Szijjártó Péter: meg kell őrizni a járvány elleni védekezés eredményeit

(MTI/KKM/Borsos Mátyás)



A koronavírus elleni egészségügyi védekezés első szakaszát Magyarország megnyerte, de figyelni kell arra, hogy a közösen hozott erőfeszítések, áldozatok ne váljanak értelmetlenné – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Mátészalkán, a Mátészalkai Sütőipari Kft. Versenyképesség növelő támogatási okirat átadásán. Kiemelte, az egészségügyi védekezés időszakát kiegészíti a gazdasági védekezés időszaka, és ahogy Magyarországot megvédték az egészségügyi védekezés során, úgy meg fogják nyerni a gazdasági védekezés korszakát is.
    
A világjárvány nyomán előállt gazdasági veszélyhelyzet kezelésével kapcsolatban a kormány úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség elleni harcot finanszírozza, és ebben azok a vállalatok a szövetségesek, amelyek hajlandók a nehéz helyzetben is kapacitást bővíteni, új technológiát bevezetni, új gépeket vásárolni – mutatott rá a külgazdasági miniszter.
    
Beszédében a külgazdasági miniszter kitért arra, a veszélyhelyzet megmutatta azt is, erős hazai élelmiszeripar nélkül kiszolgáltatott lehet az ország, és megköszönte az élelmiszeripar valamennyi szereplőjének, hogy biztosították az elmúlt hónapokban az ország folyamatos és akadálytalan élelmiszerellátását. Hozzátette, a fertőzés második hulláma rávilágít arra, hogy a hazai élelmiszeripar, az önellátás képessége soha nem volt annyira fontos, mint most.
    
Felidézte, hogy tavaly a magyar élelmiszeripar termelési értéke 10 százalékkal nőtt, az idén az első fél évben újabb 10 százalékos növekedést ért el, az ágazatban 140 ezren dolgoznak. A beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökségnél pedig 19 olyan élelmiszeripari vállalattal tárgyalnak, amelyek újabb magyarországi beruházást terveznek.
    
A külgazdasági miniszter elmondta, a Mátészalkai Sütőipari Kft. 530 millió forint értékű beruházást hajt végre, ehhez 265 millió forint támogatást ad a kormány, ezzel 62 munkahelyet védenek meg.
    A beruházással a cég követi a piaci trendeket, a piaci igények átalakulását, még egészségesebb termékeket állít elő, a kovászolás technológiát alkalmazó új kenyérvonal pedig egy új 1000 négyzetméteres csarnokban kap helyet.

Országos tisztifőorvos: most nagyobb a fiatalok felelőssége

(MTI/Rosta Tibor)



Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az látszik, hogy most inkább a fiatalok körében terjed a vírus – mondta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-nek. Müller Cecília hozzátette: az adatokat elemezni kell, de míg a tavaszi járványhullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette, mára ez jelentősen megváltozott. A friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van.
    
A fiatalok felelőssége ezért növekszik ezekben a hetekben, a vírus közösségi terjedésének lehetősége nagyobb ebben a korosztályban – emelte ki. Mint mondta, a fiataloknál talán nem tudatosult, hogy megbetegedhetnek, kevésbé érzik a fertőzés veszélyét, hiszen a betegség tünetei náluk enyhék vagy nem is jelentkeznek, a vírust ugyanakkor továbbadhatják.
    
Müller Cecília ezért felelősségteljes magatartást kért a fiataloktól. Kiemelte, továbbra is be kell tartani a járványügyi előírásokat, ajánlásokat: a távolságtartást, a maszk viselését tömegközlekedési eszközökön és zárt helyeken, valamint a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést, a közösen, gyakran használt felületek fertőtlenítését.
    
Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, az emberek felelősségteljes magatartásával megakadályozható, hogy azokat az országos intézkedéseket, amelyek “tavasszal nagyban gátolták az életünket”, ne kelljen újra bevezetni.
    
A koronavirus.gov.hu portál szerdai tájékoztató adatai szerint 365 magyar állampolgárnál mutatták ki újonnan a fertőzést, meghalt három idős ember, az aktív fertőzöttek száma 2100. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.     Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

A járvány áldozata lett Benedek István orvos, a marosvásárhelyi hematológiai klinika vezetője

Az új típusú koronavírus-fertőzés áldozata lett Benedek István orvos, a Maros megyei sürgősségi kórház hematológiai klinikájának vezetője – közölte kedden az Agerpres hírügynökség. A 71 éves orvost kedden érte a halál. Benedek István csontvelő-átültetési központot létesített a marosvásárhelyi hematológiai klinikán, ahol 2001-ben először végeztek Romániában csontvelő-átültetést felnőtt páciensen. A klinikán azóta közel 400 csontvelőátültetést végeztek el. Az általa vezetett orvoscsoport úttörő szerepet vállalt Romániában az őssejtek beültetése terén is.
    
Benedek István a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) tanáraként, klinikavezetőként több mint 200 tudományos dolgozat szerzője, és ugyanennyi szakdolgozat vezetője volt. Több külföldi orvosi egyetem avatta díszdoktorává. Munkásságát a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány életműdíjjal, a budapesti Semmelweis Egyetem Dr. Genersich Antal Alapítványa Genersich-díjjal ismerte el.
    
Benedek István az orvosi munkássága mellett a magyar közéletben is szerepet vállalt: 1996 és 2016 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben a marosvásárhelyi önkormányzatban tevékenykedett, hosszú ideig a szövetség önkormányzati frakcióját, 2008 és 2012 között az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetét is vezette.
    
Az RMDSZ keddi közleményében példa értékűnek nevezte a magyar közösség iránti elkötelezettségét.

Koronavírussal fertőződött a dunaújvárosi jégkorongozók többsége

A Dunaújvárosi Acélbikák férfi jégkorongklub felnőtt csapatának többsége elkapta a koronavírust. Az együttes a Facebook-oldalán kedden közölte, hogy a gárdából többen rosszul érezték magukat, ezért felkeresték háziorvosaikat, a szakemberek pedig tesztelésre kötelezték őket. Az Acélbikák szerdai bejegyzése szerint a kedden elvégzett vizsgálatok eredménye a keret többségénél kimutatta a vírust. A klub arra kérte azokat, akik érintkeztek játékosaikkal az utóbbi időben, hogy maradjanak otthonukban.
    
A Dunaújváros szerdán felkészülési mérkőzést vívott volna, amit már kedden lemondott.
    
A Ferencvárosi TC honlapján szerda este megjelent közlemény szerint az Erste Liga címvédőjének két tagja pozitív tesztet produkált, ezért az érintettek azonnal házi karanténba kerültek. A csapat többi tagja az előírásoknak megfelelően a következő napokban átesik két koronavírus-teszten. A szakosztály az eredmények ismeretében hozza meg a szükséges döntéseket.

Aláírta szerződését a tízezredik önkéntes tartalékos katona

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (k) köszönti a Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonáját, Fenesi Botondot (b) a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen 2020. szeptember 2-án.
(MTI/Máthé Zoltán)



Aláírta szerződését a Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonája. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen emléklappal és ajándékkal köszöntötte a tízezredik önkéntest, Fenesi Botondot. Kiemelte: 2010-ben 17 tartalékos honvédje volt Magyarországnak, most tízezer van. “Ez hihetetlen sikertörténet” – jegyezte meg.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.
(MTI/Máthé Zoltán)


    
Az államtitkár kitért arra is, azért kiemelten fontosak az önkéntesek, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a társadalom felé, hogy mi a honvédség.
    
Németh Szilárd megköszönte a katonák munkáját, amit a haza védelmében tesznek, még egy olyan “láthatatlan ellenséggel” szemben is, mint a koronavírus. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a katonák – köztük több önkéntes tartalékos – az ország minden területén összesen 1024 idősotthont fertőtlenítettek.
    
Emlékeztetett, hogy a járványhelyzetben a kormány nemcsak az életvédelmét állította középpontba, hanem azt is, hogy a gazdaságot, az életet is újra kell indítani. A Magyar Honvédség – mint a legbiztosabb munkáltató – a gazdaságélénkítő feladatból is kivette részét.
    
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy új programot dolgozott ki, a speciális területvédelmi tartalékos rendszert, azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében vesztették el munkájukat. A július elsején 15 helyszínen indult programra 390-en jelentkeztek – közölte az államtitkár.  Hozzátette: nincs lemorzsolódás. Kedden pedig 13 helyszínen 341-en írtak alá szerződést a Magyar Honvédséggel.
    
Németh Szilárd beszédében azt hangsúlyozta: a honvédelem ügye nem bal vagy jobb oldali ügy, hanem “közös ügyünk”. Ezzel együtt kitért arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta a katonák “saját bőrükön” érezhetik a honvédség, a katonák megbecsülését. Példaként említette a katonák új egyenruháját, az 50 százalékos béremelést, valamint a honvédelmi és haderőfejlesztési programot is, továbbá, hogy jövőre 778 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a honvédség, ami rekordösszeg.

(MTI/Máthé Zoltán)


    
A haderőhöz való megváltozott kormányzati hozzáállás kapcsán Németh Szilárd felidézte Orbán Viktor miniszterelnök keddi nyilatkozatát is. Azt mondta: a kormányfő Bledben egyebek mellett arról is beszélt, hogy a “játékszabályokat jelenleg Kína és az Egyesült államok határozza meg”, mert a modern gazdaság tudományos központja nagyban kapcsolódik a hadsereghez. Kitért arra is, hogy szükség van valamilyen katonai háttérre, mivel minden fontos technológia, katonai tudományos háttérből ered – ismertette Németh Szilárd a kormányfő nyilatkozatát.



Liget Budapest – Csütörtökön nyílik a Városligeti Sportcentrum

(MTI/Szigetváry Zsolt)



Csütörtöktől veheti birtokba a közönség az új Városligeti Sportcentrumot, amely a Liget Budapest program keretében az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződéséhez közeli 3,5 hektáros parkrészen épült meg. A Városligetben a főváros egyik legsokoldalúbb sportcentruma nyílik meg, ahol újjávarázsolt zöld környezetben több mint egy tucat sportágban próbálhatják ki magukat a látogatók a már korábban átadott, 13 ezer négyzetméteres új nagyjátszótér mellett – közölte a terület szerdai sajtóbejárásán a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a Liget Budapest Projekt részeként elkészült új Városligeti Sportcentrum sajtóbejárásán tartott sajtótájékoztatón
(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta: a Városligetben mindig nagy hagyománya volt a sportnak, de ilyen feltételekről mindeddig “csak álmodni lehetett”.
    
A sportközpontban műfüves labdarúgó pálya lelátóval, kosárlabdaaréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, terepügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, négy ping-pong asztal, két teqball asztal, női, férfi és akadálymentesített öltözők, valamint ivókutak, kerékpártárolók is helyet kaptak – sorolta. Mindezeket – két bérelhető sportpálya kivételével – bárki ingyenesen használhatja – hangsúlyozta a vezérigazgató.

(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Mint hozzátette azonban, az új sportcentrumban két foglalható, kivilágított sportpályát is létrehoztak: a Városligeti Miniaréna Budapest egyik legmodernebb, kézilabdapálya méretű kivilágítható műfüves labdarúgó pályája, melynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval, digitális eredményjelző táblával is ellátták.
    
A Kosárlabda Miniaréna pedig várhatóan az amatőr és profi kosarasok egyik kedvenc helye lesz; a szabványos méretű kosárpálya gumi burkolatú, 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik. A bérelhető sportpályákat a Liget Budapest projekt honlapján lehet lefoglalni kedvező áron – jegyezte meg.
    
Gyorgyevics Benedek beszámolója szerint a sportcentrum kialakításakor különös hangsúlyt fektettek arra, hogy valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni.
    
A vezérigazgató emlékeztetett arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt, zöldfejlesztési stopot eredményező változtatási tilalmat az Országgyűlés feloldotta, így megújulhatott a három és fél hektáros terület teljes zöldfelülete is, amely 60 új lombos fával és több ezer cserjével, évelővel gazdagodott.

(MTI/Szigetváry Zsolt)


    
Dombi Rudolf kajakozó olimpiai bajnok, a Magyar Diáksport Szövetség kiemelt projektjének vezetője a helyszínen az MTI-nek elmondta, hogy az új sportközpont fejlesztését a kezdetektől figyelemmel követték és nagyon örülnek annak, hogy világszínvonalú pályákat vehetnek birtokba a látogatók. Hozzátette: a kínálat sokrétű, a létesítmény nem csak a “hagyományos” sportok kedvelőinek nyújt lehetőséget, a terepügyességi park például egyedi mászófallal és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat.
    
Láng György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója arról számolt be, hogy a Ligettől mindössze pár száz méterre található intézmény tanárai és diákjai már nagyon várták a beruházás elkészültét, most pedig, a koronavírus-járvány ismételt erősödése idején különösen jól jön majd, hogy szabadtéri tornaórákat is tudnak tartani a sportcentrumban a környékbeli iskoláknak biztosított idősávokban.
    
Gyorgyevics Benedek hozzáfűzte, hogy az új sportlétesítmény megnyitását követően tovább folytatódik a Városliget parkfejlesztésének második üteme, idén ősztől további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat.
    
Elkészül a két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza, megújul továbbá a Kis Botanikus kert is a parkban. A mostani parkfejlesztési ütemben 93 ezer négyzetméternyi zöldfelület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek – számolt be a várható fejlesztésekről.
    
Az új sportcentrum bemutató videója:




BL-selejtező – Az FTC szeptember 16-án este mérkőzik a Dinamo Zagrebbel

A ferencvárosi Myrto Uzuni (j) és Jesper Nyholm, a svéd Djurgarden játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 1. fordulójában.
(MTI/Szigetváry Zsolt)



A Ferencváros szeptember 16-án mérkőzik meg a vendég Dinamo Zagrebbel a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. Az európai szövetség (UEFA) szerdán tette közzé honlapján a forduló nyolc mérkőzéséből hatnak az időpontját: e szerint a magyar és a horvát bajnok két hét múlva esedékes találkozója 19 órakor kezdődik a Groupama Arénában.
    
A harmadik körös BL-selejtezős párharcok egy – zárt kapus – mérkőzésen dőlnek el. Döntetlen esetén hosszabbítás, majd büntetőpárbaj következik, a győztesek a selejtező negyedik fordulójába, azaz a rájátszásába jutnak, a vesztesek pedig az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójába kerülnek át.
    
Az FTC-Dinamo Zagreb csata győztese az azeri Qarabag vagy a norvég Molde együttesével játszik majd a főtáblára jutásért.

Átadták az ország első családbarát jégcsarnokát Győrben

(MTI/Krizsán Csaba)



Átadták az ország első családbarát jégcsarnokát, a 2 milliárd 170 millió forintból épült Nemak Jégcsarnokot szerdán Győrben. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az átadón kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol jó élni, gyermeket vállalni és nevelni, dolgozni és megöregedni, ugyanakkor mindehhez az is hozzátartozik, hogy a családdal együtt rendezvényekre is lehessen menni.

(MTI/Krizsán Csaba)


    
A Nemak Jégcsarnok az első az országban, ahol lehet családi jegyet váltani a családbarát szekcióba, emellett a mérkőzések alatt a gyermekeket sokféle foglalkoztató is várja, köztük olyan is, ahol a korcsolyázás alapjait tudják elsajátítani. Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az 1200 embert befogadó, négyezer négyzetméteres csarnokban 250 jégkorongozó és 50 műkorcsolyázó sportol már óvodás kortól, emellett az országban Győrben vesznek részt a legtöbben a lakossági közösségi korcsolyázásban, évente mintegy 48 ezren. Sok ötletünk van, készen állunk a további fejlesztésekre – fogalmazott.

(MTI/Krizsán Csaba)


    
Simon Róbert Balázs, a térség másik fideszes országgyűlési képviselője azt hangoztatta, hogy a Győri ETO Hockey Club elődjét 1870-ben alapították és 1984-ben – hasonlóan a jelenlegi jégpályához – társadalmi összefogással épült egy pálya. A politikus kiemelte a társadalmi összefogás fontosságát is. A Nemak Jégcsarnokot a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 1,7 milliárd forint társaságiadó-támogatásából, a győri önkormányzat által biztosított 259 millió forintból, 500 millió forint önerőből, illetve további győri magánszemélyek és vállalatok támogatásából építette.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (b3), mellette Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Gyõr polgármestere (b4), Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője (b5), Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b6), Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviseője (b2) és David Toth, a Nemak Gyõr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója (b). (MTI/Krizsán Csaba)


    
Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester azt emelte ki, hogy a sport az “egyik legjobb iskola” arra, hogy megtanulják a legkisebbek, az életben küzdeni kell, meg kell dolgozni a sikerekért. A sport megtanítja nekik azt is, hogy felnőttként hogyan tudnak boldogulni, emellett a sport segítségével a mozgás szeretetét is elsajátíthatják. Utóbbival nem csak sikeres, hanem egészséges felnőttekké is válnak – mondta.
    
A jégcsarnok alapkövét 2017 novemberében tették le. A négyezer négyzetméteres csarnokban hat öltözőt, egy edzőtermet, oktatótermet, vendéglátó egységet és egy sportboltot is kialakítottak. A komplexum alkalmas hazai első osztályú és nemzetközi mérkőzések lebonyolítására, edzőtáborok megrendezésére.

Novák Katalin.
(MTI/Krizsán Csaba)


    
Az idei évtől a Győri ETO Hockey Club és a Fehérvár AV19 együttműködése révén már a csarnokban játszik a Fehérvári Titánok jégkorongcsapata az Erste Ligában. Az első hazai mérkőzést vasárnap 16 órától rendezik, akkor a Titánok csapata a DEAC ellen lép pályára. A koronavírus-járvány miatt maximum ötszáz jegyet értékesítenek.
    
A jégcsarnokban az első nemzetközi mérkőzés januárjában lesz, akkor rendezik az U18-as Divízió I/A csoportos női jégkorong-világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott is részt vesz. Az avatóünnepségen részt vett még mások mellett Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke is.

Tour de Hongrie – Valter Attila kékestetői diadalával összetett győztes

Az összetett- és szakaszgyőztes Valter Attila, a CCC Team versenyzője (k), mellette a második helyezett amerikai Quinn Simmons, a Trek-Segafredo versenyzője (b) és a harmadik helyen végzett ausztrál Damien Howson, a Mitchelton-Scott versenyzője a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny eredményhirdetésén Kékestetőn 2020. szeptember 2-án.
(MTI/MTI Fotószerkesztõség/Komka Péter)



Valter Attila nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, miután a szerdai zárószakasz utolsó kilométerén kiváló versenyzéssel lerázta riválisait A királyetapon három gyorsasági részhajrá és – a kékestetői hegyi befutóval együtt – három hegyi hajrá várt a 109 fős mezőnyre, amely 13 fokban, borús időben vágott neki Miskolcról a 188 kilométeres, 3259 méter szintkülönbséget tartalmazó távnak.
    
A sárga trikós ausztrál Kaden Groves mögött a magyar válogatott Szatmáry András 7 másodperces hátránnyal állt a szakasz előtt, míg Dina Márton (Kometa-Xstra), Valter Attila (CCC) és Kusztor Péter (Novo Nordisk) lemaradása egyaránt 12 másodperc volt.
    
A sérülésből lábadozó Fetter Erik 10-15 versenyző vetélkedését jósolta, közéjük sorolva a tavaly második Dina Mártont és a legutóbb harmadik Valter Attilát, akik ugyancsak 10-12 esélyest soroltak fel előzesen az etap és a verseny megnyerésére.
    
Sok néző beöltözve, jelmezben vagy zászlóval várta a mezőny elhaladását, kivonult a bükkszentkereszti tűzoltóság, míg Felsőtárkányban egy kézzel írt molinón az építőiparba invitálták a kerékpárosokat.
    
Már a rajt után, a Hollóstetőig vezető emelkedőn voltak szökési kísérletek, utána ketten tekertek el a mezőnytől, míg Mátraházánál az emelkedőn egy bringás haladt az élen, akihez a lejtmenetben hárman zárkóztak fel. Az élcsoport a záró emelkedő megkezdésekor 40 másodperc fórral rendelkezett, 12 kilométerrel a cél előtt fogta be őket a mezőny a sárga trikós vezetésével. Ezt követően a komoly tempót diktáló Jumbo-Visma állt az élre, az út szélén összegyűlt tömeg pedig lelkesen üdvözölte a felfelé tekerő kerékpárosokat.

(MTI/Komka Péter)


    
A 8,7 százalékos átlagmeredekségű utolsó három kilométer alatt 248 méter szintkülönbséget dolgoztak le, előzetesen Valter úgy kalkulált, hogy várhatóan ezen a részen dől el a viadal.
    
Mátraházán a CCC szakította szét a sort, sorra jöttek a támadási kísérletek, Damien Howson eltekert a többiektől, a 9 fős üldözősorban pedig ott jött Valter. A hegyet tökéletesen ismerő 22 éves magyar sportoló 800 méternél meglódult, befogta az erejével elkészült ausztrált, és magabiztos előnnyel megnyerte a szakaszt és az összetettet is. Utóbbival kiérdemelte a sárga trikót, és a hegyi pontversenyben is az élen zárt. Az MTI-nek leszögezte: a rengeteg munka kifizetődött, hiszen a támadásáig azt érezte, nem megy nyélen.
   
 “Versenyt csak így lehet menni, amikor látjuk a nagyokat a tévében, amikor megindulnak a végén, hogy addig nem nyomják. Most én is azt éreztem, hogy addig a tempóig elvoltam, ott pedig… Az ország feltolt” – hangsúlyozta Valter. Mint mondta, a Jumbo-Visma versenyzői nem a legjobb taktikát alkalmazták, hiszen a helyükben felváltva támadott volna, ebben az esetben neki követnie kellett volna a riválisokat. Noha nagy tempóban vezettek, ő tudta, hogy az emelkedő kilankul, ahol ő tudott spórolni. Segítette, hogy a csapattársa támadott, hisz többen elfáradtak abban, hogy ezt átvették.
    
“Jól tudtam helyezkedni, ezen a részen nem kellett a maximumon mennem. Kiválóan csinálta a csapattársam, Wisniowski.”
    
Valter elárulta, tudta, hogy van benne erő még egy nagy támadásra, abban nem volt biztos, hogy hányan fognak tudni vele menni.
    
“Éreztem, hogy jók a lábaim, nem vagyok maxon, és olyat tudok indulni, amivel maximum egy-két ember tud lépést tartani” – fogalmazott. Hozzáfűzte, a pulzusa is jó volt, és a leadott teljesítménye is.
    
Felidézte, az ötszázas táblánál már nagyon fáradt volt, és bár gondolta, hogy ha a többiek jó erőben lettek volna, akkor egyből követik, tartott attól, hogy valaki még újítani tud. Az utolsó balkanyarba egyedül akart érkezni, ez sikerült is, és még arra is tudott figyelni, hogy ne ünnepeljen túlságosan hamar, csak az utolsó ötven méterre engedett magának lazítást.
    
Az összetett második helyét a tavaly junior világbajnok amerikai Quinn Simmons szerezte meg, harmadikként az ausztrál Damien Howson zárt.
 
A sprinterek pontversenyében Valter csapattársa, a három szakaszt nyert olasz Jakub Mareczko zárt az élen, ezzel kiérdemelte a zöld trikót.
    
Eisenkrammer Károly főszervező a befutó utáni pillanatokban az MTI-nek bevallotta: kicsit elsírta magát.
    
“Fantasztikus érzés, nagyjából 1500 méterig követtem a verseny közvetítését, aztán lesétáltam az utolsó kanyarig, és azt vártam, hogy négyszáz méternél majd jönnek hárman-négyen, köztük Attila. De nem ezt láttam, hanem azt, hogy teljesen egyedül jött” – szögezte le. Hozzáfűzte: 15 évet kellett várni az újabb magyar sikerre, legutóbb hazai versenyzőként Lengyel Tamás nyerte meg 2005-ben a magyar körversenyt.

    Eredmények:
    5. (utolsó) szakasz, Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km:
    ——————————————————–
1. Valter Attila (CCC) 4:35:15 óra
2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 10 másodperc hátrány
3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 12 mp h.

    A 41. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:
    ————————————————-
1. Valter 18:45:55 óra
2. Simmons 12 másodperc hátrány
3. Howson 16 mp h.


Eisenkrammer szerint olyan volt a verseny, mintha Hollywoodban írták volna

A főszervező Eisenkrammer Károly szerint a magyar országúti kerékpáros körverseny, a szerdán zárult Tour de Hongrie története olyan volt, mintha Hollywoodban írták volna. A sportvezető erről az M1 aktuális csatornán beszélt szerdán, ahol kijelentette: Valter Attila összetett győzelme a versenyzőnek és az egész magyar kerékpársportnak nagy siker.
    
“Azért dolgoztunk, hogy balesetmentes és biztonságos, sokmillió néző által nézett versenyt szervezzünk, és bár titkon bíztunk jó magyar szereplésben is, a mezőny erőssége miatt elvárásunk nem volt” – fogalmazott Eisenkrammer. Kiemelte, Valter öt napon át kimagaslóan biciklizett, teljesítményéhez azonban a szurkolók is rengeteget hozzátettek.
    
“A csapattársai viccelődtek is vele, és megkapta a Hajrá Attila becenevet, mert a fél ország vele és Dina Marcival volt teleplakátolva, mindenki rájuk volt kíváncsi, rengetegen biztatták őket az utak mellett is. Úgy gondolom, jó úton járunk, hogy sztárt faragjunk belőlük, egyre többen ismerik a nevüket” – ecsetelte a főszervező.
    
Magáról a szervezésről azt mondta, az eredetileg májusra, a Giro d’Italia magyarországi rajtja utánra tervezett viadalt júniusban gyakorlatilag a nulláról kellett ismét felépíteniük, ugyanis bár az útvonal nagyjából adott volt, minden engedélyeztetési eljárást, logisztikai feladatot és a médiapartnerekkel való egyeztetést újra össze kellett hozni.
    
“Végül kiváló időpontban, fantasztikus mezőnnyel tudtuk megvalósítani a versenyt, amelyet több mint száz országban láttak naponta több millióan. Külföldön is szívesen nézik a magyar körversenyt, a mezőny vonzó a tévézők számára, már csak amiatt is, mert idén olyan csapatokkal találkozhattak, akikhez hozzászoktak a Tour de France, vagy a Giro közben is” – zárta Eisenkrammer Károly.
    
Az idei, 41. Tour de Hongrie-t Valter Attila nyerte, miután a szerdai zárószakasz utolsó kilométerén kiváló versenyzéssel lerázta riválisait és elsőként ért fel Kékestetőre.



Újra csobog a Mátyás kútja a budai Várban

Stróbl Mátyás, a szoborcsoportot alkotó Stróbl Alajos szobrászművész unokája (b) és Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos (j) jelképesen beindítja a szökőkutat a Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút) műemlék átadásán a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 2-án.
(MTI/Kovács Tamás)



Újra csobog a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Programban felújított Mátyás kútja, amelyet szerdán adtak át a nagyközönségnek a Hunyadi udvarban. Strobl Alajos lenyűgöző alkotása, a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás kútja a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét, Mátyás király vadászatát jeleníti meg –  mondta el Fodor Gergely kormánybiztos a szerdai átadó eseményen Budapesten.     Felhívta a figyelmet a vadászat végét jelző kürtös szobrára, amelynek megalkotásáért még a szoborcsoport átadása előtt, 1901-ben a Műcsarnok kiállításán állami aranyéremben részesítették az alkotót. Az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: visszakerültek a kutyák pórázai és pótolták Mátyás számszeríjának húrját is, amelyek az eredeti alkotásnak részei voltak.    

(MTI/Kovács Tamás)

 

“A budai Vár ikonikus díszkútja mostantól megszépülve, jellegzetes és szüntelen csobogással hirdeti Mátyás legendáját és Strobl Alajos megvalósult álmát” – mutatott rá.     A kormánybiztos elmondta, hogy az utóbbi években új fejezet kezdődött a budai Vár történetében, a Nemzeti Hauszmann Program feladata, hogy a városrész visszanyerje a világörökséghez méltó rangját. Hozzátette: megújult a Karmelita épülete, a Főőrség, a Lovarda, zajlik a Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése. Dolgoznak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállításán. Folyamatosan újítják a lépcsőket, sétányokat, kerteket, a várfalakat körbejárhatóvá teszik, jövőre pedig várhatóan elkészül a Halászó gyerekek kútja a Savoyai teraszon.     

A következő évek feladata a József főhercegi palota, a Vöröskereszt egykori székháza és  a Honvéd Főparancsnokság  rekonstrukciója, valamint a Szent György tér teljes rendbetétele – mondta Fodor Gergely.     Az 1904-ben felavatott Mátyás kútja Strobl Alajos legkedvesebb alkotása volt, és élete egyik főművét jelentette – mondta Stróbl Mátyás, a kutat alkotó Strobl Alajos szobrász unokája a család képviseletében az eseményen. Felidézte, hogy amikor Hauszmann megbízást kapott a Budavári Palota újjáépítésére, képzőművészek sorát, köztük Strobl Alajost is alkalmazta a palota díszítésére. Mátyás kútját 1904-ben helyezték a Hunyadi udvarba, a palota Zsigmond-kápolnájának északi oldalfalára.   Kitért arra is, hogy  Strobl Alajos nagyon szeretett állatokat mintázni. A szoborcsoportban tíz állatábrázolás van, amelyből nyolc könnyen megtalálható, a fővadász lándzsáján látható kettő vaddisznófej nehezebben – fűzte hozzá.     

Stróbl Mátyás elmondta azt is, hogy létrehozták a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványt azzal a céllal, hogy a mester neve ne merüljön feledésbe, és egy állandó emlékhelyet is szeretnének létesíteni.     A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható.


(MTI / címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük