Meghalt egy 68 éves beteg és újabb 178 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: a 178 új beteggel 6139-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig 615. Az aktív fertőzöttek száma 1763, 3761-en pedig már meggyógyultak.
    
Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 103 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 8982-en vannak, és 428 150 mintavétel történt.
    
Kiemelték: az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, hogy a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.
    
Felhívták a figyelmet, hogy szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés miatt kiemelt a szülők és a pedagógusok felelőssége; a beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.
   
 “Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket” – írták.
    
Hozzátették: akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa is be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. “Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését” – hangsúlyozták.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2700) és Pest megyében (869) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (435), Komárom-Esztergom (334), Zala (286), Borsod-Abaúj-Zemplén (186), Veszprém (179), Hajdú-Bihar (185) és Csongrád-Csanád megye (176). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (25).

Kormányszóvivő: külföldiek nem jöhetnek Magyarországra, de vannak kivételek

Külföldiek szeptember 1-jétől nem jöhetnek Magyarországra a koronavírus-járvány miatt, de – ahogy tavasszal – most is vannak kivételek – mondta a kormányszóvivő hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a kivételek közé tartozik, ha egy anyavállalat és egy leányvállalat között üzleti célú utazás történik vagy valaki a határtól számítva 30 kilométeren belül ingázik. A tranzitforgalom, a katonai konvoj és a humanitárius célú utazás is kivételt képez – fűzte hozzá.
    
A szóvivő kitért arra is: mivel a visszajelzések alapján sokan nem tartják be az alapvető járványügyi intézkedéseket, számítani lehet arra, hogy a jövőben a hatóságok jóval nagyobb figyelmet fordítanak például a maszkhasználat betartatására az előírt helyeken.

Fidesz: a baloldal folytatja a gyalázatos viselkedést

A baloldal ugyanazt a gyalázatos viselkedést folytatja, amit a koronavírus-járvány első hullámában is produkált – így reagált a Fidesz az MSZP és a DK tanévkezdéssel kapcsolatos hétfői nyilatkozatára.

Hiller István (MSZP) online sajtótájékoztatóján az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének (Nat) elhalasztását szorgalmazta, Arató Gergely (DK) pedig arról beszélt, nincsenek biztosítva a biztonságos iskolakezdés feltételei.
    
A Fidesz az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: a baloldal a koronavírus-járvány kezdete óta csak a kamuvideók, az álhírek gyártásával és a politikai támadással van elfoglalva, miközben a védekezést kezdettől csak akadályozza.
    
“Miközben most a védekezés fontosságáról papolnak, a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezéshez szükséges intézkedéseket és forrásokat sem szavazták meg” – írták.
    
Közölték: a kormánypártok támogatják, hogy a beutazási korlátozások szigorításával egyidejűleg a tanév a normál menetrend szerint kezdődjön, ez a gyerekek, a szülők és a munkáltatók érdeke is. Emellett az iskolákban minden óvintézkedést meg kell tenni, valamint a szülők, a tanárok felelőssége is fokozott, hogy beteg gyereket ne engedjenek közösségbe – hangsúlyozta közleményében a Fidesz.

(MTI / címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük