Koronavírus – Volánbusz, MÁV-Start: szeptember 15-től leszállítják, akin nincs maszk

(MTI/Krizsán Csaba)

Leszállítják a maszk nélkül utazókat szeptember 15-től a Volánbusz és a MÁV-Start járműveiről – tájékoztatta a Volánbusz szerdán az MTI-t. “A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain” – tartalmazza a közlemény.
    
A vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat az utasokat, akik nem takarják el az arcukat – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy munkatársaik rendőri intézkedést kérhetnek, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást.
    
A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki – ismertették. A koronavírus-járvány miatt május 4. óta a közösségi közlekedési eszközökön mindenkinek kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel.
    
Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében azt javasolják az embereknek, hogy jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.
    
A tájékoztatás szerint a MÁV-Start nemcsak az utasokat, hanem a fedélzeten dolgozó személyzetet is ellenőrzi, és munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat. Ugyanakkor a Volánbusz munkatársai sem térhetnek el az előírásoktól.
    
A vasúttársaság az érintett munkavállalói számára biztosítja a szükséges védőfelszerelést, eddig több mint 1 millió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki a vasutasok között, a Volánbusz pedig 322 ezer maszkot biztosított a munkatársai számára – tartalmazza közlemény.

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: naponta hétezren kérnek tesztet

A koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet, ezért is kellett növelni a tesztek szállításához szükséges betegkocsik számát. A tesztek kiértékeléséhez a laboratóriumi kapacitás elegendő – mondta az országos tisztifőorvos egy online egészségügyi szakmai konferencián szerdán Budapesten. Müller Cecília kiemelte: most, a második hullám idején is a kockázati csoportokba tartozók – idős, krónikus betegek – védelmére kell koncentrálni, ezért is hozott a napokban olyan utasítást, amely ismét szigorúan korlátozza a szociális intézményekben a kijárási, látogatási és felvételi lehetőséget.
    
Az IME egészségügyi szaklap országos egészség-gazdaságtan konferenciáján kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz is oltás, azt mindenképpen az “első vonalban” dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak. Hozzátette:”megvan az az ütemterv, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogjuk.”
    
A szakember a pedagógusokat is arra kérte, csak egészségesen vegyék fel a munkát. Több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába – mondta. Megítélése szerint az iskolakezdésre hozott intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha vannak vagy lesznek is fertőzések, azok izolált esetek.
    
Müller Cecília a háziorvosok elmúlt féléves tevékenységét értékelve úgy vélekedett, voltak ugyan fennakadások, de a kollégák alapvetően helytálltak. Hasznosnak bizonyult a telemedicina rendszere, a telefonos gyógyszerfelírás, valamint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is komoly szerepet kapott. Ezeket – fűzte hozzá – továbbra is használni kellene.
    
Sok ismeretük gyűlt össze a koronavírus-járvány első hulláma alatt – mondta, hozzátéve: a járvány alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik, de vannak olyan közegészségügyi, egyéni higiéniai szabályok, amelyeket továbbra is be kell tartani. Ilyen a távolságtartás, a maszkhasználat és a rendszeres kézfertőtlenítés. Kitért arra is, hogy míg márciusban a 19 év alatti fertőzöttek száma kilencven volt, mostanra ez megváltozott, egyértelműen a fiatal felnőtt – 20-29 éves – korosztályt érinti a megbetegedés, és ezért is alacsonyabb a halálozási arány.
 
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a járványt, a megbetegedés lehetőségét, és ez valós veszélyt jelenthet. Azt mondta, az elmúlt hónapokban “sokat tudtunk meg a vírusról”, arról, hogyan betegíti meg a tüdőt és más szerveket, sikerült feltárni a vírus genetikai szerkezetét, azonban gyógyszert vagy védőoltást eddig nem tudtak a kutatók kifejleszteni.     Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár több kutatás indult a hatékony gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésére, “ne reménykedjünk, hogy hónapokon belül lesz vakcina”. Jelenleg 100-200 közötti a védőoltás-kifejlesztéshez kapcsolódó preklinikai vizsgálatok száma – ismertette.     

Szlávik János hozzátette: adott esetben az is előfordulhat, hogy többfajta oltást kell majd kombinálni a fertőzés megelőzéséhez. Az oltásokkal összefüggésben is sok a nyitott kérdés, és mint fogalmazott: a “gyorsaság engem is megriaszt”, megjegyezve, hogy egy-egy fertőző betegség esetében hosszú évek alatt sikerült kifejleszteni az adott oltást. Ugyanakkor azok a kutatási technikák, amelyek most a koronavírusoltással kapcsolatosak, nem új keletűek – jegyezte meg.


Koronavírus – Az oláhoknál meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma

Az oláhoknál ismét több mint ötven koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok szerdán, ezzel meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai összesítésében szereplő 51 haláleset csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban lakosságarányosan továbbra is Az oláhoknál a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta. Az utóbbi két hétben “bezzegromániában” minden egymillió lakosra 31 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak.
    
Az utóbbi 24 órában újabb 1271 embernél mutatták ki a koronavírust, ami nyolc százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál, de nem lóg ki a sorból. Az oláhoknál immár több mint egy hónapja egyenletesnek mondható a járvány terjedési üteme, a napi fertőzések átlaga pedig 1200 körül mozog a tesztek számának függvényében. Több mint 98 ezer fertőzést regisztráltak a járvány kezdete óta, közülük 41 ezret gyógyultnak nyilvánítottak. Az ismert aktív esetek közül 7137 beteget kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma pedig egy hete folyamatosan – de nem számottevően – csökken: jelenleg 459-en szorulnak intenzív kezelésre.



BÉT – Enyhén erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 105,13 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 35 142,74 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek kifejtette, hogy a nap folyamán megfordult a piaci hangulat és ennek köszönhetően a BUX emelkedéssel fejezte be a kereskedést.
    
Az európai jó hangulat főleg az OTP-re volt kedvező hatással, így a bankpapír árfolyama jelentősen nőtt. A Molt az olajár emelkedése segítette és a Magyar Telekom is erősödött. Ezzel szemben a Richter gyengült, ami vélhetően  profitrealizálásnak tudható be – tette hozzá.
    
A Mol 20 forinttal, 1,22 százalékkal 1664 forintra erősödött, 1,5 milliárd forintos forgalomban.
    Az OTP-részvények ára 170 forinttal, 1,65 százalékkal 10 460 forintra nőtt, forgalmuk 6,0 milliárd forintot tett ki.
    A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,56 százalékkal 361 forintra emelkedett, forgalma 72,1 millió forint volt.
    A Richter-papírok árfolyama 135 forinttal, 1,84 százalékkal 7215 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.
    
A BUMIX 3406,05 ponton zárt szerdán, ez 11,47 pontos, 0,34 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Szijjártó: új szövetség jött létre Málta és Magyarország között, egyetértés van köztük a migrációról is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Evarist Bartolo máltai kül- és EU-ügyi miniszter találkozója Vallettában 2020. szeptember 9-én.
(MTI/KKM/Borsos Mátyás)



Új szövetség jött létre Magyarország és Málta között, hiszen az Európai Unió előtt álló dilemmákat és kérdéseket abszolút hasonlóan ítéli meg a két ország, és egyetértés van köztük a migráció tekintetében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vallettában az Evarist Bartolo máltai kül- és uniósügyi miniszterrel folytatott tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

“Egyetértünk abban, hogy a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani, különös tekintettel arra, hogy a koronavírus nyomán előállt világjárvány új veszélyeket hozott itt is (Máltán)” – mondta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció eddig alapvetően biztonsági és kulturális kockázatot jelentett, de a járvány megjelenésével “elképesztő” egészségügyi kockázatot is.
    
“Hogyha újabb migrációs hullámok érkeznek Európába, akkor azok egészségügyi hatása fertőzöttség tekintetében gyakorlatilag felmérhetetlenül súlyos lesz” – figyelmeztetett Szijjártó Péter. Hozzátette, egyetértés volt közte és a máltai kül- és uniósügyi miniszter között abban, hogy a migrációt afrikai fejlesztésekkel kell megoldani, úgy kell javítani ott az életszínvonalat, hogy az afrikai emberek otthon maradjanak. Az afrikai országoknak szükségük van a fiataljaikra, az európaiaknak pedig világossá kell tenni, hogy Európába csak szabályosan lehet belépni.
    
“Itt az ideje, hogy világosan beszéljünk a Soros-féle NGO-k szerepéről a Földközi-tenger térségében. Ezek a szervezetek folyamatosan zsarolják az európai embereket, szövetségre lépnek az embercsempész-hálózatokkal azon európai emberekkel szemben, akik csak békében és biztonságban akarják leélni az életüket” – folytatta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy az NGO-k folyamatosan bűncselekményeket követnek el, amikor segítik migrációt, ugyanis az illegális migráció maga is bűncselekmény. Itt az ideje, hogy Európa véget vessen az NGO-k zsarolásának – mondta Szijjártó Péter. Megállapodott tárgyalópartnerével abban is, hogy a migráció kérdését össze fogják kötni fejlesztési és beruházási források elköltésével az Európai Unióban. Nem engedhető meg szerinte, hogy egyes afrikai országok úgy kapjanak forrásokat, hogy közben ne gátolják meg a kiáramló migrációt.
    
A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok 2,5 évvel ezelőtt 35 millió eurót adtak az Európai Uniónak a líbiai parti őrség megerősítésére, hajók megvásárlására, de Brüsszel mind a mai napig képtelen volt hajókat vásárolni. Ezért most azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy vonják be a beszerzésbe Máltát. “Végre vegyék meg azt a 2-3 hajót a líbiai parti őrségnek, amelyekkel a líbiaiak el tudják érni, hogy az embercsempészek ne tudják kihozni a líbiai vizekről az illegális migránsokat” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Vallettában.


Rövid fogházbüntetéssel megúszta az M3-ason két ember halálát okozó oláh sofőr

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap végrehajtható fogházbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől a Hajdúböszörményi Járásbíróság szerdán azt a román férfit, aki miatt ketten meghaltak az M3-as autópályán 2018 májusában – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Dobó Dénes hozzátette: az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Debreceni Törvényszék elé kerül. A vádirat szerint a 33 éves férfi 2018. május 25-én este személygépkocsival az M3-as autópályán Budapest felől Nyíregyháza irányába haladt, a tempomatot használva folyamatosan 136 kilométeres óránkénti sebességgel.
    
A férfi menetközben a rádióadások között keresgélt, ez elterelte a figyelmét. Az autópálya hajdú-bihari szakaszán gépkocsija utolérte az előtte csak 90-95 kilométeres óránkénti sebességgel haladó autót, és nekiütközött. A baleset következtében a vétlen gépjármű hátsó ülésén utazó két ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek. A vétlen sofőr és a vádlott nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.



Nemzetközi Úszóliga – Budapesten rendezik az idei szezon nagy részét

A Nemzetközi Úszóliga (ISL) második szezonjának szinte teljes egészében a budapesti Duna Aréna ad otthont, a küzdelmeket október közepétől december végéig rendezik meg. Az ISL szerdán Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatót, melyen kiderült, hogy a magyar fővárosban az alapszakasz során tíz fordulót rendeznek, összesen tíz csapat részvételével. Közülük a legjobb nyolc kerül majd az elődöntőbe, amelyet november 19. és 22. között bonyolítanak le.
    
A négycsapatos fináléra a tervek szerint december utolsó hetében kerül sor Tokióban. A versenyeket a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg, a Magyarországra érkező sportolóknak pedig az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan egy buborékban kell majd élniük.
   
 “Minden úszóval együtt nagyon várjuk már, hogy Budapesten újra versenyezzünk. Azt gondolom, nagyon jót fogunk szórakozni hétről hétre, mi az Ironnal pedig keményen odatesszük magunkat” – mondta a közvetítésben Hosszú Katinka.
    
Az idei kiírásban tíz csapat verseng: a címvédő Energy Standard mellett a Cali Condors, a London Roar, a NY Breakers, a Frog Kings, a Toronto Titans, az Aqua Centurions, az LA Currents, a DC Tridents, valamint Hosszú Katinka csapata, az Iron indul a sorozatban.
    
A csapatlisták alapján idén is számos úszó képviseli a magyar színeket: Hosszú Katinka mellett Milák Kristóf, Verrasztó Dávid, Telegdy Ádám, Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka is medencébe ugrik.
    
Az ISL-sorozat első idényének állomásain egyszerre négy csapat küzdött egymással, a lebonyolítás szerint minden csapatból – együttesenként 12 férfi és 12 női úszó vehetett részt egy viadalon. Egy számban klubonként két úszó versenyzett, a helyezések alapján pontokat kaptak a csapatok, így alakult ki a végső sorrend. Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehetett szerezni, míg a váltók dupla szorzóval jártak, az úgynevezett csillagszóró futamban – amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny – pedig akár triplázni is lehetett.

Dzsudzsák Balázs Shane Tusup irányításával készül

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka korábbi edzőjével – és férjével -, Shane Tusuppal készül a 108-szoros válogatott labdarúgó, Dzsudzsák Balázs. A 33 éves, jelenleg klub nélküli, így szabadon igazolható szélső, valamint az amerikai szakember együttműködése – utóbbi menedzsmentjének szerdai közleménye szerint – a fizikális felkészülésre összpontosul. Az MTK Budapestnél edző Dzsudzsák elmondta, még mindig komoly célok lebegnek előtte, Shane Tusup pedig biztosította arról, hogy tudna neki segíteni.
    
“A pályafutásom ezen szakaszában szerettem volna, ha egy erős, kemény, elismert szakember irányítja a fizikális felkészülésemet. Sikeres karriert tudhatok eddig magam mögött, ahogy Shane is komoly sikereket ért el az úszásban, újabban pedig a labdarúgásban is. Tudom, hogy kemény munkával mit ért el a sportolóival, bízom a szakértelmében. Hiszek abban, hogy az élet nem véletlenül hozza össze az embereket egymással, biztos vagyok benne, hogy nagyszerűen alakul majd a közös munka” – nyilatkozta Dzsudzsák.
    
Shane Tusup elmondta, Dzsudzsák többször bizonyította, hogy a magyar válogatottért bármire képes és bízik benne, hogy a közös munka gyümölcseként még számos nagy sikert érhet el mind klubszinten, mind a nemzeti csapat kapitányaként. Tusup az úszósportban Szilágyi Liliána edzője, míg a labdarúgók közül foglalkozik Szoboszlai Dominikkel és a kapus Bogdán Ádámmal.

Jégkorong Erste Liga – Három csapat később kezdi az idényt

A tízből három csapat késleltetve kezdheti meg a jégkorong Erste Liga 2020/21-es idényét. A liga szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: szigorú intézkedések mellett indul a bajnokság, ezeket mindig az aktuális egészségügyi helyzethez igazítják majd. A Dunaújvárosi Acélbikák, az FTC-Telekom, valamint az UTE pályára lépését akadályozza meg a koronavírus-fertőzés, ez a három gárda később kezdi a pontvadászatot, míg a Corona Brasov, a DEAC, a Fehérvári Titánok, a Gyergyói HK, a MAC-HKB Újbuda, az Opten Vasas HC és a Sport Club Csíkszereda felkészülését nem zavarta meg a járvány.
    
A sajtóeseményen elhangzott, a Dunaújváros keretének 95 százaléka van karanténban, az Újpest várhatóan szeptember 20-a körül lehet újra jégen, míg a címvédő Ferencvárosnál a héten minden játékos kikerül a házi karanténból. Sipos Levente, a magyar szövetség (MJSZ) főtitkára felidézte, az előző szezont szinte napra pontosan fél éve kellett félbeszakítani, azóta pedig világbajnokságok maradtak el.
    
“A mai napon sem tudhatjuk biztosan, hogy fogjuk tudni a szezont végigfuttatni, a cél, hogy minél tovább tudjanak jégen küzdeni a csapatok” – fogalmazott a sportvezető, kiemelve, minden nap azon dolgoznak, hogy a járványhelyzethez igazítsák a menetrendet a résztvevők biztonsága érdekében. “A sport, amit mi képviselünk, a 21. század sportja: gyors, látványos, akciódús. Számos tervünk van arra, hogy minél közelebb hozzuk a sportolókat a nézőkhöz, bízunk benne, hogy sikerül ezeket megvalósítani. Ehhez felelős viselkedést és fegyelmezettséget várunk mindenkitől.”
    
Szabados Richárd, a liga alelnöke, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője leszögezte, a csapatok egyöntetű véleménye volt, ha van lehetőség mérkőzések rendezésére, akkor próbálják meg elkezdeni a bajnokságot az egészségügyi intézkedések betartásával.
    
“Nincs jó és rossz döntés, csak naponta változó helyzet” – jelentette ki Szabados, aki kifejtette, a három erdélyi együttes az első körben a magyarországi csapatok elleni meccseit játssza le, második körben egymás között a romániai kört, harmadjára pedig a magyar csapatok utaznának Erdélybe, ha a vírushelyzet lehetővé teszi.
    
Az alapszakasz a tervek szerint december közepéig tartana, ám január közepéig biztosítják a befejezés lehetőségét. Egyelőre 90 mérkőzéssel számolnak, a nézőktől az egészségügyi protokollok betartását kérik, így lesz testhőmérséklet-mérés, kötelező kézfertőtlenítés és maszkviselés. A nézőszámnál az 50 százalékos szabály érvényesül, vagyis a csarnokok felét lehet feltölteni a távolságtartás betartásával. A játékosokat, stábtagokat a tünetek felismerésekor, illetve kontaktkutatáskor vizsgálják, proaktívan nem tesztelnek.
    
“Szeretnénk azt hinni, hogy ezt kordában lehet tartani. Ha eldurvul a helyzet, be fogunk avatkozni” – mondta a liga alelnöke, aki hozzáfűzte, vannak forgatókönyvek akár a középszakasz nélküli idényre is. Elárulta, a menetrendet illetően már a tizedik variációnál járnak, mivel sok egyéb szempont mellett a televíziós közvetítéseket, szponzori követelményeket is figyelembe kell venniük.
    
Az MTI kérdésére Szabados Richárd elmondta, 13+1 nevezett játékosnak kell rendelkezésre állnia, ha ez nincs meg, akkor halasztást kérhet a csapat. A sajtótájékoztatón videós konferenciahívás keretein belül becsatlakoztak a csapatok képviselői, akiknek többsége egyetértett abban, az eredmény jelen helyzetben másodlagos, a legfontosabbnak azt tartják, hogy a bajnokság rendben végigmenjen és minden résztvevő egészséges legyen. Az Erste Liga első találkozóját szombaton játssza a MAC-HKB és a Vasas.


Elmarad a győri maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság

Elmarad a győri maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság, amelyre október 1. és 4. között került volna sor. A magyar szövetség a közösségi oldalán jelentette be a hírt szerdán, miután az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) a törlésről döntött. Az ECA a magyarországi járványügyi előírások szigorításával és az alacsony nevezői létszámmal indokolta a lépést.
   
 “Szeretnénk köszönetet mondani a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek a lelkes előkészítő munkáért, de a Covid-19 járvány okozta problémák miatt meg kellett hoznunk ezt a nehéz döntést” – írta az ECA.
    
A kontinensviadalt eredetileg Csepelen rendezték volna júliusban, de a pandémia miatt elhalasztották és a helyszínét is megváltoztatták. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke az M1 aktuális csatornának elmondta, folyamatos egyeztetésben vannak az ECA-val.
    
“Azt gondolom, hogy végül is összességében sajnos ezt a döntést meg kellett hozni” – fogalmazott Schmidt Gábor, aki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben Magyarország otthont ad majd maratoni viadalnak. Azt viszont kiemelte, két nemzetközi versenyt így is rendeznek Magyarországon: jövő héten Szegeden az Olimpiai Reménységek Versenyét, azt követően pedig a világkupa-viadalt.
    
“Ezt a két versenyt mindenképp szeretnénk megrendezni, rengeteg ország jelezte a részvételét” – emelte ki Schmidt.



Fucsovics Márton: jól sikerült az újrakezdés

Elégedetten nyilatkozott egy hónapos amerikai túrájáról Fucsovics Márton, a férfi tenisz-világranglista 66. helyezettje.

“Jó újra itthon lenni, a Cincinnatiből áthelyezett versenyen és a US Openen nyolc meccsből hatot megnyertem, előzőleg aláírtam volna ezt az eredményt. Sok pontot gyűjtöttem, és örülök, hogy ilyen jól sikerült az újrakezdés a koronavírus-járvány miatti leállás után” – mondta szerdán az M1 aktuális csatornának, kiemelve, hogy a tengerentúlon kétszer is megverte a korábbi ATP-világbajnok bolgár Grigor Dimitrovot. A Davis Kupa-válogatott vezére kifejtette, a nyári felkészülés során sokat fejlődött a szervája és javult a kondíciója, s úgy érzi, jó irányba halad a pályafutása azóta, hogy Jancsó Miklóssal és Nagy Zoltánnal dolgozik együtt.
    
Ami a New York-i zárt kapus rendezést és a szigorú járványügyi előírásokat illeti, Fucsovics elmesélte, mindenkinek szokatlan volt, hogy be vannak zárva egy “buborékba”, csak a pályán és a hotelben tartózkodhattak, ezzel együtt a nézők hiánya segített neki abban, hogy csak a játékra koncentráljon. Babos Tímea és Kristina Mladenovic első helyen kiemelt párosának kizárásáról úgy vélekedett, hogy sajnálja Babost, és olyan szempontból mindenképpen igazságtalan döntés született, hogy a francia partner egyszer sem produkált pozitív tesztet.
    
Ami a jövőt illeti, az első számú magyar teniszező elmondta, a hétvégén Rómában selejtezőt kellene játszania, így az átállás rövidsége miatt azt a tornát kihagyja. Utána, ha Hamburgban felfér a főtáblára, akkor elutazik, ha nem, akkor elvégez egy kemény felkészülést a Roland Garrosra. “Tavaly Párizsban az első körben kikaptam, így nem kell védenem ott pontot, és egy-két megnyert meccsel előrébb jöhetnék a ranglistán. A cél az, hogy az év végére visszakerüljek a top 50-be” – tette hozzá.

Juhász Roland: országszerte tanuszodák, tornacsarnokok, tantermek épülnek

A kormány elkötelezett a köznevelés megfelelő infrastrukturális hátterének megteremtése mellett, ezért központi költségvetési forrásból országszerte tanuszodák, tornacsarnokok, tantermek épülnek – közölte a állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár szerdán Földeákon.

Juhász Roland a Csongrád-Csanád megyei község új tornacsarnokának alapkőletételén azt mondta, a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárul a fiatalok testi-lelki fejlődéséhez. Különösen fontos a sport megszerettetése a diákokkal azért, hogy felnőttként is igényük legyen erre, és a testmozgás életük alapvető és természetes részévé válhasson- hangsúlyozta az államtitkár.
    
Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a földeáki tornacsarnok építése egy országszerte megvalósuló beruházássorozat része, 51 új tanuszoda, 88 új tornaterem, 15 iskola és egy óvoda kialakítása folyik. A fejlesztés célja, hogy a fiatalok minél jobb körülmények között tanulhassanak, sportolhassanak – tette hozzá.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára
(MTI/Varga György)


    
Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy a földeáki Návay Lajos Általános Iskola felújítása után az intézmény szomszédságában multifunkcionális sportcsarnokot épít, amely nemcsak a diákok kiszolgálására alkalmas, hanem közösségi térként is működhet.
    
A politikus hangsúlyozta, minden közösség számíthat a kormány támogatására abban, hogy helyben biztosítsák a tanulás és a szabadidő eltöltésének minden feltételét. Hajnal Gábor (független) polgármester közölte, a 45×25 méteres pályával és a hozzá kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekkel rendelkező csarnok építése a község újkori történetének – a szennyvízkezelő rendszer fejlesztése után – második legnagyobb, több mint 900 millió forintból megvalósuló beruházása. A diákok a tervek szerint négyszáz nap múlva, a 2021-2022-es tanév elején vehetik birtokba az új létesítményt – mondta.


Átadták a Ságvár és Som közötti kerékpárutat

Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke, Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Kovács Szilveszter, Som polgármestere és Witzmann Mihály, a Fidesz országgyűlési képviselője (b-j) adta át a Ságvár és Som között megépült 5,6 kilométeres kerékpárutat Ságváron 2020. szeptember 9-én. (MTI/Varga György)



Átadták szerdán a Somogy megyei Ságvár és Som közötti kerékpárutat, amely 627 millió forintos beruházással, a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) 500 millió forintos támogatásával épült meg. A Ságváron rendezett ünnepélyes átadón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: 2014 és 2020 között több mint 200 milliárd forintot fordítanak kerékpáros fejlesztésekre országszerte.
    
2010 óta több mint 1300 kilométer új kerékpáros útvonalat fejlesztettek Magyarországon – tette hozzá. Ismertette: országosan több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott létesítmény található, nagyrészt kerékpározásra kijelölt út, és mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút szolgálja ki a biciklizőket. Somogy megyében a Top támogatásával több mint 4,7 milliárd forintért mintegy 104 kilométer hosszon fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, köztük a kaposvári közbringarendszer kialakítása – jegyezte meg.
    
Szintén uniós társfinanszírozással valósul meg a Szántód-Kőröshegy-Kereki, a Fonyód-Buzsák-Csisztafürdő-Somogyvámos és a Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs közötti kerékpárút kiépítése, korszerűsítése. Az idén folytatódott a Balatoni Bringakör megújítása is, amihez csatlakozik a most elkészült Ságvár-Som szakasz; a tó déli partján, Balatonakarattyától Balatonberényig mindenütt zajlik az előkészítés – mondta.

(MTI/Varga György)


    
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy megkezdődött a Budapest-Balaton összeköttetés építése, nyáron elkészült az Eger-Egerszalók közötti kerékpárút és a Tisza-tó körbejárhatóságát biztosító bicikliút befejező szakasza Tiszafüred és Poroszló között. Mosóczi László közölte azt is, augusztusban elkészült a Siófokot Dombóváron keresztül Péccsel összekötő turisztikai kerékpáros fejlesztés tanulmányterve.
    
Hangsúlyozta, hogy az ITM a kerékpározás infrastrukturális feltételeinek jobbításával a továbbiakban is támogatja a közlekedés zöldítését. A meglévő hálózat bővítésével belátható időn belül 6000 kilométer önálló kerékpáros létesítmény lesz Magyarországon. A teljes kerékpározható hálózat, a kiépített kerékpárutak és kijelölt kerékpáros útvonalak hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – jelentette ki.
    
Witzmann Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a kerékpárút újabb összeköttetést jelent két település 2700 lakosa számára. Kecskés Gábor (Fidesz-KDNP), Ságvár polgármestere közölte: a Siófok-Ságvár kerékpárút folytatásaként a Vértes-Út Kft. kivitelezésében elkészült, 5,6 kilométer hosszú szakasz megépítéséhez a két település önkormányzata hitelből 72, illetve 55 millió forinttal járult hozzá.


Épül a Bükki Csillagda

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszédet mond a Bükki Csillagda megvalósításának támogatásáról tartott sajtótájékoztatón Répáshután, az épülő létesítménynél 2020. szeptember 9-én. Idén áprilisban elkezdődött a Bükki Csillagda építése, amely Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, az interaktív projekt szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt világába. Az épület csaknem 700 négyzetméternyi alapterületen várja majd a vendégeket.
(MTI/Vajda János)
(MTI/Vajda János)



(MTI / címlapkép: MTI/Komka Péter)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük