Koronavírus – Meghalt egy beteg, és 576-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt egy krónikus beteg, és újabb 576 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: 8963-ra nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig 625-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 4377, 3961-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 164 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11 van lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 21 756-an vannak, a mintavételek száma elérte a 481 424-et.
    
A fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írták.
    
Hangsúlyozták: a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.
    
A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, tartani kell a szociális távolságot, szükséges a gyakori és alapos kézmosás, a maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – hívták fel a figyelmet.
    
A hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani, akinek pedig tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát – tették hozzá.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3921) és Pest megyében (1284) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (556), Komárom-Esztergom (377), Zala (336), Hajdú-Bihar (322). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (38).

Koronavírus – Szijjártó: a gazdaságot is védik a rendkívüli intézkedések

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Félegyházi Pékség Kft. versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásán a cég kiskunfélegyházi üzemében 2020. szeptember 7-én.
(MTI/Rosta Tibor)

A kormány rendkívüli intézkedései az emberek egészsége mellett a gazdaságot is védik a koronavírustól – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kiskunfélegyházán, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át. Szijjártó Péter a járvány kiújulása miatt elkerülhetetlennek nevezte a korlátozásokat. Az elmúlt hetekben bizonyossá vált, hogy a járvány második hulláma elérte az országot, de a termelés nem eshet vissza ismét – hangsúlyozta.

(MTI/Rosta Tibor)


    
A miniszter megerősítette, hogy a kormány továbbra sem a munkanélküliség következményeit, hanem az elkerülését akarja finanszírozni. A fejlesztéseket ugyanakkor nem csak a foglalkoztatás fenntartása miatt nevezte fontosnak. A magyar vállalatok – mint mondta – a nemzetközi piacokon is versenyelőnyt szerezhetnek, ha a válságban nem leépítési kényszett, hanem lehetőséget látnak.
    
Szijjártó Péter a rendezvényen a Félegyházi Pékség Kft.-nek nyújtott át támogatási okiratot. A sütőipari vállalat 649 millió forintból Magyarországon mostanáig ismeretlen gyártási technológiát honosít meg. A beruházással a vállalat olyan belföldi megrendelésnek is eleget tehet, amelyet eddig külföldi cég teljesített – indokolta a tárcavezető a 282 millió forintos állami támogatást. Hozzátette, hogy a Félegyházi Pékség Kft. 100 kilométernél nagyobb távolságra is szállíthat az új technológia birtokában, így más országok piacaiból is részesedhet.

(MTI/Rosta Tibor)


    
Szijjártó Péter üdvözölte, hogy országszerte 140 élelmiszeripari cég jutott versenyképesség-növelő támogatáshoz, míg Bács-Kiskun megyéből összesen 42 vállalat jelentett be beruházást. A 20 milliárd forint értékű helyi befektetés 6700 munkahely fenntartását is jelenti, a kormány ezért 9,8 milliárd forint hozzájárulásról döntött – tette hozzá. A miniszter az ottani vállalatok teljesítményét méltatva megjegyezte, hogy a megyében 2010 óta a négyszeresére bővült az ipari termelés, a munkanélküliség pedig csaknem a felére esett vissza.
    
A Félegyházi Pékség Kft. 2018-ban 8 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el a cégadatok szerint, adózott eredménye 533 millió forint volt, csaknem 200 millió forinttal haladva meg az előző év nyereségét.



Szijjártó Péter: a magyar kormány szövetségese minden, fejlesztést megvalósító vállalkozás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Font Sándor, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (j) és Juhász Csaba, a Pannon Növényolajgyártó Kft. ügyvezetõ igazgatója elhelyezi az idõkapszulát a kft. növényolaj-finomító üzemének alapkõletételi ünnepségén a Bács-Kiskun megyei Foktõn 2020. szeptember 7-én. Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg.
(MTI/Illyés Tibor)



Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve újakat hozzon létre – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Növényolajgyártó Kft. növényolaj-finomító üzemének alapkőletételén hétfőn a Bács-Kiskun megyei Foktőn.

Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres. Hozzátette: a kormány éppen ezért mindent megtesz egyrészt a magyar emberek egészsége védelmében, hogy megakadályozza a koronavírus, és ezzel együtt a járvány behurcolását, másrészt a már meglévő munkahelyek védelmében és az újak létrehozása érdekében.     A kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása.     

(MTI/Illyés Tibor)



Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni. Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét: a termelési értéke a tavalyi esztendőben 10 százalékkal nőtt és elérte a 3500 milliárd forintot, az idei esztendő nagyon nehéz első félévében is újabb 10 százalékos növekedést tudott felmutatni. Az ágazat 140 ezer embernek ad munkát – tette hozzá. Mint mondta: Magyarország a világ tíz “legnyitottabb országa” közé tartozik, az export és a GDP aránya 86,5 százalék, tehát “a kivitel teljesítménye alapvetően meg tudja határozni a nemzetgazdaság egészének teljesítményét”.     

Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldkövének nevezte a  miniszter a Glencore újabb beruházását, hiszen az Egyesült Királyságból érkező vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják ma Magyarországon, és az Egyesült Királyság a tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak – sorolta Szijjártó Péter.     

Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. Foktői gyáruk 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig  nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel. A mostani beruházás első ütemben 40 új munkahelyet teremt a térségben. A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is.
    
Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a Glencore és a foktői üzem jelentős értéket ad a magyar gazdaság bővüléséhez, exportbevételeihez, a helyieknek pedig munkahelyteremtéssel a megélhetéshez.     A Glencore Agriculture 35 országban van jelen, és mintegy 16 ezer embert foglalkoztat világszerte. A nyilvános cégadatok szerint a 135 embert foglalkoztató Pannon Növényolajgyártó vállalat adózás előtti eredménye két éve 5,2 millió dollár, míg az előző évben közel 5 millió dollár volt.

Tanévkezdés – Kövér: az egyetemeknek a magyar kulturális szuverenitás erősödő alapintézményeinek kell lenniük

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mondott az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén az egyetem campusán.
(MTI/Bruzák Noémi)

A magyar egyetemeknek nemcsak a nemzetközi felsőoktatás és tudományosság eredményes résztvevőinek, hanem a magyar kulturális szuverenitás erősödő alapintézményeinek is kell lenniük – hangoztatta az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén. Kövér László hozzátette: ezt a célt szolgálja a felsőoktatásban jelenleg zajló szervezeti modellváltás is.
    
Kifejtette: az állam – továbbra is szavatolva az egyetemek pénzügyi stabilitását – vagyonkezelő alapítványoknak adja át a fenntartói jogokat, ezzel növelve az egyetemek önállóságát, lehetőségét és felelősségét egyaránt, hogy még gyorsabban tudjanak alkalmazkodni az átalakuló gazdasági és társadalmi viszonyokhoz.
    
A növekvő önállóság azonban egyetlen intézmény számára sem jelenthet “növekvő különállást a magyar valóságtól, a nemzeti és társadalmi elvárásoktól” – hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve: “az egyetemi autonómia ugyanis a magyar kulturális szuverenitás megerősítésére, és nem annak szétrombolására szolgál”.

Elsőéves hallgatók eskütétele az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén.
(MTI/Bruzák Noémi)


    
Kövér László azt mondta, hogy hétfőn nemcsak a világ egyik nagy múltú állatorvosi egyeteme kezdi meg 234. tanévét, hanem az egyik legjobb is; “149 esztendeje változatlan helyszínen és oktatási folytonossággal, napjainkban már mintegy 40 országból érkező egyetemi hallgatókkal”.
    
A koronavírus-járványról szólva közölte, hogy annak kezelésében “nemzetközi összehasonlításban Magyarország mindeddig jól vizsgázott”, ezért ma egészségügyi szempontból az Állatorvostudományi Egyetem is biztonságban kezdheti meg a tanévet. Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy a világban ma erőteljes verseny, hatalmi pozícióharc és átrendeződés zajlik – politikai, katonai, pénzügyi, gazdasági, technológiai és kulturális téren egyaránt. Ezért – folytatta – a növekvő bizonytalanságban a XXI. század embere számára felértékelődik a biztonság kérdése.
    
Közölte: ha meg akarjuk őrizni a demokrácia működőképességét és az egyéni, illetve közösségi szabadság jelenlegi fokát, akkor meg kell találni az együttműködésben azt az új egyensúlyt is, amely biztosítani tudja az alapvető nemzeti érdekek érvényesülését. Ellenkező esetben “semmi nem lesz, ami társadalmaink kapaszkodókat vesztett tagjait megvédhetné a pénzhatalom általi totális szellemi és anyagi alávetettségtől” – fogalmazott.
    
Kövér László rámutatott arra is, hogy ilyen körülmények között nemcsak a politikai szuverenitás értékelődik fel, hanem “a felsőoktatást és a tudományosságot is magába foglaló nemzeti kulturális teljesítmény is”. Kijelentette, hogy az Állatorvostudományi Egyetem fenntartói modellváltása sikertörténetnek ígérkezik. Az állam a következő három évben 66 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít az egyetemnek – jelezte, hozzátéve, hogy “ez az intézmény a múltban sem volt hűtlen a magyar rögvalósághoz, ezért a jövőben sem jelent nehézséget alkalmazkodnia a változó valósághoz”.
    
A hivatást méltatva szólt arról is, hogy az állatorvos a pap, az orvos és a tanító mellett a vidéki Magyarország értelmiségének megbecsült tagja volt, és “ez a jövőben sem kellene, hogy másként legyen”. Kövér László kiemelte azt is, hogy egy “valóban szuverén Magyarország” nem létezhet jól működő agrárium nélkül, az pedig alkalmas állategészségügy, jól felkészült állatorvosi kar nélkül.
    
A házelnök a hallgatóknak sikeres tanévet kívánva a mezőgazdaság teljesítőképességét és fenntarthatóságát nemzeti sorskérdésnek és a világ jövőjét meghatározó kihívásnak nevezte.
    
Sótonyi Péter rektor ismertette, az egyetemre 10 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly; 1500 hallgatójukból 1000 idegen nyelvű, azaz arányaiban képzéseiken veszt részt a legtöbb külföldi hallgató.
    
“Ellentétben egyes tüntetéseket szervező, politikai performanszokban érdekelt felsőoktatási intézményekkel, nekünk kifejezetten örömünkre szolgál, hogy a (.) modellt váltó egyetemek közé kerültünk” – fogalmazott a rektor, hozzátéve, az egyetem a Marek József Alapítvány fenntartásában működik tovább.
    
Álláspontja szerint a fenntartóváltás sokkal rugalmasabb gazdálkodást, a világ változásaira való gyorsabb reagálást tesz lehetővé. A képzés és az oktatási struktúra változatlan marad, a magyar hallgatók részére továbbra is biztosított az elmúlt évek létszámának megfelelő, államilag finanszírozott oktatás. Alapítványi keretek között jobban ki tudják használni a piaci alapon működő idegen nyelvű képzésben rejlő lehetőségeket – mondta.
    
“A modellváltás egyedülálló fejlődést generálhat” – összegzett Sótonyi Péter, majd jelezte: az átalakulást a Magyar Állatorvosi Kamara is támogatja.
    
Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, a modellváltás az egyetemi autonómia kiteljesedését, a fejlődés ígéretét és annak realizálását jelenti. Az eseményen köszöntötték az egyetem gránitdiplomás jubiláló hallgatóit is.



Tanévkezdés – Igazságügyi államtitkár: a jó jogásznak kiforrott erkölcsi értékrenddel kell bírnia

Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott beszédet a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (PTE ÁJK) tanévnyitó tanácsülésén Pécsen 2020. szeptember 7-én. Jobbról Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja (j2) és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora (j).
(MTI/Sóki Tamás)

A jó jogásznak nem kizárólag szakmai képzettséggel, szerteágazó lexikális tudással kell rendelkeznie, de egyúttal kiforrott erkölcsi, morális értékrenddel is – hangoztatta az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Pécsen. Hajas Barnabás a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának (PTE ÁJK) tanévnyitó tanácsülésén úgy fogalmazott: a jogásznak mindig törekednie kell a rendkívül precíz, minuciózus munkára, de legalább ennyire fontos jogászi ismérv a becsületesség, a jóhiszeműség, a tisztességesség, és az emberségesség is.
    
Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára – aki tudományos fokozatát maga is a PTE ÁJK-n szerezte meg – úgy vélekedett: az elsajátított tudást “mindenkor a jó ügy érdekében kell kamatoztatni, legyen szó akár a haza szolgálatáról, a tudomány elhivatott műveléséről, a jövő jogász nemzedékeinek oktatásáról és neveléséről vagy az elesettek, rászorulók segítéséről”.
    
Hitvallását megfogalmazva azt mondta, a jogászképzés nem csupán a tankönyvi tananyag átadására hivatott, nem kizárólag a jogszabályok mélyreható tanulmányozását és azok megismerését szolgálja; éppúgy feladata a jogászi gondolkodásmód, a gyakorlati megfontolások elsajátításának elősegítése is.
    
Az elsőéves hallgatókat felszólította beszédében arra, hogy “merjenek kérdezni, kutatni, vitázni, olvasni, merjenek gondolkodni, kellő tisztelettel és alázattal megkérdőjelezni a dogmákat; kamatoztassák talentumaikat, mélyítsék el megszerzett tudásukat, szerezzenek szerteágazó tapasztalatokat”. Azt mondta, hazánkban már az Árpád-korban kialakult Európa egyik legősibb közjogi gondolkodásmódja, “az egész kontinensen párját ritkítja a hazai alkotmányos hagyomány”, ennek a tradíciónak pedig örökösei lesznek a most első évüket megkezdők is.
    
A PTE-ről szólva kitért arra: a – ma már tíz karral, húszezer fős hallgatói létszámmal, több mint másfél ezer oktatóval rendelkező – nagy múltú intézmény az ország egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Történelme során “megannyi kiváló jogásszal, jogtudóssal gazdagította hazánkat” – fogalmazott, kiemelve mások mellett Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököt is.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora beszédet
(MTI/Sóki Tamás)


    
Miseta Attila, a PTE rektora köszöntőjében kiemelte: a “méltán híres” pécsi jogászképzés oktatói állománya erős, a megyeszékhelyen végzett hallgatók magasan képzettek. Reményét fejezte ki, hogy a karon végzettek egy része az intézménynél marad a későbbiekben oktatóként.

Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.
(Pécsen 2020. szeptember 7-én. MTI/Sóki Tamás)


    
Fábián Adrián, a PTE ÁJK dékánja felidézte: a pécsi középkori egyetem 1367-es megalapítása után elindult a jogászok képzése a városban, azóta pedig folyamatosan magas számban vannak jelen Magyarország közéletében Pécsen végzett, jogi végzettségű szakemberek, tudósok, politikusok. A dékán örömtelinek nevezte, hogy szeptembertől mintegy kétszáz nappali tagozatos – közülük nyolcvan államilag finanszírozott helyre bejutott – hallgató kezdi meg tanulmányait a pécsi jogi karon. Ugyanakkor fel kell készülni rá, hogy hamarosan – várhatóan október második felében – online módon folyik majd az oktatás az intézményegységben – jelezte.



Devizapiac – Hétfőn erősödött a forint

Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró jegyzése a kora reggeli 360,46 forintról este nyolc órára 359,75 forintra csökkent. Többé-kevésbé alacsonyabban jegyezték estére a dollárt és a svájci frankot is. A dollár jegyzése 304,48 forintra csökkent a kora reggeli 304,59 forintról, a svájci franké pedig 333,26-ról 332,05 forintra ment le.
    
A hó eleje óta a forint a hétfő esti árfolyama alapján az euróval szemben 1,7 százalékkal, a dollárral szemben 2,4 százalékkal, a svájci frankkal szemben 1,0 százalékkal gyengült.



A Budapest Airport 5,5 millió utasra számít az idén



A Budapest Airport az év hátralévő részében várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt legfeljebb 5,5 millió utasra számít idén, ezzel módosította a három hónappal ezelőtt kiadott éves prognózisát. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a tavalyi utasforgalmi rekord után az idén újabb kiváló évre számított, több mint 17 millió utassal.
    
Ehhez képest a repülőtér augusztus végéig csak 3,5 millió utast fogadott, szemben a tavaly augusztus végéig számlált 10,6 millió utassal. Az áprilisi mélypont után – lassú emelkedést követően – augusztusban az utasszám elérte a 393 665-öt, azonban ez is messze elmarad a tavaly augusztusi 1,6 milliós utasszámtól – tették hozzá. Jelezték, hogy a kormány által bejelentett beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt. A Wizz Air és a Ryanair már bejelentette járattörléseit a következő időszakra, a többi légitársaság pedig a napokban dönt a menetrend újratervezéséről és járataik törléséről.
    
A várható járattörlések és utasszámcsökkenés alapján a Budapest Airport arra számít, hogy a következő időszakban legfeljebb napi 3000 utasa lesz, az ilyenkor szokásos napi 45-50 000 helyett. Az idei éves utasszám a tervezett maximum egyharmada lehet. Kitértek arra is, hogy a Budapest Airport 2020-as, még a koronavírus-járvány előtti üzleti terve sem az utasszám, sem pedig a pénzügyi mutatók területén nem fog teljesülni. A vállalat március óta a leálló légiközlekedés következtében szinte minden bevételétől elesett, amely a 2020-as pénzügyi eredményekre is jelentős hatással lesz – közölték.
    
A nyilvánosan elérhető céginformációk alapján a 2019. december 31-ével zárult pénzügyi évet közel 333 millió euró árbevétel mellett 88 millió euró adózott nyereséggel zárta a Budapest Airport Zrt. A társaság árbevétele 2018-ban 297 millió eurót tett ki, adózott eredménye pedig 76 millió euró volt.

ITM-államtitkár: a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik az illegális hulladék felszámolása

Szemetet szednek a Pilisi Parkerdõ Zrt. munkatásai a Tisztítsuk meg az országot program sajtótájékoztatójának helyszínén, a Gyáli út 50. szám melletti erdős területen.
(MTI/Balogh Zoltán)



A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik a Tisztítsuk meg az Országot! projekt; az újabb mintaprogramban az erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok illegális hulladéktól mentesítése indul el a IX. kerületi háromhektáros erdőfolt területén – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn, a budapesti Illatos út és a Gyáli út közötti területen tartott sajtótájékoztatóján.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelõs államtitkára a Tisztítsuk meg az országot programról tartott sajtótájékoztatón.
(MTI/Balogh Zoltán)



Boros Anita kiemelte: az augusztus végén elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt első szakaszában a kormány öt mintaprogramot tervez megvalósítani. A különböző helyszíneken a kijelölt közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, megvizsgálják az ott található hulladék mennyiségét és összetételét, valamint az eredményes eltávolításához szükséges kapacitásokat – ismertette. Hozzátette: a magyarországi illegális hulladéklerakás egyik leggyakoribb helyszínei az erdőszélek, patak- és folyópartok, mezős területek. Az itt található hulladékok összetétele az eddigi tapasztalatok alapján leginkább lakossági, illetve építési- és bontási hulladék.
    
Boros Anita elmondta: a 2020-as Tisztítsuk meg az Országot! programban a kormány elkötelezte magát az ország illegális hulladéknak leginkább kitett területei megtisztítása mellett. Az ITM a szaktárcák közreműködésével kidolgozta azt az egymásra épülő intézkedésrendszert, aminek része a legális és biztonságos hulladéklerakók létrehozása, a gyűjtőpontok számának növelése az illegális hulladéklerakás felszámolására – ismertette. Hozzátette: a rendszer másik fontos része a büntetőjogi szankciók drasztikus szigorítása és a helyben kiszabható, helyszíni közigazgatási bírságrendszer bevezetése. Közlése szerint jelenleg ezen dolgoznak, javaslataikat hamarosan a kormány elé terjesztik második olvasatban. Az ország megtisztításához kérik az állampolgárok segítségét is – folytatta, jelezve: kifejezetten az illegális hulladéklerakók azonosítására kifejlesztették a Hulladékradar nevű mobiltelefonos alkalmazást. Ezen bárki bejelentheti, hogy milyen típusú, becsült nagyságú hulladékkal és merre találkozott. Az alkalmazáson keresztül eddig több mint ezer bejelentés érkezett, közel kétezer fotóval, a tesztüzem még tart – mondta.
    
Boros Anita megköszönve az eddigi bejelentéseket, közös cselekvésre szólított fel azért, hogy Magyarország tüdeje, a zöldfelületek háborítatlanul, szennyezéstől mentesen tölthessék be létfontosságú szerepüket.
   
 Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára közölte: a háromhektáros erdőfoltban több mint 170 köbméter illegális hulladékot azonosítottak a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, akik a terület megtisztításán legalább egy hétig fognak dolgozni. Fővárosszerte és országszerte több tízezer hektár ilyen erdőterület szenved az illegális hulladéklerakástól, ami néhol már az erdő pusztulását okozza – mondta.
    
A IX. kerületi erdőfolt megtisztításával indul el a Tisztítsuk meg az országot! programon belül az erdőgazdasági és nemzeti parki mintaprogram, emellett még két helyszínen dolgoznak a rehabilitáción – közölte. Hozzátette: az erdőgazdaságok már részben felmérték a kezelésükben lévő 1,1 millió hektáron található hulladék mennyiségét, közel 50 ezer köbméternyi illegális hulladékot kell a programban felszámolni. A nemzeti parki igazgatóságok is elkezdték a felmérést, a munkával várhatóan szeptember közepén végeznek – mondta. Ismertette, hogy terveik szerint 900 kamerát helyeznek ki az állami erdőgazdaságok területén és több mint 300 sorompót, valamint árkokat létesítenek, hogy megakadályozzák az erdőkbe a behajtást, a hulladék újbóli lerakását. A hulladék elszállítása országszerte jelentősen hozzá fog járulni az egészséges emberi környezethez, az erdők fenntartásához, javítva ezzel az ország környezeti állapotát – mutatott rá.

Csak részben ismerte be bűnösségét a tanárát Győrben megkéselő diák

H. A. Cs. az ellene előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt indult büntetőper előkészítő ülésén a Győri Törvényszéken 2020. szeptember 7-én. A fiatal férfi tavaly decemberben egy tanórán megkéselte, kis híján megölte a neki matematikát és fizikát tanító osztályfőnökét a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Szakközépiskolájában és Kollégiumában.
(MTI/Krizsán Csaba)

Megkezdődött hétfőn a Győri Törvényszéken annak a diáknak a büntetőpere, aki tavaly decemberben megkéselte osztályfőnökét a helyi Jedlik Ányos gépipari és informatikai középiskolában. A diákot előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolják. Mivel a tanuló az előkészítő ülésen azt nem ismerte be, hogy előre kitervelten támadt rá a neki matematikát és fizikát tanító pedagógusra, az ügyben november 9-ére tárgyalást tűztek ki.
    
Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint az akkor 17 éves diák tavaly december 5-én a második órán megtudta, hogy hármast kapott korábbi matematikadolgozatára. Ez annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt. Társai nem vették komolyan a kijelentését, mert már korábban is mondott hasonlókat, és a tízcentis pengéjű kését máskor is a táskájában tartotta.
    
A következő dupla angolóra végén, miközben osztálytársai a tanár engedélyével az ötödik órában írandó fizikadolgozatra készültek, a fiú zenét hallgatott és azt mondta, nem tanul, mert “nem lesz óra és dolgozat sem”. Az óra végén pedig elajándékozta a fülhallgatóját, mondván, neki arra már nem lesz szüksége – ismertette az ügyész.
    
A vádirat szerint a fizikaóra elején a fiú azt mondta padtársának, “megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy szeretne mutatni valamit, kiment a tanárnőhöz és odaadta a füzetét.

Ezután a pedagógus mögé lépett és lapockatájékon hátba szúrta. A tanárnő a földre rogyott, a fiú pedig mellé guggolt, és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nyaka és a mellkasa felé.

Az osztályból ekkor többen is a folyosóra szaladtak. Az egyik diák azonban közéjük lépett, és felszólította a fiút, hogy adja oda a kését. Miután elvette a kést tőle, megkérdezte, hogy ezt miért csinálta. A fiú azt felelte: “majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”. Újabb kérdésre pedig azt mondta, “nem akartam megölni és nem akarok senki mást bántani”. Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is megsérült.
    
A vádirat szerint a diák értelmi képessége az átlagot meghaladja, személyiségében, elmeállapotában nem volt tapasztalható olyan torzulás, amely indokolhatta volna cselekményét és tette következményeinek felismerését. Ugyanakkor erőteljesen szorongó, a késztetéseit elfojtja, ami agresszív cselekedetekben jelenhet meg. Az ügyész hozzátette, hogy a történteket az iskola folyosóján lévő kamera rögzítette, mert nyitva volt az osztályterem ajtaja. Ennek ellenére az előkészítő ülésen a tanuló csak részben ismerte be a vádban szereplő bűncselekmény elkövetését. Azt mondta, hogy nem tervezte el előre tettét, a fülhallgatót pedig nem odaajándékozta az osztálytársának, hanem csak kölcsönadta.


Meghalt egy gyerek, akit teherautó gázolt el Szegeden

Tűzoltók és rendőr Szegeden, a Budapesti körúton, a Csillag téri körforgalomnál, ahol meghalt egy útra kiszaladó kisgyerek, akit elgázolt egy teherautó 2020. szeptember 7-én.
(MTI/Donka Ferenc)



Meghalt egy útra kiszaladó kisgyerek, akit elgázolt egy teherautó hétfő délután Szegeden – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

(MTI/Donka Ferenc)



Szabó Szilvia közölte, a baleset a Budapesti körúton, a Csillag téri körforgalomnál történt. A gyermek olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Befejeződött a szúnyogirtás

Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel.
(MTI/Varga György)



Befejeződött az idei szúnyogirtási program, miután az elmúlt hetekben már nem alakultak ki nagy kiterjedésű szúnyogtenyészőhelyek – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese hétfőn az MTI-t. Dóka Imre emlékeztetett arra, hogy idén április 3-án kezdődött meg a szúnyogok irtása.

(MTI/Varga György)


    
A szakemberek földi eljárással 730 ezer hektárnyi területet kezeltek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a keleti országrészt sújtó extrém szúnyogártalom miatt engedélyezte a légi irtást is: 180 ezer hektáron permeteztek, elsősorban a Tisza és mellékfolyói mentén.
    
A légi és a földi kezelések mintegy 1100 települést érintettek – közölte Dóka Imre.

Újabb buszok állnak forgalomba Győrben

Győr, 2020. szeptember 7. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere beszél az autóbusz-állomány fiatalításról tartott sajtótájékoztatón, mellette Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3), Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese (b2) és Kara Ákos, a térség fideszes parlamenti képviselője (b) az Audi Aréna Győr parkolójában 2020. szeptember 7-én.
(MTI/Krizsán Csaba)



Huszonkét új, Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklósbusz áll forgalomba Győrben, ezzel év eleje óta a megyeszékhely 101 járműből álló buszparkjának mintegy negyven százalékát lecserélték – hangzott el a buszok átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hétfőn Győrben. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a huszonkét csuklósbuszból 16 érkezett meg, közülük hét már a délután folyamán forgalomba áll. A további hat busz a következő hónapokban érkezik.

Gyõr, 2020. szeptember 7. Új Mercedes-Benz Conecto G típusú autóbuszok az autóbusz-állomány fiatalításról tartott sajtótájékoztató napján az Audi Aréna Gyõr parkolójában 2020. szeptember 7-én. Huszonkét új, Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklósbusz áll forgalomba Gyõrben, ezzel év eleje óta a megyeszékhely 101 jármûbõl álló buszparkjának mintegy negyven százalékát lecserélték. A huszonkét csuklósbuszból 16 érkezett meg, közülük hét ezen a napon már forgalomba áll. A további hat busz a következõ hónapokban érkezik. MTI/Krizsán Csaba


    
Emlékeztetett, a választási kampányában tett ígéretének megfelelően igyekeznek modernizálni a város közösségi közlekedését. Első körben januárban érkezett 17 Mercedes-Benz 628 Conecto típusú busz a Volánbusz Zrt.-vel megkötött szerződés szerint.
    
Hozzátette, hogy a járműpark cseréjén kívül is szeretnék a közösségi közlekedést megújítani, ezért október végéig a busz@gyor-ph.hu e-mail címre várják a győriek észrevételeit, javaslatait, hogy azokat a lehetőségekhez mérten beépíthessék az új menetrendbe, amely a tervek szerint jövő januárban lép életbe.

(MTI/Krizsán Csaba)


    
Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő jelentős előrelépésnek nevezte a buszpark fejlesztését: a járművek átlagéletkora 17,74 évről 10,92 évre csökkent. Győr nemcsak az iparban, a kultúrában és a sportban nyújt minőséget, hanem a tömegközlekedésben is – tette hozzá.
    
Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő azt emelte ki: mindent megtesznek azért, hogy korszerű és kényelmes körülmények között utazhassanak a győriek. Egy nap alatt mintegy 80 busz közlekedik a városban, így az év eleji és a mostani fejlesztéssel a napi közlekedési flotta mintegy fele korszerűsödött. A cél, hogy a hátralévő állomány is megújuljon – tette hozzá.
    
Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy országszerte hetven településen biztosítják a közösségi közlekedést. Győrben évente több mint harmincmillió, naponta átlagosan nyolcvanezer utast szállítanak.

(MTI/Krizsán Csaba)


    
Ezek a korszerűsítések nemcsak az utasok, hanem az autóbuszvezetők munkakörülményeit is javítják – mondta, hozzátéve, hogy az ország jelentős részén már nem küzdenek munkaerőhiánnyal, ám éppen Győrben még mindig. Ezért kedden toborzórendezvényt tartanak a megyeszékhelyen.
    
A Győrben átadott járművekkel az országban már kilencven azonos típusú busz állt forgalomba. A Volánbusz Zrt. járműfiatalítási programjának részeként pedig 2018 ősze és 2020 év vége között 866 új, vagy újszerű buszt állítanak forgalomba.
    
A Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz négyajtós, alacsonypadlós, akadálymentesített. Klímával, utastájékoztatóval, fedélzeti kamerákkal és utasszámláló berendezéssel felszerelt, 37 ülő- és 84 állóhelyet alakítottak ki benne.


BL-selejtező – Koronavírusos fertőzött a Ferencváros ellenfelénél

Az egyik játékos megfertőződött a koronavírussal a Dinamo Zagreb labdarúgócsapatánál, amely jövő szerdán a Ferencvárossal találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában.

A horvát klub honlapjának beszámolója nem nevezte meg a fertőzött futballistát, azt viszont kiemelte: nincs szükség arra, hogy további játékosok vagy stábtagok házi karanténba vonuljanak. A közlemény szerint minden szükséges információt megosztanak majd a nyilvánossággal, amikor ennek eljön az ideje.
    
A magyar és a horvát bajnok jövő szerdai találkozója 19 órakor kezdődik a Groupama Arénában.
    
A harmadik körös BL-selejtezős párharcok egy – zárt kapus – mérkőzésen dőlnek el. Döntetlen esetén hosszabbítás, majd büntetőpárbaj következik, a győztesek a selejtező negyedik fordulójába, azaz a rájátszásába jutnak, a vesztesek pedig az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójába kerülnek át.
    
Az FTC-Dinamo Zagreb csata győztese az azeri Qarabag vagy a norvég Molde együttesével játszik majd a főtáblára jutásért.

Novothny Soma a német másodosztályba igazolt – FRISSÍTETT (új: nyilatkozat)

Novothny Soma a német másodosztályú VfL Bochum labdarúgócsapatához igazolt hétfőn. A klub honlapja szerint a 26 éves csatár szerződése két idényre szól. A veszprémi születésű és nevelésű Novothny első külföldi klubja az SSC Napoli volt, majd szerepelt olasz másod- és harmadosztályú csapatokban, a belga élvonalban, a dél-koreai másodosztályban, Magyarországon pedig a Diósgyőr és az Újpest csapatában.
    
“Ez egy előrelépés a karrierem szempontjából” – fogalmazott az M1 aktuális csatornának Novothny, aki hétfőn reggel utazott Németországba, és írta alá a kontraktust. A játékos elárulta: egy hete merült fel a szerződtetése. Kifejtette: sokat fejlődhet a nagy múltú csapatban, amely olyan riválisokkal vetélkedik a másodosztályban, amelyek jó része már az élvonalban is kipróbálta magát. Hozzáfűzte: a ligát sokan nézik, követik.
    
Leszögezte: az elmúlt idényt a nyolcadik helyen záró együttes célja, hogy visszajusson az első osztályba. Elmondta, két negatív koronavírus-teszt után csatlakozhat a kerethez, addig egyéni edzésekre kényszerül. A Bochum szombaton a kupában már érdekelt lesz, a pontvadászat pedig két hét múlva rajtol.
    
Sebastian Schindzielorz ügyvezető igazgató úgy vélekedett: a magyar csatár jelentős tapasztalattal rendelkezik, kiváló testfelépítésű, és mindig keményen dolgozik a csapatáért.

Triatlon-vb – Nem teljesen elégedett a szakmai igazgató

Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója nem teljesen elégedett a magyar versenyzők világbajnoki szereplésével. A péntektől vasárnapig Hamburgban rendezett versenyen a férfiaknál Bicsák Bence a 14., Lehmann Csongor a 15., Faldum Gábor a 21., Dévay Márk a 26., Tóth Tamás pedig az 51. helyen végzett.
    
Lipták az M4 Sport hétfői Sporthíradó című műsorában felidézte: Bicsák a világbajnokság előtt dobogós, vagy dobogó-közeli helyezést remélt magától. “Ez volt mindannyiunk egyik nagy álma, még ha nem is teljesen reális. Az időjárás okozta nála a legnagyobb problémát, mert viszonylag hideg, esős idő volt Hamburgban, és nehezen tudta kicsatolni a sisakot a kerékpározás után, nem úgy mozogtak az izmai, mint máskor” – magyarázta a szakmai igazgató. Hozzátette, ezzel együtt csupán kis dolgokon múlt, hogy Bicsák hogy nem jutott a tíz, vagy a legjobb hat közé.
    
Lipták emlékeztetett, hogy a pécsi PSN Zrt. sportolója a tizedik helyen áll az olimpiai ranglistán, és szinte biztosnak mondhatja a kvótáját, hiszen a tokiói egyéni mezőnyben 55-en indulhatnak majd. A másik kvótát jelenleg Tóth Tamás birtokolja, de Lehmann Csongornak, Faldum Gábornak és Dévay Márknak is lehet esélye megszerezni azt.
    
“A nőknél tisztább a helyzet, hiszen Kovács Zsófia és Bragmayer Zsanett szinte biztos kvótásnak mondhatja magát, őket idehaza senki nem veszélyezteti” – mondta a szakember. A világbajnokságon a nők egyéni versenyében Bragmayer – egyetlen magyar indulóként – a 18. helyen ért célba.
    
A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Faldum Gábor összeállítású vegyes váltó a 12. lett. Ennek kapcsán Lipták elmondta, az első nap jó egyéni teljesítményeinek fényében ez az eredmény számára némileg elmaradt a várakozásoktól, mert azt gondolta, hogy a csapat a legjobb tízben végez.
    
“Ez a versenyszám apróságokon múlik. Nem elég csak a száz százalék, az is szükséges, hogy egy-egy csapattag, vagy ha lehet, mindenki 110 százalékot tudjon hozzátenni. Ez most nem sikerült, azért sem, mert későn indult a szezon, a magyar versenyzők most kezdték meg nemzetközi szereplést” – nyilatkozta.
    
Lipták felidézte, hogy a vegyes váltók viadalát 2010 óta rendezik meg, az olimpia műsorán először Tokióban szerepel majd.



(Forrás: MTI / címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük