Meghalt két beteg, 476-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 476 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: 10 191-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 630-ra emelkedett. 3990-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5571. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 234 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 25 043-an vannak, a mintavételek száma 505 585.
    
Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám Magyarországot is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Azt írták: a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.
    
A közösségi terjedés megfékezése érdekében azt kérik, továbbra is mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet, a maszkot viselje az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. “Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését” – fogalmaztak.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (4466) és Pest megyében (1464) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (598), Komárom-Esztergom (401), Hajdú-Bihar (363) és Zala megye (349). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (55).


Pedagóguskar: tíz-húsz iskolában zajlik digitális oktatás

Tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen – egy-egy osztályt érintve – digitális oktatásra kellett átállni a koronavírus-járvány miatt – mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Horváth Péter közölte: mindent összevetve hatékonyabb úgy az oktatás, hogy csak abban az esetben állnak át digitális oktatásra, ha felüti a fejét a járvány az adott iskolában.
    
A mostani helyzet mindenkitől nagyobb fegyelmet kíván – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sem a gyerekeknek, sem a tanároknak nem könnyű most. A kormányzati ajánlásokat, amelyek például arra vonatkoznak, hogy az iskolák halasszák el ünnepségeiket, minden intézménynek saját magára kell “értelmeznie”, a szalagavató elhalasztásával kapcsolatban ugyanakkor nagy egyetértés látszik – tette hozzá.

OMSZ: több mint háromszorosára nőt a mintavételek száma

 Az utóbbi napokban háromszorosára nőtt a mentők által elvégzett koronavírus-mintavételek száma – közölte Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A főigazgató elmondta, arra törekednek, hogy 24-48 órán belül kiérkezzenek mindenkihez, aki tüneteket mutat vagy bizonyíthatóan szoros kontaktusba került egy fertőzöttel. A mentők megfelelő védőfelszerelésben vesznek orr- és garatmintát, amelyet beszállítják a laboratóriumba – tette hozzá.
    
Az egyre súlyosbodó járvány miatt a közfinanszírozásban részesülő betegszállító szervezeteket is bevonják a munkába, miként a tavaszi járványhullám alatt is tették – jelezte Csató Gábor.
 Kérdésre válaszolva közölte: bevált az az intézkedés, hogy a fertőzöttekkel foglalkozó kollégáikat izolálták, amit alátámaszt, hogy a több mint 4500 mentődolgozóból január óta 30-an kapták el a vírust.

Virológus: százharminc vakcina fejlesztése zajlik a világban

Világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A virológus elmondta, a 130 lehetséges vakcina közül körülbelül harminc van klinikai fázisban, és hat olyan fejlesztésről tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár.
    
Hozzátette, nem gondolja, hogy még idén lesz olyan oltás, amely beadható és elérhető bárki számára; a legvalószínűbb, hogy 2021 első negyedévében kezdődik el a vakcina tömeggyártása.
    
A műsorban szó esett arról is, hogy az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, mert az egyik kísérleti alany egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta. A virológus szerint az “oxfordi vakcina” tesztelése már a harmadik fázisban járt, és több mint 50 ezer emberen próbálták ki. Közülük csak az előbb említett nőnél léptek fel mellékhatások, de egyelőre az sem biztos, hogy a betegséget az oltás okozta.


Újra ezer felett az új fertőzések száma Csehországban

Csehországban másodszor lépte túl a napi új igazolt koronavírus-fertőzések száma az ezret a legfrissebb adatok szerint. Az egészségügyi tárca honlapján csütörtökön reggel közölt kimutatás szerint szerdán 1161 új esetet regisztráltak, ami csak hárommal maradt el az előző napi, eddigi legmagasabb esetszámtól. Rekordmagas az aktív igazolt fertőzöttek száma is, a minisztérium szerint már meghaladja a tízezret. A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 244 személyt kezelnek, akik közül 57-en lélegeztetőgépen vannak. Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg. Az elhunytak száma 444-re emelkedett.
    
A romló járványhelyzetre való tekintettel csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelezővé tették a védőmaszkok viseletét. Eddig a maszkokat csak a közösségi közlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni. A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett, 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt maszkot küld.
    
A járványügyi szakemberek szerint Prágában a legrosszabb a helyzet. Az egészségügyi tárca azt állítja, hogy a cseh fővárosban elkezdődött a fertőzés közösségi terjedése. A problémára már külföldön is felfigyeltek, Belgium és Németország ezért Prágát a kockázatosnak tartott “vörös zónába” sorolta. A prágaiak ennek következtében ebbe a két országba csak friss negatív koronavírus-teszttel utazhatnak, vagy karanténba kell vonulniuk. Prágában százezer lakosra jelenleg már 96 fertőzött személy esik. A helyi fertőzésgócok száma meghaladja a 140-et. Andrej Babis kormányfő szerdán egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy a járvány miatt nehéz ősz vár Csehországra.

Két pozitív koronavírusteszt a birkózóknál

A magyar női birkózóválogatott két tagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje. A sportági szövetség (MBSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint az érintettek edzésszünetben, hétvégén klubtársaikkal együtt részt vettek egy rendezvényen, amely után koronavírusos fertőzésre utaló enyhe tüneteket tapasztaltak magukon. A vizsgálat során a tesztjük pozitív lett, ezért a járványügyi előírást betartva házi karanténba vonultak.
    
Az MBSZ – amint az a közleményében olvasható – a hivatalos kontaktvizsgálat után a társakon is elvégeztetett több mint harminc tesztet, amelyek mindenki esetében negatívak lettek.
    
A szövetség emlékeztet arra, hogy a korábbi koronavírusos eseteket követően mintegy száz tesztet csináltatott a felnőtt, a junior és a kadet válogatott tagjain, szintén negatív eredményekkel. A tájékoztatás szerint a felkészülés a klubokban és a válogatottban a vonatkozó szabályok szigorú betartásával folytatódik.


(MTI / címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük