Agrárminiszter: tudatos fogyasztói döntések szükségesek a gazdaság erősítéséhez

Nagy István agrárminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vásárol a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztatójuk helyszínén, a fővárosi Corvin Plaza bevásárlóközpontban található CBA Príma üzletben 2020. szeptember 3-án.
(MTI/Máthé Zoltán)



A tudatos fogyasztói döntések, a hazai termékek vásárlása azon túl, hogy a gazdaságot erősítik és védik, sok ezer család megélhetését is biztosítják – mondta Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón, amelyet a Válaszd a hazait! kampány részeként zajló üzletbejárást megelőzően tartottak csütörtökön a Corvin áruházi CBA Prímában, Budapesten. A miniszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány tavaszi tanulságait levonták, és a tapasztalatok alapján az ország önellátó képességnek nagy szerepe van, ezért fontos annak erősítése.

(MTI/Máthé Zoltán)


    
A magyar gazdák a vásárlók, a tudatos vásárlók kezében vannak. Ezért a kampány célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a magyar termékek vásárlásával a hazai, a helyi gazdaságot erősítik – tette hozzá.
    
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is a magyar áruk vásárlására ösztönözte a lakosságot, mivel a kormányzati intézkedések mellett az is a munkahelyek megőrzését szolgálja. A magyar termékek nem csak frissebbek és sokszor ízletesebbek, de környezetterhelésük is alacsonyabb, mint az import termékeké – mondta.


    
A világjárvány egyszerre sodorta veszélybe az emberek egészségét, a magyar gazdaságot, a magyar családok megélhetését és a magyar munkahelyeket – emlékeztetett, és hangsúlyozta, hogy hazait vásárolni egyet jelent a gazdaság újbóli megerősítésével és a munkahelyek megőrzésével.

Magyar termék” feliratú, nemzeti színű címke egy hagyma csomagolásán.
(MTI/Máthé Zoltán)


    
A kormányszóvivő szerint “aki tudatosan választ hazai árut, az nemcsak ebben tud segíteni, hanem biztos lehet abban, hogy minőségi, biztonságos árut fog venni, hiszen Magyarországon európai szinten is kifejezetten szigorúak az élelmiszerbiztonsági szabályok, amely saját magunk és a családunk egészségének az érdekében is egy fontos szempont.”
    
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy az üzletlánc tapasztalatai szerint a fogyasztói tudatosság is egyre erősebb, a vásárlók egyre inkább az ár-érték alapján hozzák meg döntéseiket, emellett sokan és egyre többen a magyar termékeket választják. Ebben fontos szerepe van a magyar üzletláncnak, amelyben egy korábbi független felmérés alapján 80 százalék felett találhatók meg a hazai termékek – mondta.



Gulyás: a nemzeti érdekek meghatározásából áll össze az EU hatékony működése

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
(MTI/Szigetváry Zsolt)



A nemzeti érdekek meghatározásából áll össze az Európai Unió (EU) hatékony működése, ezért kiemelten fontos a magyar érdekek képviselete – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Gulyás Gergely a Nemzetek Európája karrierprogram nyitóünnepségén azt mondta: ahhoz, hogy az EU-ban hatékonyan érvényesíthessük a nemzeti érdekeket, ismerni kell az EU működését, szabályrendszerét. A miniszter azt is kiemelte: a nemzeti érdekek hatékony képviseletéhez olyan emberekre van szükség, akik tisztában vannak saját nemzeti identitásukkal. Európai nemzeti identitás ugyanis nem létezik – jegyezte meg.
    
Mostanában számtalan éles kritika éri az Európai Uniót és intézményeit – mondta Gulyás Gergely, aki szerint az EU intézményeinek működése valóban vitatható. Ezért is fontos, hogy ezekben a vitákban legyen egy helyes, tudományosan, tényekkel alátámasztott alapállás, amellyel az európai politikában részt lehet venni – jelentette ki.
    
A miniszter kitért arra is, hogy a sok kritika nem változtat azon, hogy az európai közösséghez tartozás Magyarország számára vitathatatlan érdek. A rendszerváltoztatás egyik helyes célkitűzése volt az EU-hoz való csatlakozás; a nagyhatalmak felé irányuló világpolitikában Európa kizárólag akkor tud versenyképes lenni, ha egy adott politikai közösséghez tartozva tud véleményt formálni – fogalmazott.
    
Gulyás Gergely szólt arról is, hogy úgy tudja, a Nemzetek Európája karrierprogram kisebb keretszámmal indult volna, de sokszoros volt a túljelentkezés. Azt mondta: remélik, hogy ha a program résztvevői egy ilyen komoly versenyben eredményesek voltak, akkor az EU-ban is megállják majd a helyüket és hatékonyan képviselik a magyar érdekeket.

Koltay András rektor.
(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Koltay András, az NKE rektora köszöntőbeszédében azt mondta: kiemelt ügye az egyetemnek a Nemzetek Európája karrierprogram, amellyel olyan embereket akarnak kiképezni, akik Európa ügyéről elmélyülten gondolkodnak, alapos jártassággal rendelkeznek. Bíznak benne, hogy végzés után megtalálják karrierútjukat az Európai Uniónál, amely az európai kultúra és európai eszme közös politikai, közjogi és gazdasági kereteit adja.
    
A rektor azt is hangsúlyozta, hogy bár több neves szerző írt az elmúlt időszakban az európai civilizáció válságáról, “az európai kultúra él, jelen van, életünk része, feladatunk, felelősségünk van, hogy ezt meg is őrizzük a jövőben”. Koltay András azt mondta: Magyarországnak a jelenlegi világpolitikai helyzetben nagy lehetőségei vannak.
    
A Nemzetek Európája karrierprogram az NKE és az Igazságügyi Minisztérium által közösen indított képzés. A hat hónapos programmal az európai közszolgálatra készítik fel a résztvevőket.



Varga Judit: erős nemzetek nélkül Európa is csak gyenge maradhat

Varga Judit igazságügyi miniszter.
(MTI/Szigetváry Zsolt)



Csak a saját nemzeti érdekeit őszintén és bátran felvállaló tagállamok alkothatnak hosszú távon is sikeres európai közösséget, hiszen “erős nemzetek nélkül Európa is csak gyenge maradhat” – jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) rendezett fórumon. Varga Judit az NKE és az Igazságügyi Minisztérium közös, Nemzetek Európája elnevezésű karrierprogramjának nyitóünnepségén úgy fogalmazott: “olyan Európát szeretnénk, amely valóban tiszteletben tartja nemzeti identitásunkat és intellektuális szuverenitásunkat, véleményünk különbözőségét és (…) a magyar emberek akaratát”.
    
A miniszter ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy egy olyan magyar szakértői apparátus épüljön ki, amely hisz a nemzetállamok szoros együttműködésén alapuló Európa és a szuverén Magyarország jövőjében. Közölte: a karrierprogram célja, hogy minél több, Magyarországot határozottan és hatékonyan képviselő szakembert képezzenek, és közülük minél többen kerüljenek vezető pozícióba az Európai Unió intézményeinél.     
Varga Judit felidézte: az EU alapítóatyáinak célja volt, hogy tanulva a történelem hibáiból az európai országokat egy olyan szövetséggé kovácsolják, amely “hosszú időre garantálja a békét, a biztonságot, és a gyarapodást”.

Döntésük – tette hozzá – egész Európa jövőjét meghatározta, és megalapozta a jelenlegi “példátlan hosszú ideig tartó békés időszakot”. A tárcavezető azonban arra is rámutatott, hogy “konfliktusaink azért akadnak bőven”, amelyeket már nem a lövészárkokban, hanem tárgyalótermekben vívják. Hozzátette: a közép-európai szemlélőnek azonban néha úgy tűnik, hogy “barátaink közül néhányan” elfelejtették, hogy Európának a közös lehetőségek kiaknázásáról kellene szólnia, nem pedig a nemzetek elsorvasztásáról.     

A nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozva arról is beszélt, hogy Magyarország több mint ezer éves múltjával, sajátos nyelvével, kultúrájával, nemzeti identitásával, alkotmányos hagyományaival és a magyar emberek különleges szellemi képességeivel gazdagítja Európát.  

“Ez a sokszínűség az, amit az Európai Unióról szóló szerződés 4. cikk (2) bekezdése is védendő értékként jelöli meg” – hívta fel a figyelmet.     

Varga Judit saját tízéves brüsszeli munkatapasztalatára is utalva fontosnak nevezte, hogy a képzés során olyan személyek készítsék fel az uniós munkára a fiatalokat, akik maguk is tapasztalt szakemberek az uniós politikák és diplomácia területén.     Prőhle Gergely programigazgató az eseményen mondott zárszavában arról beszélt, hogy a karrierképzés több évtizedes hiányt pótol. Egyúttal kijelentette: Magyarország EU-s tagsága részben érzelmi, részben “maximálisan racionális” elköteleződés. A képzés céljának nevezte, hogy Magyarország uniós tagsága mindenki számára gyümölcsöző legyen.
    
A Nemzetek Európája Karrierprogram az NKE és az Igazságügyi Minisztérium által közösen indított képzés. A 6 hónapos program során az európai közszolgálatra készítik fel a résztvevőket. 161 jelentkezőből 51 embert vettek fel



Szijjártó: elengedhetetlenek a beutazási korlátozások

(MTI/KKM/Borsos Mátyás)



A magyar emberek, családok és a gazdaság biztonságához elengedhetetlen a koronavírus-járvány miatt a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések rendszere – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán közvetített nyilatkozatában. A tárcavezető kifejtette: az elmúlt hónapokban a nemzetközi hírekben a legtöbbször talán a járvány második hullámának lehetőségéről volt szó, és mára kijelenthető, hogy ez ténnyé vált, az európai és a globális adatok alapján is az látható, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan emelkedik.
    
Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megvédjék azokat az eredményeket, erőfeszítéseket, amelyeket a magyar emberek közösen értek el és tettek tavasz óta, muszáj volt meghozni azt az intézkedést, amellyel korlátozták a beutazást Magyarországra. Ha ezt nem tették volna meg, az jelentősen növelné a fertőzés behurcolásának veszélyét az országba, és aztán a határokon belül kellene olyan szigorításokat életbe léptetni, amelyek nehézségeket okoznának a magyar embereknek, családoknak és gazdaságnak – mutatott rá.
    
Szijjártó Péter közölte: ezt akarták elkerülni, ezért van most ez az egyhónapos szabályozás szeptember végéig, aztán meglátják, milyen további intézkedéseket kell hozni, a lazítás vagy a szigorítás irányába kell-e menni. Úgy vélte, ha a magyar gazdaságot még egyszer le kellene állítani és az iskolákat még egyszer be kellene zárni, az drámai következményekkel járna gazdasági, illetve társadalmi szempontból, és sokkal jobb lenne, ha a kialakuló új világrend nyertesei közé tartoznánk, és nem a vesztesek közé.
    
Megerősítette: a gazdaság működőképességét fenn kell tartani, sőt arra kell törekedni, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon és minél több beruházást meg tudjon szerezni. Továbbra is lehetőség van az ingázásra, és a cégcsoporton belüli hivatalos külföldi utazás továbbra is korlátozásmentes – közölte.
    
Megjegyezte: azok a magyar állampolgárok, akik az elmúlt hónapokban már átestek a megbetegedésen, karantén-kötelezettség nélkül jöhetnek be az országba.
    
A külügyminiszter kitért rá: egy magyar futballcsapathoz vendégként érkező külföldi csapat játékosainak, a delegáció tagjainak egy negatív tesztet kell felmutatni a belépést megelőző három napból, ez az UEFA protokollja alapján készült szabályozás. A külföldi szereplésről hazatérő magyar csapatok esetében két negatív tesztre van szükség, hiszen ők itt maradnak, míg a külföldi sportolók a mérkőzést követően szinte azonnal elhagyják az országot – tette hozzá.
    
A tárcavezető arról is beszélt, hogy folyamatos a konzultáció a szomszédos országokkal, a külügyminiszterekkel, a határmenti választókerületek képviselőivel, és ha látják, milyen változtatásokra van szükség vagy lehetőség, akkor azokat azonnal meglépik.



Szijjártó: 11 milliárd forintból létesít gyárat Sóskúton a Dongwha Electrolyte

(MTI/KKM/Borsos Mátyás)



Mintegy 11 milliárd forintból létesít üzemet a Dongwha Electrolyte Hungary Kft., amellyel első lépésben 90 új munkahelyet teremt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta, hogy a Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy koreai akkumulátorgyártók magyarországi beruházásai olyan beszállítói igényt teremtettek, amely a Dongwha magyarországi beruházását is kellőképpen indokolttá tette. Nagy verseny volt a beruházásért, tekintettel arra, hogy a Dongwha-csoportnak négy kontinensen vannak gyárai.
    
Ezúttal a vállalat azonban úgy döntött, hogy Európába hoz egy gyárat, így a csoport első európai gyára Magyarországon, Sóskúton jön létre mintegy 13 ezer négyzetméternyi termelő területtel, ahol részben az akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártják majd, részben pedig az akkumulátorgyártás során előálló oldószereket, vegyi anyagokat újrahasznosítják – tette hozzá.
    
Szijjártó Péter kiemelte: öt évvel ezelőtt Magyarország a 26. helyen állt a világon abban a rangsorban, amelyet az elektromobilitáshoz kapcsolódó, alapvetően akkumulátort exportáló országokról készítettek, ám jelenleg már a 10. Az elmúlt 4,5 évben, 2016 elejétől mostanáig, összesen 23 akkumulátor-gyártáshoz kapcsolódó beruházás érkezett Magyarországra. Ezek 1300 milliárd forintnyi beruházási értéket képviselnek és 6300 új munkahelyet teremtettek – mondta.
    
Vezető pozícióban a koreaiak vannak, hiszen a Samsung SDI és az SK Innovation a világ legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásait hozta, illetve hozza létre Magyarországon. És ennek a két nagy vállalatnak a beszállítói bázisa folyamatosan települ az országba – tette hozzá. Kitért arra is, hogy Magyarország együttműködése Koreával mindenfajta problémától mentes, a kereskedelmi forgalom az év első hat hónapjában a világjárvány ellenére további 16 százalékkal nőtt, a magyar export 26 százalékkal emelkedett, a kereskedelmi forgalom már június végére megközelítette a 2 milliárd dollárt.
    
Lee Si Jun, a Donghwa Enterprise elnöke videóüzenetben elmondta, hogy a Donghwa Sóskúton elektrolit és NMP finomító üzemet épít.
    
A Donghwa Magyarországon elsőként kezdi meg az NMP-finomítási (n-metil-2-pirrolidon – más néven NMP) tevékenységet, amely a másodlagos akkumulátor gyártása közben keletkező NMP-t fogja újrahasznosítani. Ez az erőforrások felhasználását csökkenti, környezetet kímél és az alapanyagárak csökkenéséhez vezet majd.
    
Az elnök szerint az ilyen jellegű erőforrás megosztás a Donghwa és Magyarország között hatékony együttműködést teremt majd. Ez egy fontos ugródeszka lesz Magyarországnak, hogy Európa élvonalába kerüljön az akkumulátor iparágban.
    
Aradszki András országgyűlési képviselő (KDNP) elmondta, hogy az általa képviselt Pest megye 1. számú választókerület örömmel fogadja azokat a beruházásokat, amelyek hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság fejlesztéséhez, az ott dolgozó emberek jólétéhez és a települések fejlődéséhez.

Miniszterelnökség: októberben jelennek meg a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai

Október 12-én nyílik meg civil szervezetek számára a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) összetett pályázatainak kerete, majd novemberben az egyszerűsített pályázatoké, így idén 7,7 milliárd forintra nyújthatnak be igényt a hazai civil szervezetek – közölte csütörtökön Zalaegerszegen a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.
    
Szalay-Bobrovniczky Vince a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ tájékoztató rendezvényén beszélt arról, hogy a NEA pályázati alapjának összege folyamatosan emelkedik. Az idei 7,7 milliárd után jövőre 9,3 milliárd forintot biztosít a civil szerveződéseknek a kormány, ezenfelül pedig 5 milliárd forintos pályázati kerettel falusi civil alapot is létrehoztak.
    
A helyettes államtitkár kifejtette: a novembertől elnyerhető egyszerűsített pályázatok esetében 200 ezerről 300 ezerre módosult a maximálisan megkapható összeg. A falusi civil alapra pedig az ötezer lakosúnál kisebb települések szervezetei adhattak be pályázatot.
    
Kiemelte, hogy Zalában arányaiban magas a civil szervezetek száma, ezzel együtt pedig az eredményes pályázatok mértéke is. A megyében csaknem 2200 civil szervezet tevékenykedik, és a mintegy 400 érvényes pályázat több mint 60 százaléka nyert el támogatást a NEA keretéből.
    
Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta: a civil szervezetek legfőbb szerepe a közösségépítés, az értékteremtés, ezekhez biztosít szolgáltatásokat az országosan működő civil hálózat. Közreműködésükkel a járványhelyzetben felkínált segítségként országos civil véradást szerveznek október 5. és 9. között.
    
Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) egyebek mellett arról tett említést, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt Zalaegerszeg költségvetéséből idén várhatóan 2,3 milliárd forint hiányzik majd, az ezzel járó kényszerű intézkedések pedig a civil szervezetek támogatására is kiterjedtek. Arra biztatta a szerveződéseket, hogy a NEA pályázati forrásaira jelentkezzenek, ezzel át lehet hidalni azt az egy-két éves időszakot, amíg a helyi támogatási rendszer visszaállhat az eredeti formájára.
    
A rendezvény részeként Szalay-Bobrovniczky Vince és Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott közösen adta át az év zalai adományozójának járó elismerést Völler Ferenc egyéni vállalkozónak, akinek révén a megyében 50 család juthatott élelmiszerekből és háztartási cikkekből álló csomagokhoz. Rajta kívül öt vállalkozás vezetője és 15 civil szervezet kapott oklevelet a veszélyhelyzet alatti kiállásáért.


Koronavírus: “bezzegrománia” megelőzte Kínát az eddig beazonosított fertőzöttek száma tekintetében

Az oláhokál újabb 1365 embernél mutatták ki az utóbbi 24 órában a koronavírus-fertőzést, ezzel “bezzegománia” csütörtökön megelőzte Kínát a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma tekintetében. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 89 953 fertőzöttet tartottak nyilván, valamint 4727 halálos áldozatot és 84 695 felépültet.
    
A bukaresti stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint oláhoknál eddig 91 256 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 3721 vesztette életét, 39 275 fertőzöttet pedig – két negatív teszt után – gyógyultnak nyilvánítottak. Csütörtökön újabb 44 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ami megfelel a napi elhalálozások utóbbi kéthetes átlagának. A napi fertőzésszám azonban több mint 15 százalékkal meghaladja az utóbbi 14 nap átlagát.

Az oláhoknál több mint 48 ezerre tehető az ismert aktív fertőzettek száma, közülük csaknem 7300-at kezelnek kórházban, és 503 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg szorul intenzív terápiára. Csütörtökön több mint 34 ezer fertőzésgyanús személy otthoni karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét.



Koronavírus – Fidesz: ha a baloldalon múlt volna, akkor se a munkahelyek, se a családok nem kaphattak volna támogatást

Ha a baloldalon múlt volna, akkor se a munkahelyek, se a családok nem kaphattak volna támogatást a koronavírus-járvány alatt – reagált a Fidesz az MSZP pártelnökének csütörtöki nyilatkozatára. Tóth Bertalan azt közölte: az MSZP a koronavírus-járvány társadalmi-gazdasági hatásainak kezelése érdekében védelmi javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben többek között a munkanélküli ellátás összegének növelését, a bértámogatási program folytatását és a koronavírustesztek ingyenességét kezdeményezi.
    
A Fidesz az MTI-nek küldött közleményében erre azt írta: az a baloldal “prédikál” most, amely kormányzása alatt válságkezelés címen egymillió embert tett munkanélkülivé, sorozatosan emelte a rezsit, elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat, és a gyermekesektől is elvette a családi adókedvezményt.
    
A nagyobbik kormánypárt úgy fogalmazott: ha a baloldalon múlt volna, akkor se a munkahelyek, se a családok nem kaphattak volna támogatást a koronavírus-járvány alatt, mert a baloldal elutasított az egészségügyi és a gazdasági védekezéshez szükséges minden intézkedést. A magyar emberek egészségének és munkájának védelme helyett csak a politikai akciókkal és kamuvideók gyártásával voltak elfoglalva – tették hozzá.



Koronavírus – Ismét csúcsot döntött az elhunytak száma Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, csütörtökre is 2400 fölötti új beteget regisztráltak, és rekordmagas lett az elhunytak száma – derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napon 2430 új esettel 128 228-ra nőtt az eddigi igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 54 újabb halálos áldozattal 2710-re emelkedett, miközben eddig 59 676-an gyógyultak meg, közülük előző nap 859-en. Jelenleg 65 842 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1517-tel nőtt egy nap alatt. A mostanit megelőzően éppen egy nappal korábban jegyezték fel a járvány kezdete óta az egy nap alatt elhunyt legtöbb új beteget, 51-et, valamint a fertőzöttek számának napi növekményében is a legmagasabbat, 2495-öt.
    
A legtöbb új beteget, 301-et – továbbá öt halálos áldozatot – a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a második legtöbbet, 280-at pedig az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma 14 158-ra, az elhunytaké négy újabb áldozattal 222-re nőtt.    
    
Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugati félben lévő Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma 208 új esettel már elérte a 15 116-ot, az elhunytaké pedig 11 újabb áldozattal 423-ra emelkedett.
    
Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított betegek száma 7788, az elhunytaké két újabb esettel 267 emelkedett, miközben eddig 3389-en győzték le a kórt.
    
A járvány kezdete óta több mint 1,6 millió PCR-tesztet végeztek el az országban.
    
A Jevropejszka Pravda hírportál saját értesülésre hivatkozva azt írta, hogy a kormány megváltoztatta korábbi rendeletét, és már nem engedélyezi külföldieknek átutazás céljából a kétnapos tartózkodást Ukrajna területén. Ez elsősorban a Moldovából autóutakon Fehéroroszágba, illetve Oroszországba utazókat érinti, zömében ők éltek ezzel a lehetőséggel. Ukrajna múlt pénteken zárta le határait ismét a külföldiek előtt egyelőre egy hónapra, engedélyezve továbbra is a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és több kivételt képező csoport, illetve személy beutazását.  
    
Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester csütörtökön egy fórumon arról beszélt, hogy a járvány kezdete óta Kijev csaknem egymilliárd hrivnya, azaz mintegy 11 milliárd forint tervezett bevételtől esett el. Ezt az okozta, hogy csaknem 100 ezer magánvállalkozónak nem volt egyáltalán semmilyen bevétele március óta, így adót és járulékot sem fizetett be a fővárosnak.



Simicskó: a honvédelmi sportközpontok erősítik a közösségépítést

Katonák az alapkiképzés részeként tartott alaki foglalkozáson a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2020. szeptember 3-án.
(MTI/Ujvári Sándor)



Erősítik az identitástudatot, a közösségépítést, továbbá a sporttevékenységen keresztül megvalósuló nevelés jelentőségét az országban épülő honvédelmi sportközpontok – hangoztatta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke csütörtökön Szigetváron.

Simicskó István a baranyai kisváros határában épülő honvédelmi sportközpont alapkőletételén emlékeztetett: a kormány döntése értelmében az ország számos pontján épülnek a szigetvárihoz hasonló létesítmények, Balassagyarmaton, Újfehértón, Szarvason és Baján már zajlik az építkezés. A mintegy 860 millió forintból megvalósuló, jövő nyárra elkészülő, egyidejűleg csaknem száz ember befogadására alkalmas létesítményről a politikus elmondta: egyebek mellett a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok iránt érdeklődőket várják 21. századi körülmények között.
    
Kiemelte: kormányzati célkitűzés, hogy valamennyi járásban legyen honvédelmi sportközpont, lehetőséget biztosítva különféle sporttevékenységek gyakorlására, közösségépítésre, a fiatalok nevelésére, oktatására, képességeik fejlesztésére. A honvédelmi sportközpontok Simicskó István vélekedése szerint az eredeti funkcióik mellett azt a célt is szolgálják, hogy erősítik Magyarország védelmi képességeit a fiatalok bevonásán, szellemiségük formálását, továbbképzéseiken keresztül.
    
Juhász Roland, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára kiemelte: az új szigetvári sportközpontban minden adott lesz ahhoz, hogy a fiatalok lehetőséget kapjanak az egészséges életmódra, a sportra és a honvédelmi gondolkodás elsajátítására.
    
Nagy Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a sportközpont építése is jól jelzi: Szigetvár és környéke komoly fejlődési pályán halad. Emlékeztetett arra, hogy a szigetvári vár másfél milliárdos program keretében újul meg, s a következő mintegy ötszáz napban elkészül az M60-as gyorsforgalmi út Pécs és Szigetvár közötti szakaszának tervezése.
    
A képviselő beszédében köszönetét fejezte ki a kormányzatnak, hogy kiemelten kezeli a vidéki kisvárosok, kistelepülések régóta remélt fejlesztéseit.



Red Dot díjat kapott a Puskás Aréna

A Puskás Aréna madártávlatból.
(OD Pictures – Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.. link)



Magyar világsiker született a világ legjelentősebb kommunikációs dizájn versenyén, a Red Doton: Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális élményarénája, a Puskás Aréna látogatóirányító rendszere és arculata kapott kitüntető díjat – közölte a Graphasel Design Studió az MTI-vel kedden.

Mint írják, a Graphasel Design Studio az ideivel együtt zsinórban harmadjára kapta meg a huszonnégy tagú, nemzetközileg elismert szaktekintélyekből álló zsűri elismerését. A hazai csapat wayfinding (épületek belső tájékoztatási rendszere) kategóriában nyert, ahol magyar alkotó eddig még nem kapott elismerést.
    
A Puskás Arénát 2019 novemberében adták át a nagyközönségnek a Magyarország-Uruguay nyitómeccsen. Az aréna építését Fürjes Balázs kormánybiztos, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányította.
    
A közlemény szerint Fürjes Balázs elmondta, hogy öt szempontot adtak a tervezőknek az aréna belső világának megformálásához: az aréna belül is legyen világbajnok, a belső dizájn legyen egyszerre szemet gyönyörködtető és felhasználóbarát, a múlt és jövő izgalmas randevúja, időtálló és sajátosan magyar. Mindezt sikerült világszínvonalon megvalósítani, ezt bizonyítja a Red Dot díj is – tette hozzá az államtitkár.
    
A Red Dot Design Awardot 1955-ben alapították, azóta minden esztendőben több ezer pályázó közül választják ki a győzteseket a dizájn és a kommunikáció szaktekintélyei. Abban a kategóriában, amelyben idén a Puskás Arénát díjazták, a tavalyi győztes Stockholm tömegközlekedési rendszere volt.
    
A wayfinding az épületek belső tájékoztatási rendszere, amely közérthető és könnyen követhető jelekkel, szimbólumokkal segíti a látogatókat az eligazodásban, tájékozódásban. A látogatóirányítás nemcsak jelölések rendszere, hanem egyben a középület arculatát is meghatározza.
    
A Graphasel Design Studio az utóbbi években számos nemzetközi elismerést szerzett, többek között két Red Dot dizájndíjat is az Opera Gin Budapest címkéjével és a Dubicz Borászat csomagolásterveivel. A stúdió nevéhez kötődik a budapesti Google iroda dizájnja, a 2017-es FINA világbajnokság teljes megjelenése, Budapest és Magyarország turisztikai arculata, de több cukrászda, étterem és hotel vizuális identitása is – tartalmazza a közlemény.



Megindul az új dunai híd villamosvonalának tervezése

A közbeszerzési hirdetmény megjelentetésével megindul az új Duna-híd villamosvonalának tervezése – tájékoztatta a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t. A beruházással közvetlen villamos-összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között a Rákóczi hídtól délre, a budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában tervezett új Duna-hídon át, ami naponta több mint 50 ezer gépkocsival fogja tehermentesíti a Budapest belvárosát – közölték.

Egy már megvalósult új budapesti híd: a Megyeri híd 2020. szeptember 2-án. Az 1862 méteres híd Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül – így tehermentesítve Budapest északi részének forgalmát. A délen megvalósuló új Duna-híd hasonló feladatot lát majd el a dél-budapesti kerületek számára.
(MTI/Máthé Zoltán)


    
Az új híd és a hídon átvezető leendő villamosvonal hozzájárul az új egyensúly megteremtéséhez Budapest közlekedésében – hangsúlyozta a közlemény szerint Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.
    
Budapesten új egyensúlyra van szükség a közlekedésben résztvevők között, amelynek az a célja, hogy kevesebb legyen a dugó, könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, kevesebb legyen az átszállás, kényelmesebben legyen elérni az úticélt. Ha ezek teljesülnek, akkor – a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően – klímabarát közlekedési rendszere lenne Budapestnek. Ehhez többek között tehermentesíteni kell a belvárost – idézték az államtitkárt.
    
“Az autósok és a kerékpárosok mesterséges szembeállítása helyett” az a fontos, hogy új elkerülő utak révén eleve kevesebb autó közlekedjen a belvárosban, ezért írták ki a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére vonatkozó nemzetközi tendert, ezért létesül az új dél-pesti híd is – fogalmazott Fürjes Balázs.
    
Az érintett dél-budai és dél-pesti térségek Budapest dinamikusan fejlődő területei, megújulásuknak az új Duna-híd és rajta a villamosvonal fontos, nélkülözhetetlen láncszeme lesz – idézték Vitézy Dávidot, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatóját. A közlemény szerint a vezérigazgató hangsúlyozta: a leendő villamosvonal akadálymentes átszállási kapcsolatot fog biztosítani a Csepel-szigeten a megújuló H7-es, a pesti hídfőnél pedig a soroksári, ráckevei H6-os HÉV felé.
    
A vonalhálózatról és menetrendekről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) dönthet majd – írták -, de az előzetes, a BKK-val egyetértésben végzett vizsgálatok szerint a hídon a Határ úti metróállomás felől a Határ úton és a Gubacsi úton az új nyomvonalra érkező vonal közlekedhet. Ez Budán, a Fehérvári úton észak felé becsatlakozik a budai villamoshálózatba és így bekapcsolja a főbb budai csomópontokat (Móricz Zsigmond körtér, Széll Kálmán tér, Hűvösvölgy).
    
Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány. Az önkormányzati választások után kialakult vita után pedig a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – a fővárosi önkormányzat és a kormány közös városfejlesztési szerve – 2020 februárjában megerősítette, hogy Budapest következő hídja a budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épüljön meg – idézték fel a közleményben.



A “Rasszista” és “Tömeggyilkos” szavakat írta fel valaki Edvard Benes prágai szobrának talapzatára

“Rasszista” és “Tömeggyilkos” (Rasista, Masovy vrah) – írta fel valaki csütörtökre virradóra piros festékszóróval Edvard Benes volt csehszlovák államfő prágai szobrára – közölte a cseh rendőrség a Twitteren csütörtökön délután azzal, hogy az elkövető után már nyomoznak a hatóságok.

Az életnagyságú szobor Karel Dvorák munkája, és a prágai Fővárosi Galéria tulajdona. Michaela Vrchotová, a galéria szóvivője azt mondta, hogy azonnal elrendelik a szobor megtisztítását.
    
Edvard Benes szobrát 2005-ben állították fel a cseh külügyminisztérium székhelye, a Cernín palota előtt. Benes a két világháború közti időszakban, 1918 és 1835 között Csehszlovákia külügyminisztere volt. A szobor korábban a prágai Nemzeti Múzeumban volt, köztérre állítását bajor és szudétanémet politikusok bírálták, és a cseh közvélemény egy része is vitatta.
    
A közelmúltban több prágai szobron is megjelentek különféle jelszavak. Winston Churchill volt brit miniszterelnök szobrára júniusban azt írták fel, hogy “Rasszista” és “Black Lives Matter” (A Fekete Életek Számítanak). A felelősséget ezért az Alarm internetes portál szerkesztői vállalták. Indoklásként azt hozták fel, hogy vitát kívántak kezdeményezni Churchill történelmi szerepéről, és ki akarták fejezni szolidaritásukat a feketék egyenjogúságáért küzdő amerikai mozgalommal.
    
Hasonló támadások érték az utóbbi időben Ivan Konyev szovjet marsall szobrát is, amelyet az érintett prágai kerületi önkormányzat áprilisban eltávolított a helyéről. Konyev volt a parancsnoka azoknak a szovjet csapatoknak, amelyek 1945 májusában felszabadították Prágát. A szobor eltávolítása éles vitákat váltott ki a cseh közvélemény körében, és Oroszország hivatalosan is tiltakozott ellene.
    
Edvard Benes (1884-1948) a 20. század legjelentősebb és egyben legvitatottabb politikusai közé tartozik. Általános elismerés övezi, amiért diplomataként nagy érdemei voltak Csehszlovákia megalakulásában (1918), míg a másik oldalon éles bírálatok érik azért, hogy 1945 után hírhedt dekrétumai alapján lettek jogfosztottak a csehországi németek és a magyarok. A dekrétumok érinthetetlenségét a cseh parlament 2002 áprilisában nyilatkozatban erősítette meg.
    
“Megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok” azok a jogi és vagyoni viszonyok, amelyek Edvard Benes volt csehszlovák államfő II. világháború után kiadott dekrétumai alapján keletkeztek – állapította meg az a politikai nyilatkozat, amelyet akkor egyhangúlag fogadott el a cseh képviselőház.

Halálos baleset történt az M5-ösön Inárcsnál

Ütközésben összetört autók az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán Inárcsnál 2020. szeptember 3-án. Egy személygépkocsikat szállító tréler, egy kamion és az előttük haladó teherautó ütközött össze, a ráfutásos balesetben egy ember életét vesztette.
(MTI/Mihádák Zoltán)



Halálos baleset történt csütörtök délelőtt az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán Inárcsnál, összeütközött három teherautó – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

(MTI/Mihádák Zoltán)



A közlemény szerint a balesetben egy ember vesztette életét. A mentés és a helyszínelés idejére a rendőrök az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat a balesethez közeli benzinkúton keresztül engedik haladni, több kilométeres a torlódás – írták.



(MTI / címlapkép: MTI/Máthé Zoltán)



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük