Szijjártó: történelmi gázvásárlási megállapodás született a Shellel

(MTI/Czeglédi Zsolt)


Történelmi, hosszú távú gázvásárlási megállapodás született a Shellel, lekötötték a visszagázosításhoz szükséges kapacitásokat, ezzel mindkét feltétel teljesült a cseppfolyósított gáz (LNG) érkezéséhez a krk-i LNG  terminálról – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter ismertette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázkereskedő vállalata 2021. január elsejétől 2027. október 1-jéig éves szinten egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-termináljában, amely jövő év januárjában kezdi meg működését.
    
Évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd, amelyet a visszagázosítást követően Magyarországra szállítanak a magyar-horvát gázvezetéken keresztül. Mindez azt jelenti, hogy 2027 végéig a magyar gázszükséglet tíz százalékát a krk-i LNG terminálról fedezik majd – mondta. Kifejtette, a Shellel hosszú távú vásárlási szerződést kötöttek hat évre úgy, hogy évente 250 millió köbméter cseppfolyósított gázt vásárolnak majd. Ez az első hosszú távú szerződés Magyarország történelmében nyugati szereplővel. A szerződést olyan versenyképes áron kötötték, amelynek nyomán a magyar rezsicsökkentés eredményeit, vívmányait meg tudják védeni – tette hozzá.
    
Szijjártó Péter közölte: amikor Magyarország gázellátásáról döntenek, két szempontot vesznek figyelembe, a szállítás megbízhatóságát és az árat. Részben a koronavírus, részben az azt megelőző komoly túltermelési válság miatt az LNG ára a vezetékes gázé alá esett. Ezért úgy döntöttek, hogy az LNG szerepét megnövelik az ország gázellátásában. Ennek két előfeltétele van: az egyik a kapacitásfoglalás azokban a visszagázosítással foglalkozó kikötőkben, ahová a gáz megérkezhet, a másik pedig, hogy vásárolni kell forrást.
    
A miniszter elmondta: az energiaellátásban jelenleg a gáznak van a legfontosabb szerepe, az ország gázellátása tehát kritikus fontosságú kérdés. Az elmúlt években a kormány elvégezte azokat a beruházásokat, megkötötte azokat a szükséges megállapodásokat, amelyek nyomán ma el lehet mondani, hogy Magyarország gázellátása hosszú távon biztosított. Megépültek az összeköttetések a szomszédokkal, a hét szomszédos országból ma már hattal van gázvezeték összeköttetése Magyarországnak. A keleti és nyugati vállalatokkal is korrekt, bizalomra épülő kapcsolat épült ki, az együttműködéseket a jövőben is fenntartják, mivel az ország érdeke, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon érkezzen gáz az országba – mondta a miniszter.
    
Kapitány István, a Shell globális alelnöke elmondta, hogy a vállalat a cseppfolyós földgáz, az LNG iparág úttörője, több mint 50 éves tapasztalata van az LNG gyártásában, kereskedelmében, tárolásában és szállításában. A földgáz a legtisztább fosszilis energiahordozó, használata segíthet kielégíteni az egyre több és tisztább energia iránti növekvő keresletet, kiváltva a szenet vagy más folyékony üzemanyagokat – tette hozzá.



Kövér: a SZORAKÉSZ cselekvő példát nyújt hitből, hazaszeretetből és emberi méltóságból

Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója (b-j) a megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) országos találkozóján Siófokon 2020. szeptember 4-én.
(MTI/Vasvári Tamás)

A harminc esztendeje alapított SZORAKÉSZ élteti a nemzet emlékezetét, s cselekvő példát nyújt hitből, hazaszeretetből és emberi méltóságból – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke pénteken, Siófokon, a megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete országos találkozóján. Kövér László a szervezetet 1990-ben megalapító Menczer Gusztávra emlékezve kiemelte, hogy a néhai elnök megmutatta, mi a titka a Gulág túlélésének: a hit. “Az emberként élhető jövőnek a XXI. században is ez a titka, a hit Istenben és abban, hogy azért adott hazát és családot nekünk, hogy megőrizzük” – fogalmazott. Hozzátette: a jövőben is minden egyéni és közösségi önvédelmet erre kell alapozni.
    
A házelnök beszédében rámutatott: az önvédelemre szükség van ma is, hiszen bár harminc éve abban reménykedtek, hogy a kommunizmus – mint a történelem egyik legvéresebb fejezete – végleg lezárul, de Európától az Egyesült Államokig “a szellemi és fizikai erőszakban megnyilvánuló egyeduralmi törekvések” ismét jelen vannak.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Siófokon.
(MTI/Vasvári Tamás)


    
Kövér László megjegyezte: az elődök már megtanulták, hogy “a kommunista uralom lényege a dühödt keresztényellenesség, a buzgó internacionalizmussal párosuló heves nemzetgyűlölet, a tudatos közösségrombolással egyidejű mesterséges tömegképzés és a hazug emberbarát jelszavak mögött az emberek kíméletlen gazdasági kifosztása”. Nem a mai az első magyar nemzedék, amelyiknek a totális hatalomszerzési törekvésekkel szembe kellett néznie, de ez lehet az első, amely eredményesen szembeszáll azzal, s a következő nemzedéket megmentheti “azon változó nevű, de változatlan tartalmú, istentelen és embertelen uralom visszatérésétől, amelyet a XX. században kommunizmus név alatt ismertünk meg” – fűzte hozzá.
    
Az Országgyűlés elnöke szerint csupán annyi a különbség a XX. és a XXI. századi törekvések között, hogy az ígért földi mennyországot ma nem kommunizmusnak, hanem nyílt társadalomnak nevezik, ahol szét akarják zilálni a családi, a nemzeti és a keresztény vallási közösségeket, valamint a nemzeti államokat, a keresztény egyházakat és az egy férfi és egy nő szeretetközösségén alapuló családokat, amelyek lelki, szellemi és fizikai védelmet nyújthatnak az egyénnek.
    
Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke édesapjáról, Menczer Gusztávról azt mondta: identitástudatot adott, amit ma is továbbvisznek. Társaival utat mutattak számukra és elkezdték megismertetni az országgal a magyar történelem legsötétebb korszakát, amely több százezer magyar ember halálához vezetett.
    
A jövővel kapcsolatban megjegyezte: az a dolguk, hogy tovább emlékezzenek és emlékeztessenek, mert emlékezés nélkül nincs jövő.
    
Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója úgy vélte, sohasem fogja a néhai Szovjetunió akár csak egy szóbeli kárpótlással sem megkövetni a túlélőket és azok családtagjait, akik már nem élnek. A szervezet munkáját nagyra értékelte, mert egyrészt küzd a kárpótlásért, másrészt folyamatosan emlékezteti az utókort az akkori rémtettekre.
    
Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese szerint a szervezetnek még legalább harminc évet kell dolgoznia azért, hogy a Gulág ne ismétlődhessen meg és tudatosuljon mindenkiben, hogy a kommunizmus legalább olyan rossz, mint a nácizmus.



Szeptembertől a Börzsönyben is jár a Kajla kisvasút

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kajla kisvasút előtt a márianosztrai vasútállomásnál 2020. szeptember 4-én. Szeptembertől az Ipoly Erdő Zrt. által működtetett kisvasút is csatlakozott a Kajla programhoz, így a Dunakanyarban újabb Kajla kisvasúttal találkozhatnak a családok.
(MTI/Bruzák Noémi)

 

Szeptembertől az Ipoly Erdő Zrt. által működtetett kisvasút is csatlakozott a Kajla programhoz, így a Dunakanyarban újabb Kajla kisvasúttal találkozhatnak a családok – jelentette be Szentkirályi Alexandra pénteken a Pest megyei Márianosztrán. A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón kiemelte: sikeres nyarat zárt a gyerekeknek augusztus végéig díjmentes utazást biztosító Kajla kampány.

Augusztus közepéig több mint 30 ezren éltek a lehetőséggel, és jelenleg csaknem félmillió Kajla útlevél van forgalomban – mondta. Hozzátette: a pecsétgyűjtés, a karikák gyűjtése a tanév kezdésével sem ért véget, hiszen a legtöbb helyszín egész évben látogatható, a családok országszerte 150 helyszínen kedvezményeket vehetnek igénybe, közel 300 helyen pedig pecséteket tudnak gyűjteni.
    
Elmondta: a Magyar Turisztikai Ügynökség tárgyal a Magyar Természetjárók Szövetségével, hogy a legkisebbek mellett az idősebb gyermekek számára is izgalmas kirándulási lehetőségeket biztosítsanak.
    
Szentkirályi Alexandra kitért rá: a vírushelyzet miatt idén különösen felértékelődnek a belföldi turisztikai lehetőségek, ez pedig erősíti a magyar gazdaságot.
    
A kormány adó- és járulékkedvezményekkel, a kedvező adózású SZÉP kártya lehetőséggel, a szálláshelyfejlesztési támogatásokkal is segíti a szektort – tette hozzá. Kiemelte: kiemelkedő forgalmat zárt idén a belföldi turizmus, 1,2 millió vendég pihent idehaza, ez a múlt évhez képest 160 ezres emelkedés.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a márianosztrai vasútállomásnál.
(MTI/Bruzák Noémi)


    
Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta, sok tízezer család választja évről-évre a kisvasutazást, hogy közelebb kerüljenek a természethez. Hangsúlyozta, a National Geographic múlt évi gyűjtésében a világ száz turisztikai álomcélpontja között volt a Márianosztrán is áthaladó kék túra útvonal olyan célok között, mint a Grand Canyon vagy a Maldív-szigetek. Rétvári Bence beszélt arról is, hogy az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztései még komfortosabbá tették az erdei túrázást.
    
A Szob-Márianosztra-Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny útvonalon közlekedő új Kajla kisvasút szeptembertől szombaton és vasárnap, a nyári időszaktól pedig majd csütörtöktől vasárnapig vehető igénybe.



Férfi vízilabda ob I – Elhalasztanak két szombati mérkőzést

A koronavírus-járvány miatt elhalasztanak további két mérkőzést a férfi vízilabda-bajnokság szombati, harmadik fordulójából. A vlv.hu pénteki beszámolója szerint a KSI SE – FTC-Telekom Waterpolo és az Eger-BVSC Zugló meccseket sem játsszák le, a már korábban halasztásra ítélt OSC-Kaposvár és Szolnok-Miskolc összecsapások mellett.
    
A szakportál úgy értesült, hogy a KSI-nél egy serdülő játékos tesztje lett pozitív, és a klubvezetés döntése alapján a csapat tagjai önkéntes karanténba vonultak. A BVSC-nél ellenben az összes eddigi teszt negatív lett, viszont az elmúlt napokban néhány játékos “tüneteket produkált”, lázas volt, így a klub nem vállalt rizikót, és inkább szintén meccshalasztást kért.
    
A Nemzeti Sportközpontok felügyelete alá tartozó intézményeknél megtiltották a nézők belépését, ami jelen esetben a Komjádit és a Kőér utcai uszodát érinti. Így a fordulóban egyedül Pécsett lehetnek nézők, őket egyenként testhőmérséklet-mérésnek vetik alá belépéskor és a maszkhasználat szurkolás közben is kötelező.



Meghalt egy motoros az Üllői úton

Rendőr helyszínel összeroncsolódott motorkerékpár mellett a főváros XIX. kerületében az Üllői úton, ahol személyautóval ütközött és meghalt egy motoros 2020. szeptember 4-én.
(MTI/Mihádák Zoltán)



Személyautóval ütközött és meghalt egy motoros Budapest XIX. kerületében az Üllői úton péntek délután – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

(MTI/Mihádák Zoltán)


A közlemény szerint a motorkerékpár vezetője a helyszínen életét vesztette. Az érintett útszakaszt lezárták.


(MTI / címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük