intenzív terápián ápolnak.
    
A hétfői tanévkezdés óta iskolák tucatjait kellett bezárni a koronavírus-fertőzés miatt. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen elméleti líceumban is felfüggesztették az oktatást, miután három különböző osztályból három diákról és egy pedagógusról is kiderült, hogy fertőzött. A középiskola több mint ezer diákjának és 70 pedagógusának lakhelyi karanténban kell maradnia a következő két hétben. A Krónika című lap arról számolt be internetes oldalán, hogy pozitív lett a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle fesztiváligazgatójának koronavírus-tesztje, ezrét a szervezők lefújták az összes kolozsvári vetítést, de a többi 14 városban a terv szerint folytatódik a fesztivál.



Hatezerhez közelít az új fertőzöttek száma Oroszországban

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 5905-tel 1 091 186-ra emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám július 20. óta. Az előző két hét során az újonnan diagnosztizált esetek száma 5100 és 5500 között ingadozott, újabb növekedés ezen a héten indult el. Az országban szeptember 4-től haladta meg ismét az ötezret a napi növekmény.
    
A terjedés üteme nem haladta meg a 0,5 százalékot, reprodukciós együtthatója azonban elérte az 1,04-et. Az új esetek 24,5 százaléka tünetmentes.
 
Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 676 516), India (5 214 677) és Brazília (4 455 368) után.
    
Az aktív esetek száma 432-vel 170 784-re nőtt. A halálos áldozatok száma 134-gyel 19 195-re, a felépülteké pedig 5339-cel 901 207-re emelkedett.
    
Az országban a járvány kezdete óta több mint 42 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 346 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 233 428 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
    
A több mint 12,5 milliós Moszkvában az elmúlt nap alatt rekordszámú, 69 500 SARS-CoV-2-szűrést végeztek. Az orosz fővárosban eddig 7,5 milló tesztet végeztek el. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma pénteken 805 volt, ami a legmagasabb érték június 26. óta.
    
Szergej Szobjanyin polgármester ugyanakkor “stabilnak” minősítette a helyzetet. Elmondta, hogy az orosz főváros kórházaiban mintegy négyezer Covid-19-beteget ápolnak.

Oroszország 100 millió dózis vakcinát fog Indiába szállítani

Százmillió dózis, az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Szputnyik V vakcinát szállít Oroszország Indiának – közölte szerdán az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Az RFPI az oltóanyag közös teszteléséről és disztribúciójáról az indiai Dr. Reddy’s Laboratories gyógyszergyárral állapodott meg. Az első orosz vakcina jelenleg a klinikai tesztelés harmadik szakaszában tart.


(MTI / címlapkép: NIAID, CC BY 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük