A fertőzöttek száma 495-tel nőtt Magyarországon, nincs újabb elhunyt

Újabb 495 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az elhunytak száma nem változott – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: 8387-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma változatlanul 624. Az aktív fertőzöttek száma 3805, 3958-an pedig már meggyógyultak a betegségből. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 151 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11 van lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 480-an vannak, a mintavételek száma elérte a 470 000-et.
    
A fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írták.
    
Hangsúlyozták: a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.
    
A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, tartani kell a szociális távolságot, szükséges a gyakori és alapos kézmosás, a maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – hívták fel a figyelmet.
    
A hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani, akinek pedig tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát – tették hozzá.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3669) és Pest megyében (1202) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (534), Komárom-Esztergom (372), Zala (322), Hajdú-Bihar (287). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (36).



ITM: még fontosabb a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar adatszolgáltató kérdőívet (Maszk), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) járványmatematikai kutatói – tájékoztatta az ITM vasárnap az MTI-t.

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az egy főre jutó találkozások száma az augusztus végi adatokhoz képest az iskolák újranyitásával és a munkába visszatérés miatt jelentősen megnövekedett, ami fokozottan felértékeli a kontaktkutatások szerepét. A kérdőívet a járványügyi védekezés sikere érdekében naponta érdemes kitölteni – emelték ki.
    
Hozzátették: a kérdőív célja a járványmodellek pontosításához szükséges aktuális adatok gyűjtése. Segítségével előre jelezhető a járvány jövőbeli terjedése, értékelhetők a korlátozások hatásai.
    
Az országos felmérés keretében a Maszk kérdőív napi szintű kitöltésével bárki segíthet a koronavírus-járvány kezelésében – hangsúlyozták. Hozzátették: a Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.
    
A Maszk indulása óta több mint 320 ezer egyedi felhasználó töltötte ki anonim módon a kérdőívet, sokan közülük napi rendszerességgel. Az egy főre jutó átlagos kapcsolatok száma az augusztus végi adatokhoz képest szeptember első hetére több mint 60 százalékkal növekedett meg. A kontaktkutatások szerepe ezzel jelentősen felértékelődött.
    
A kutatócsoport arra kéri a magyar embereket, hogy segítsék a munkájukat, és rutinszerűen, rendszeresen töltsék ki a covid.sed.hu weboldalon elérhető kérdőívet – írta az ITM.



Megújult a budapesti Egyetemi templom

(MTI/Szigetváry Zsolt)



Több mint egymilliárd forint állami támogatásból megújult a Budapest V. kerületében lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templom. A barokk épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap szentmise keretében. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az Egyetemi templom és a mellette lévő Központi Papnevelő Intézet a kereszténység élni akarásának szimbóluma, megmutatja, hogy a kereszténység nemcsak “poros múlt”, hanem a tudomány közvetítője és a szépség megteremtője is.
    
Az államtitkár felidézte: I. Lipót császár, miután Magyarország felszabadult a török uralom alól, ígéretet tett, hogy annyi templomot építtet, ahányat a törökök elpusztítottak. Három évtizeddel később tették le az épület alapkövét, amely felépülése óta “szolgálja előbb pálos, majd egyetemi templomként hitünket”.
    
Kitért arra, a rendszerváltozás után is közel három évtized telt el, hogy egy “másik pusztító időszak, a kommunizmus” bukása után részben megújulhatott a templom.
    
“Három évtizede hittük, hogy a változás a kereszténységnek is nagy erőt ad”, ma már látjuk azt is, mekkora küzdelem a kereszténység megőrzése. Ha nem lennének kispapok, a hitet továbbadó fiatalok, minden munkánk hiábavaló lenne, mert értékeket ugyan menthetnénk, de a kereszténységet csak veletek együtt tudjuk továbbadni – tette hozzá Soltész Miklós.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (j2) szentmisét celebrált a megújult fõvárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templomban.
(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Erdő Péter szentbeszédében a “magyar Czestochowának” nevezte a templomot és a mellette lévő hajdani pálos kolostort. Elmondta: a templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti. Ez a Szűz Mária-ábrázolás úgynevezett hodegitria, amely arra utal, hogy Mária “vissza tudja vezetni a keresztény közösséget olyan városokba és olyan tájakra, ahonnan elüldözték. Vissza tudja hozni a hitet olyan társadalmakba, ahol az igazság, a szeretet és a Krisztusba vetett bizalom kiszáradt az emberek szívében” – fogalmazott.
    
A bíboros reményét fejezte ki, hogy a templom, ahol nagy teológusok és szentéletű papok hívők sokaságában tartották beszédeikkel a lelket, újra erőt és kegyelmet sugároz majd mindenki számára.

(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
A részleges felújítás 2019 májusában kezdődött. A munkálatok során megtisztították és kijavították a toronysisak rézburkolatát, restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét, kicserélték a padlóburkolatot és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert.
    
A templomot és a mellette lévő kolostort a pálosok építették. A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le. Az építést Drenker Mátyás, Mayerhoffer András, majd Siegl Márton mester vezette. Az első szentmisét 1742-ben mutatták be az épület falai között, a tornyok 1768-ban, illetve 1771-ben készültek el. 1786-ban, a pálos rend feloszlatása után, a templom a Pázmány Péter Egyetem temploma lett, 1803-tól az egyetem és a – pálos kolostorban létesített – Központi Papnevelő Intézet közös temploma.



Meghalt egy motoros Aszófőnél

Balesetben meghalt egy motoros a 71-es főúton Aszófő és Tihany között vasárnap délután – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

    Aradi-Pogány Virág elmondta: a motorkerékpár egy parkolóból kihajtó személyautóval ütközött. Vezetője, egy 31 éves rákóczifalvai férfi a helyszínen meghalt.



Fokozott rendőrségi ellenőrzést rendeltek el a déli és a keleti megyékre

Fokozott rendőrségi ellenőrzést rendeltek el hétfőtől 6 hónapra a déli és a keleti megyékre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata vasárnap a rendőrség honlapján azt közölte: a fokozott ellenőrzést szeptember 7-én 0 órától 2021. március 6-án 24 óráig rendelte el az országos rendőrfőkapitány Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye közigazgatási területére.
    
A cél a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, megszakítása – írták.



Superbike-vb – Sebestyén Péter hatodik lett Spanyolországban

Sebestyén Péter egy hatodik és egy hetedik hellyel zárta a hétvégét Spanyolországban a Teruel Nagydíjon a gyorsaságimotoros Superbike-világbajnokság Supersport kategóriájában.

Az Oxxo Hungary Yamaha-Toth Team tájékoztatása szerint a vb egyetlen magyar pilótája a 10. helyről indulva a szombati futamon a hetedik, vasárnap pedig a hatodik helyen végzett.
    
A 26 éves Sebestyén tavaly a 11. helyen fejezte be a vb-t, idén pedig az összetett hatodik helyének elérését célozta meg.



Eger-rali – A címvédő Vincze, Bacigál páros győzött

A bajnoki címvédő Vincze Ferenc, Bacigál Igor páros nyerte a vasárnap befejeződött Eger-ralit, az országos bajnokság harmadik futamát. Vinczéék nagy csatában bizonyultak jobbnak a másodikként záró Velenczei Ádám, Szőke Tamás kettősnél, amely kevesebb mint hét másodperccel volt lassabb a csaknem 132 kilométeres össztávon. Harmadikként a 2018-ban abszolút bajnok Hadik András zárt Kertész Krisztiánnal az oldalán.
    
Az Eger-rali előtt még az összetettben élen álló Turán Frigyes, Bagaméri László duó a szombat éjszaka rendezett második gyorsasági szakaszon felborult, és bár versenyautója nem sérült meg komolyabban, jelentős hátrányba került a riválisokkal szemben. A Shell Helix Ultra csapatának párosa a folytatásban igyekezett felzárkózni, és végül a 16. pozícióban fejezte be az egri versenyt.
    
Az országos bajnokság októberben, a Székesfehérváron és környékén sorra kerülő Vértes-ralival folytatódik.

    Végeredmény, Eger-rali (12 gyorsasági szakasz, 131,95 km, a dobogósok):
    ———————————————————————-
1. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:02:37.4 óra
2. Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) 6.8 másodperc hátrány
3. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) 13.8 mp h.



Elrajtoltak az Egy vérből vagyunk mottójú jótékonysági futás résztvevői Szarvason

Az Egy vérből vagyunk mottójú jótékonysági futás résztvevői Szarvason, jobbról Gui Angéla önkéntes főszervező, mellette Mécs László ultrafutó 2020. szeptember 6-án. A futók a történelmi Magyarország középpontjáról rajtoltak el a nemzeti összetartozás évében. Az esemény mottója idén az, hogy állandó siránkozás helyett legyen a sport, a mozgás öröme az, ami összeköt minket. Jótékonykodjunk, adjunk vért és hívjuk fel a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra. A résztvevők Budapestig futnak, majd Kecskemétet és Szegedet érintve az eredeti tervekkel ellentétben, a járvány miatt (csak) a röszkei határig.
(MTI/Rosta Tibor)
(MTI/Rosta Tibor)
(MTI/Rosta Tibor)



(MTI / címlapképen a megújult fõvárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templom, MTI/Szigetváry Zsolt)

)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük