Kétszázkilencvenkettővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt

Újabb 292 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az elhunytak száma nem változott – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: a 292 új beteggel 5961-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma változatlanul 614. Az aktív fertőzöttek száma 1588, 3759-en már meggyógyultak.
    
Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kilencven koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 8633-an vannak, és 424 270 mintavétel történt. Kiemelték: az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.
    
Felhívták a figyelmet, hogy szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés miatt kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.
    
“Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket” – írták.
    
Hozzátették: akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. “Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését” – hangsúlyozták.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2603) és Pest megyében (854) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (429), Komárom-Esztergom (328), Zala (283), Borsod-Abaúj-Zemplén (183), Veszprém (176), Hajdú-Bihar (172) és Csongrád-Csanád megye (170). A fertőzésben legkevésbé érintett Békés megye (22).



Meghaladta a 25 milliót a regisztrált fertőzöttek száma

Meghaladta a 25 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a szerte világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb vasárnapi összesítése szerint. Közép-európai idő szerint tíz órakor a világon 25 009 739 fertőzött volt.
    
Az elhunytak száma 16 411 400-re emelkedett, és 842 702-en gyógyultak meg.
    
A legtöbb fertőzött a továbbra is az Egyesült Államokban van, az egyetem listáján utána Brazília, India, Oroszország és Peru következik.

Müller Cecília: továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat a vírus terjedésének megakadályozásához

Egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan, csak egy-egy esetet regisztrálnak – közölte az országos tisztifőorvos vasárnap az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Müller Cecília az alacsony halálozási arányt azzal magyarázta, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe.
    
A megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük – jelentette ki.
    
Mint mondta: Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 292 új fertőzöttet regisztráltak. Az esetszámok főként a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, ezért szeptember elseje után meg kell akadályozni a behurcolást, és fontos, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe – emelte ki.
    
Hangsúlyozta azt is, hogy megnőtt az egyéni felelősség a járvány elleni védekezésben. Továbbra is be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat, mert azok fontosak a vírus terjedésének megakadályozásához. A maszkviselés az üzletekben és a közösségi közlekedésben kötelező, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság – mondta Müller Cecília.

Megint kétezer fölötti új beteget regisztráltak Ukrajnában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 2100 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 119 ezret, a halálos áldozatoké pedig már 2,5 ezer fölé emelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Az elmúlt napban 2096 új esettel 119 074-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 35 újabb halálos áldozattal 2527-re, miközben eddig 56 734-en gyógyultak meg, közülük előző nap kevesebb, mint hatszázan. Jelenleg 59 813 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1465-tel nőtt egy nap alatt. A fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-at a megelőző napon, pénteken jegyezték fel.
    
A legtöbb új beteget, 198-at – továbbá négy újabb elhunytat – ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 188-at és három halálos áldozatot pedig az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugati félben lévő Lviv megyéből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma 14 356-ra az elhunytaké 389-re nőtt. A legtöbb elhunytat, kilencet viszont előző nap Ukrajna második legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Ott az igazolt  fertőzöttek száma 109 új esettel 13 093-ra, a halálos áldozatoké 202-re emelkedett.
    
Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma elérte a 7456-ot, újabb haláleset nem történt, így az elhunytaké 259, miközben eddig 3290-en győzték le a kórt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban vasárnap biztosított afelől, hogy Ukrajna jelenleg több hónapra elegendő koronavírus-teszttel rendelkezik. Elismerte viszont, hogy több esetben magánklinikákra irányítják a tesztre jelentkezőket – írta az UNIAN ukrán hírügynökség.
    
Ukrajna pénteken ismét lezárta határait a külföldiek előtt egyelőre egy hónapra. Denisz Smihal miniszterelnök a határozat meghozatalakor a döntést az ukrajnai járványhelyzettel indokolta, és kijelentette, hogy a vezetés így kívánja megvédeni a lakosságot, továbbá felelősségvállalást mutatni a külföldi partnerek felé. Közölte, hogy átutazni továbbra is lehet az országon, a beutazási tilalom pedig nem vonatkozik többek mellett az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre, és egyes esetekben is készek kivételt tenni.        
    

Szakértők szerint szeptemberben növekedhet a fertőzöttek száma Szerbiában

Egyelőre csökken a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, járványügyi szakértők szerint viszont a nyaralásból hazatérők, valamint az iskolakezdés miatt szeptemberben jelentősen megugorhat a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országban. A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 717-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 20-szal a halottak száma.
    
Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 75-tel 31 282-re, Koszovóban 115-tel 13 215-re, Észak-Macedóniában 130-cal 14 293-ra, Bosznia-Hercegovinában 333-mal 19 544-re, Montenegróban pedig 64-gyel 4727-re nőtt.
    
A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 710-re, Koszovóban kilenccel 508-ra, Észak-Macedóniában hattal 596-ra, Bosznia-Hercegovinában hárommal 592-re, Montenegróban pedig eggyel 93-ra nőtt.

Meghaladta a tízezret a járvány kezdete óta megfertőzöttek száma Horvátországban


Horvátországban meghaladta a tízezret a járvány kezdete óta jegyzett koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből. A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 19 órában 262-vel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 10 123-at. Egy új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 184-re nőtt. A betegek közül 262-en vannak kórházban, közülük tizenhárman lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2727, ez a legtöbb a járvány kezdete óta. Hatósági házi karanténban 8879-en vannak.
    
A válságstáb vasárnaptól délelőtt tíz órakor közöl adatokat délután 14 óra helyett. Ezért a mostani számok nem egész napos összesítést tükröznek. Az adatokat szombat 12 órától vasárnap reggel nyolc óráig jegyezték fel, valamint szombaton kevesebb tesztet is végeztek. Horvátországban a turisztikai szezon miatt szeptember 7-én kezdődik a tanév, már évek óta mindig a hónap második hétfőjén. A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsós tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell. A szabályok a járványhelyzet függvényében a jövő héten még változhatnak.
    
A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 31-el, 2865-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 24-en vannak kórházban és közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 450 fő.
    
Szlovéniában szeptember 1-jén megkezdődik az oktatás az általános iskolások és középiskolások számára.  Az oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre. Az A modell szerint a tanév rendesen kezdődik, a B modell szerint be kell tartani a járványügyi előírásokat, a C modell kombinált osztálytermi és online oktatás, míg a D modell csak online oktatást ír elő.
    
Szlovéniában keddtől B modell szerint kezdődik a tanév. A diákokat, ha lehet, kisebb csoportokra kell osztani, csoportonként ugyanakkor nem érintkezhetnek egymással. Az osztálytermekben kell étkezniük és nem tarthatnak közös órákat más csoportokkal. Az indoklás szerint amennyiben egy csoportban vagy osztályban megbetegszik valaki, ne kell az egész iskolának vagy több osztálynak karanténba vonulnia. Nem lesznek rövidített órák és a napközik is maradnak. Szájmaszkot csak a folyosókon és az iskolabuszokon kell viselniük a diákoknak.
    
Bár a népegészségügyi intézet pénteken azt javasolta a kormánynak, hogy amíg nem csökken a fertőzöttek száma az országban, ötéves kor felett a gyerekek is viseljenek maszkokat zárt térben, a kabinet egyelőre nem hozott erről döntést.
    
Horvátországban a turisztikai szezon miatt szeptember 7-én kezdődik a tanév, már évek óta mindig a hónap második hétfőjén. A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben.
    
Az általános iskolák alsós tagozatiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki az illemhelyiségbe, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell. A szabályok a járványhelyzet függvényében a jövő héten még változhatnak.

(MTI / címlapkép: NIAID, CC BY 2.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük