Tanévkezdés – Kásler Miklós: az új tanév az új építések és a jelentős felújítások éve lesz

Az új tanév az iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák és a jelentős felújítások éve lesz, hiszen közel 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban európai támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat – jelentette be az emberi erőforrások minisztere a XI. Nemzeti Tanévnyitón vasárnap Kecskeméten.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
(MTI/Mónus Márton)



A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartott ünnepségen Kásler Miklós elmondta: a kormány feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje.     Hangsúlyozta: ennek érdekében a kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést, és a járvány további megelőzését.     “A családok támogatása nemzeti érték”, ezért idén 106 ezer rászoruló általános iskolás gyermek kap tanszercsomagot, a múlt évinél magasabb, 765 millió forint összegű kormánytámogatásból.     A súlyos és halmozottan hátrányos, vagy sérült gyermekek intézményeinek fejlesztésére a tankerületi központok uniós forrásból közel 4 milliárd forintot fordíthatnak – tette hozzá a miniszter.   

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára
(MTI/Mónus Márton)

 
 
Kásler Miklós a diákokhoz szólva kiemelte: az iskolában lehetőséget kapnak arra, hogy gyarapítsák tudásukat, kibontakoztathassák a bennük rejlő tehetséget. Ugyanakkor példát vehetnek szüleik mellett tanáraiktól, életre szóló barátságokat köthetnek, illetve megtanulják a nemes fizikai és szellemi vetélkedés szabályait. Felkészülhetnek továbbá az élőttük álló évtizedekre, hogy helyt tudjanak állni a világban felnőttként, családanyaként vagy családapaként, választott hivatásuk képviselőjeként, magyarként és emberként.     

A miniszter szerint “a pedagógusokra bízott gyermekek jelentik a nemzet jövőjét”. A sokgyökerű magyar nép történelme során azért tudott fennmaradni, ismét és ismét megerősödni és megalkotni páratlan kultúráját, mert a kényszerekből mindig visszatalált ősei helyes útjára, magasztos eszmék vezérelték és a helyes értékek mentén cselekedett.
    

(MTI/Mónus Márton)



A tanárok feladata, hogy jó példát mutatva éljenek, átadják a több mint ezer év nemzedékeinek felhalmozott szellemi és anyagi hagyatékát, gazdag örökségünket, amelyeket munkájuk nyomán a legifjabb generáció megtarthat és gyarapíthat – fogalmazott. A miniszter megköszönte a pedagógusoknak, hogy választott hivatásukat a legjobb tudásuk és hitük szerint, szeretettel végzik, az iskolák minden dolgozójának pedig, hogy odaadó munkájukkal megteremtik a minőségi oktatás és nevelés feltételeit.     
Az emberi erőforrások minisztere szerint a gyermek vállalása és felnevelése rendkívüli felelősséggel és nagyon sok nehézséggel jár, ugyanakkor pótolhatatlan örömöt és boldogságot jelent. A gyermekek, szülők, nagyszülők felbonthatatlan, mindennél értékesebb szövetségéből, a családokból épül a nemzet. “A családi szeretetből kristályosodik ki és szilárdul meg a minden ártó befolyással dacoló biztonság, alakul ki a jellem, és az emberi identitás” – tette hozzá.     

A koronavírus-járvány első hulláma idején is megmutatkozott “a családok fegyelmezett viselkedéséből kialakult életmentő nemzeti egység” – fogalmazott.     Kásler Miklós hangsúlyozta: “minőségi jövőt tartalommal csak a szerető családok, az elhivatott pedagógusok és a tehetséges, szorgalmas ifjak tölthetik meg”.     

Kásler Miklós, valamint balról Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója.
(MTI/Mónus Márton)



Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese beszédében kiemelte: minden tanév kihívást jelent diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és iskolafenntartóknak, minisztériumnak és az igazgatásban dolgozóknak egyaránt. Az esperes szerint a most induló tanév a megszokottnál talán még több kérdést hordoz magában, így azt kérte, “Isten áldása őrizze és vigyázza az oktatásban érintetteket, Isten gondoskodása, a felülről való bölcsesség legyen diákokkal, pedagógusokkal és szülőkkel” – fogalmazott.     

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) Kecskemét polgármestere szerint “az iskola találkozás. Találkozás emberrel, értékkel, alkotással, tudással, hittel és szeretettel.”     Mint mondta: az iskola nem pusztán tudást ad és oktat. Az iskola közösség, ahol akár életre szóló barátságok, szerelmek köttetnek, ahol megtanulják a gyermekek a versenyszellemet, a megmérettetést, egymás tiszteletét és elfogadását, csapatban játszani és érdekeiket érvényesíteni. Együtt tanulják meg mindazt, amire egész életük során szükségük lesz.



Koronavírus/Tanévkezdés – Kásler: az iskolákban nagyon komolyan kell venni a járványügyi eljárásokat

Az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat “azzal a többlettel, hogy a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni” – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kásler Miklós közölte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nyolc oldalon összegezte köznevelési intézmények részére a járvány kialakulásának megelőzésére és az esetenként mégis kialakuló fertőzések megállítására vonatkozó javaslatokat. Azokból minden iskola ki tudja választani az adott intézményhez “passzoló” eljárásrendet, ami három dolog együttes teljesítését igényli – tette hozzá. A miniszter ezek között említette “a vírusnak a levegőn és a felületeken keresztüli terjedésének megakadályozását”. Ennek – mint elmondta – minden lehetőségét felsorolták, azok teljesítése lehetséges. “Ehhez minden szakmai és anyagi támogatást a kormányzat megad” – hangoztatta.
    
Úgy fogalmazott: “a tanévkezdés ennek megfelelően hagyományosan indulhat, azzal a többlettel, hogy ezeket a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni”. Egyúttal figyelmeztetett arra, kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni.     

Kásler Miklós azt valószínűsítette, hogy előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.
    
Közlése szerint ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra. Arról, hogy több mint tízezer, a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását végző pedagógus kap egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást, a miniszter elmondta: ők a többiekhez képest lényegesen nagyobb lelki és testi terhelésnek vannak kitéve, illetve a járvány idején folyamatosan foglalkoztak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal.
    
Ezért döntött úgy a kormány, hogy kijelöli azt a négyszáz hátrányos helyzetű települést, ahol a pedagógusok megkapják a bruttó 500 ezer forintos kiegészítő jövedelmet – közölte, azt is leszögezve, hogy az érintettek pályázat nélkül kapják meg az összeget. Az ellenzéki sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkra Kásler Miklós szerint nincs más magyarázat, minthogy “feszültséget akarnak gerjeszteni a pedagógusok között.
    
A minisztert kérdezték a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégiáról is, amelynek célja többek között a tehetséggondozás, az oktatás színvonalának erősítése és a pedagógusok megbecsültségének erősítése.
    
Kásler Miklós összegzése szerint 2030-ban a stratégia eredményeképpen az oktatás és a nevelés egyensúlyát szeretnék látni, amit korszerű módszereket használó, felkészült és megbecsült pedagógusok valósítanak meg modern infrastruktúra segítségével. Megjegyezte, hogy a kormány 2010 óta 796 milliárd forinttal többet fordított a köznevelésre, hiszen “az ifjúság a magyar nemzet jövője”.



Tanévkezdés – Semjén: 2010 óta megduplázódott az egyházi iskolák száma itthon

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes
(MTI/Krizsán Csaba)



Az egész ország életét szolgálja, hogy 2010 óta megduplázódott az egyházi iskolák száma, a kormány pedig mindig is értékelte az egyházi iskolák munkáját – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanévnyitóján.

Semjén Zsolt kiemelte: Pannonhalma mindig is reményt jelentett a kereszténység és a magyarság szempontjából, különösen a mi korunkban, mert hasonlóság van Szent Benedek kora és a mi korunk között.

(MTI/Krizsán Csaba)


    
Szent Benedek kora a hanyatló Róma időszaka, amikor a hanyatló katonai erényeket már felváltotta a “gladiátorcelebek” kultusza, amikor a klasszikus római jogi és kulturális értékeket felváltották a “mindenhonnan beáramló devianciák”, amikor a család helyett a “legelképesztőbb aberrációk” lettek úrrá. Szent Benedek ekkor a természetellenességgel szemben a természetfölöttit állította – mondta a kereszténydemokrata politikus.
    
Hozzátette, épp azért tudta Szent Benedek a természetest képviselni, mert a természetfelettit mutatta fel, hiszen a természetfeletti a természetesre épül. Ezért az antik világ értékeit pont a bencések mentették át – mutatott rá.

(MTI/Krizsán Csaba)


    
Pannonhalma az örök értékeket képviseli, egyfelől az örök keresztény természetfeletti értékeket és a klasszikus világ klasszikus bevált értékeit – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében. Részletezte, hogy különösen igaz ez az emberkép tekintetében, mert a keresztény emberkép alapján áll a bencés iskola, amely azért fontos, mert mindennek a kiindulópontja az emberkép. “Ha ez torz és egyoldalú, akkor szükségszerű, hogy az arra épülő társadalom is egyoldalú, torz és embertelen legyen” – mondta.
    
Kitért arra is, hogy a keresztény emberkép a test-lélek-szellem összetettségén áll, amely különösen igaz Pannonhalmán, ezért ott a teljes ember bontakozhat ki. Ez fontos ma, amikor sokan tagadják azt, hogy az iskolának volna nevelési feladata – jegyezte meg.
    
A keresztény emberképhez a nemzet is hozzátartozik – folytatta. Isten az égi haza mellett földi hazát is adott nekünk, “ezért valamilyen módon az égi hazához is hűtlen az, aki a földi hazának a sorskérdései elől dezertál”. A bencések mindig is tudták, hogy ők nem csak bencések, hanem magyar bencések – emelte ki, hozzátéve, hogy a pannonhalmi intézményben tanulók vállán jelentős részben épp ezért nyugszik a keresztény Magyarország képviselete.
    

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi fõapát
(MTI/Krizsán Csaba)



Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a 7. és 9. évfolyamos diákok előtt tartott ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus tavasszal megtorpanásra késztette a gazdaságot világszerte, hónapok óta félelemben tartja emberek milliárdjait. A megtorpanás azonban ráirányította a figyelmet sok értékre és lehetőségre, amelyeket korábban vagy magától értetődőnek tartottunk, vagy nem is figyeltünk rá.
    
Megtanultunk figyelni és vigyázni egymásra – mondta, majd arra intett, hogy “ne lazuljunk ezután sem”, hanem tartsuk be a járványügyi szabályokat, amelyekkel fékezni lehet a vírus terjedését.
    
A főapát a tanévnyitó előtt újságíróknak elmondta, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban mintegy 430 diák tanul. A határon túli tanulóknak korábban kellett érkezniük, ők még karanténban vannak és a második tesztjükre várnak. Hozzátette, hogy több szabályt is szigorítottak, így például kevesebben tartózkodhatnak egyszerre egy helyiségben, emellett a beköltözéskor most nem az egész család kísérhette el a tanulót, hanem csak egy rokona.



Németh Szilárd: európaiságunk csak akkor maradhat meg, ha Európa megvédi a határait

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára
(MTI/Varga György)



Európa is csak akkor maradhat meg Európának, ha megvédi határait, tiszteli szabad nemzeteit és megőrzi keresztény kultúráját – hangoztatta vasárnap Kőszegen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az 1532-es kőszegi várostrom, a várvédő hősök törökök elleni győzelme emlékére rendezett ünnepségen.

(MTI/Varga György)



Németh Szilárd úgy fogalmazott: a kőszegi végvár védőinek bátor kiállása, hősies kitartása fontos eleme volt a keresztény Európa megmaradásért folyó széles körű küzdelemnek. Hozzátette: ma hazánk Európa külső határainak védelmével, a schengeni szerződés maradéktalan betartásával ugyanazt a feladatot végzi el eminensen, mint a hajdani kőszegi várvédők, megakadályozva kontinensünk megszállását, őrizve európaiságunkat.

(MTI/Varga György)


    
Az államtitkár köszöntőjében kitért arra is, hogy Kőszegen vasárnap átadták azt a felújított koronaőrző emlékhelyet, ahol 1945 márciusában nyugatra menekítése előtt a magyar szent koronát őrizték. “Nagy öröm látni, hogy Kőszeg mennyire élen jár nemzeti értékeink megóvásában, történelmi múltunk megőrzésében, hagyományaink ápolásában” – fogalmazott.

(MTI/Varga György)


    
A koronavírus-járvány miatt idén ugyan elmaradtak a történelmi kisvárosban a máskor közel egy héten át tartó Ostromnapok, helyette a korlátozások betartása mellett hagyományőrző csoportok találkoztak egymással. Ennek zárásaként a Jurisics vár udvarán tartottak megemlékezést, amelyen a résztvevők megkoszorúzták a várvédők kapitányának, a horvát származású Jurisics Miklósnak a szobrát.



Koronavírus – MÁV: a nemzetközi vonatokban nem közlekednek fekvő- és hálókocsik, valamint étkezőkocsik

A nemzetközi vonatokban nem közlekednek fekvő- és hálókocsik, valamint étkezőkocsik szeptember elsejétől – közölte a MÁV vasárnap az MTI-vel. Azt írták: a vasúttársaság a kormányintézkedésekhez igazodva és a vasutas utazószemélyzet védelme érdekében szeptember elsejétől visszavonásig a nemzetközi forgalomban felfüggeszti a háló- és fekvőkocsi, illetve az étkezőkocsi szolgáltatást. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolja a MÁV-Start – tették hozzá.     

A tájékoztatás szerint a nemzetközi menetrendben egyelőre nincsenek korlátozások a vonatközlekedésben, de a Budapest-Nyugati pályaudvar-Hamburg és vissza viszonylatban közlekedő 172/173-as számú Hungária EuroCity vonatban étkezőkocsi vasárnaptól már nem közlekedik. Emellett a Budapest-Keleti-München/Zürich közötti 462/463-as Kálmán Imre-Wiener Walzer EuroNight vonatpárban a háló- és fekvőhelyes kocsik sem indulnak el vasárnap este. Hozzátették: a korábban szeptember 5-ével újraindítani tervezett bécsi és terespoli étkezőkocsik már nem állnak forgalomba.     

A vasúttársaság a fekvő, illetve hálókocsijeggyel rendelkező utasoknak kis csomagot ad kompenzációként, mert így az éjszakai utat ülőhelyes kocsikban kell megtenniük. A csomag szendvicset, kakaóscsigát, 1-1 szénsavas és szénsavmentes ásványvizet, gyümölcslevet, szalvétát és kézfertőtlenítő kendőt tartalmaz.     A közlemény szerint a kormány nemzetközi utazások korlátozására vonatkozó intézkedései miatt a MÁV-Start kezelési költség nélkül visszatéríti a szeptemberre szóló nemzetközi jegyek árát, célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról.     

Felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a tömegközlekedési eszközökön, így a vonatokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása.


Vihar – Mindkét vágányon közlekednek a vonatok Göd és Vác, valamint Győr és Öttevény között

(MTI/Lakatos Péter)



Mindkét vágányon közlekedhetnek a vonatok Göd és Vác, valamint Győr és Öttevény között, ahol a szombati vihar miatt fák dőltek a sínekre és felsővezetékek rongálódtak meg – közölte a Mávinform vasárnap reggel a Facebook-oldalán.

(MTI/Lakatos Péter)



A tájékoztatás szerint Göd és Vác között a menetrendszerű vonatközlekedés fokozatosan áll helyre.

(MTI/Lakatos Péter)


    
A Budapest-Vác vonalon egész éjjel dolgoztak a kidőlt fák eltávolításán, az azáltal okozott károk és a felsővezeték helyreállításán. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Győr és Öttevény közötti szakaszán szintén több fát is eltávolítottak a vasúti pályáról, és helyreállították a megrongálódott felsővezetéket is – írták.

Labdarúgó NB I – 3. forduló

Vaszicsku Gergő, a Budafok játékosa (b) és a fehérvári Evandro a labdarúgó OTP Bank Liga 3. fordulójában játszott Budafoki MTE – MOL Fehérvár FC mérkőzésen a fővárosi BMTE Stadionban, 2020. augusztus 30-án.
(MTI/Szigetváry Zsolt)



A labdarúgó OTP Bank Liga harmadik fordulóját követően még öt veretlen és három nyeretlen csapat van.

A Puskás Akadémia két elhalasztott találkozó és az Európa-liga-búcsú után győzelemmel rajtolt az NB I-ben, a MOL Fehérvár pedig az újonc Budafok legyőzésével ugrott az élre. Szintén veretlen maradt a címvédő Ferencváros, amely hatvan percig emberhátrányban futballozva is nyert Zalaegerszegen. A mezőny egyetlen pont nélküli csapata a kupagyőztes Budapest Honvéd.

    A labdarúgó OTP Bank Liga harmadik fordulójának eredményei:
    OTP Bank Liga, 3. forduló:
ZTE FC-Ferencvárosi TC 1-2
Budafoki MTE-MOL Fehérvár FC 1-4
Puskás Akadémia FC-Újpest FC 3-2
Budapest Honvéd-Kisvárda Master Good 1-2
    szombaton játszották:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-2
    pénteken játszották:
Diósgyőri VTK-MTK Budapest 1-1

    A tabella:
 1. MOL Fehérvár FC              3  1   2   –      8-5   5 pont
 2. MTK Budapest                 3  1   2   –      5-3   5
 3. Diósgyőri VTK                2  1   1   –      3-2   4
 4. Ferencvárosi TC              2  1   1   –      3-2   4
 5. Újpest FC                    3  1   1   1      5-5   4
 6. Mezőkövesd Zsóry FC          3  1   1   1      4-4   4
 7. Budafoki MTE                 3  1   1   1      4-6   4
 8. Puskás Akadémia FC           1  1   –   –      3-2   3
 9. Kisvárda Master Good         2  1   –   1      3-3   3
10. ZTE FC                       3  –   2   1      5-6   2
11. Paksi FC                     3  –   1   2      3-5   1
12. Budapest Honvéd              2  –   –   2      2-5   0

    A 4. forduló párosítása:
Diósgyőri VTK-Budapest Honvéd
MTK Budapest-ZTE FC
Ferencvárosi TC-Paksi FC
Mezőkövesd Zsóry FC-Budafoki MTE
MOL Fehérvár FC-Puskás Akadémia FC
Újpest FC-Kisvárda Master Good

Strandröplabda ob – Vecseyék veretlenül lettek bajnokok

A férfiaknál Hajós Artúr és Stréli Bence másodszor nyerte meg a strandröplabda országos bajnokságot, míg a nőknél Vecsey Fanni és Vaida Beáta első alkalommal lett aranyérmes. A Lupa-tavi döntő vasárnapi napján az elődöntő mindkét nemnél nagy csatát hozott ugyan, de a fináléba jutott párosok minden alkalommal két-két játszmában jutottak tovább.
    
A férfiak döntőjében az ifjúsági olimpiai negyedik, 2018-ban magyar bajnok Hajós és Stréli (mindkettő SRSE) az első szettben pontosabban és precízebben röplabdázott, mint az aranycsatába meglepetésre bejutó Soós Izsák és Oláh Botond (mindkettő SRSE), így alig 20 perc után előnybe került. A második szettben Soósék sokáig vezettek, ám a játékrész derekán Stréliék fordítottak, és már nem is engedték ki kezükből a győzelmet.
    
“Az előző év, amikor nem együtt szerepeltünk, mindkettőnknek kellett. Érettebbek lettünk, és rájöttünk, mennyire szükséges az, hogy együtt akarjunk nyerni. Félretettük az egóinkat, ennek is köszönhető az idei címünk” – mondta a döntő után Hajós Artúr. Stréli hozzátette, az első nap a csoportkörben elszenvedett vereséget könnyen fel tudták dolgozni, már van olyan rutinjuk, hogy ez nem hagy bennük nyomot.
    
“Fizikailag nagyszerű állapotban voltunk, így a plusz egy meccset szinte meg sem éreztük” – egészítette ki mondandóját Stréli Bence.
    
A bronzérmet a Pénzügyőr párosa, Rása Alex és Rozgonyi Bálint szerezte meg a 2014-es bajnok Kaszap Tamással és Nacsa Gáborral (mindkettő Strandsport Sportegyesület) szemben.
    
A nők fináléjában az idei két mesterverseny győztese, a szatmárnémeti születésű Vaida Beáta (Eötvös DSE) és 17 éves párja, Vecsey Fanni (Gödöllői RC) az első pontok bizonytalankodását leszámítva végig kontroll alatt tartotta a Háfra Dominika, Nagy Eszter (mindkettő Penta-KSE) elleni találkozót, és – a mesterversenyeket és a döntőt számítva – veretlenül nyerte meg első magyar bajnoki címét.
    
“Elemeztük az ellenfelet a döntő előtt, tudtuk, hogy jó nyitásokkal megzavarhatóak. Kockáztattunk is, de bejött” – mondta a mérkőzés után Vaida. Párja, Vecsey szerint az elődöntőben hullámvölgyben volt, ám az ottani bizonytalanságain sikerült túllendülnie, így a fináléra már magabiztosan tudott kiállni.
    
“Örülök, hogy Beával játszhattam, annak ellenére, hogy új páros voltunk és rengeteget kellett edzenünk, de a végére szépen összeálltunk” – tette hozzá Vecsey.
    
A páros tagjai közül Vaida teremben is játszik, ám elmondása szerint – hiába szerepel külföldön – a szezon során többször is hazalátogat majd, hogy Vecseyvel együtt készüljenek.
    
A dobogó harmadik fokára Vasvári Eszter és Vasvári Zsófia (mindkettő SRSE) állhatott fel, miután két sima játszmában nyertek a tavaly is negyedik Divényi Zita és Réthelyi Zsófia (mindkettő Kispest SE) ellen.
 
    MKB Pannónia Alapkezelő strandröplabda országos bajnokság:
    férfiak:
    döntő:
Hajós, Stréli-Soós, Oláh 2-0 (16, 16)
    a 3. helyért:
Rása, Rozgonyi-Kaszap, Nacsa 2-1 (-19, 9, 13)
 
    nők:
    döntő:
Vaida, Vecsey-Háfra, Nagy E. 2-0 (11, 14)
    a 3. helyért:
Vasvári E., Vasvári Zs.-Divényi, Réthelyi 2-0 (13, 14)



Tour de Hongrie – Mareczko nyerte a hajdúszoboszlói sprintbefutót, Szatmáry második az összetettben

(MTI/Czeglédi Zsolt)



Az olasz Jakub Mareczko nyerte vasárnap a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második, Debrecen és Hajdúszoboszló közötti szakaszát. A bukásba került Jon Aberasturi megőrizte a sárga trikót, míg Szatmáry András második az összetettben. A szombati nyitóetapot követően az éllovas spanyol mögött a magyar versenyzők közül – a jóváírások miatt – egyaránt tíz másodperc lemaradással állt Dina Márton, Valter Attila, Kusztor Péter és Szatmáry András is.
    
A vasárnapi szakasznak 114-en vágtak neki a cívisvárosban: az esztergomi etapot nem fejezte be többek között a magyar válogatottból Dina Dániel és Istlstekker Zsolt, valamint a csíkszeredai Team Novákból Wermeser Zsombor és a székely Novák Károly Eduárd. Az esztergomi célegyenesben bukott lengyel Kamil Maleckit kiengedték a kórházból, a kulcscsontja az első feltételezésekkel ellentétben nem tört el, és vállalta a debreceni rajtot, ám végül nagyjából hatvan kilométer megtétele után feladta a versenyt.

(MTI/Czeglédi Zsolt)


    
A Hajdúszoboszlóig tartó 158 kilométeren 565 méter szintkülönbség várt a mezőnyre, az edzésbalesete után lábadozó Fetter Erik az MTI megkeresésére elmondta: mezőnybefutóra számít. Hasonlóan vélekedett Karl Ádám, aki a magyar válogatott kapitánya a Tour de Hongrie-n, ő úgy fogalmazott: nagy szél esetén nagy tempó várható, kis szélnél pedig elengednek egy szökést, majd a hajrá előtt igyekeznek befogni, hogy a sprinterek harcolhassanak a sikerért. Elárulta, számára is a szakaszgyőzelem a cél.
   
A rajtra 33 fokban került sor, Hajdúböszörmény és Balmazújváros megkerülésével visszatértek Debrecenbe a kerekesek, hogy egy kör után Hajdúszoboszló felé vegyék az irányt. A szakasz során hegyi hajrá nem, két gyorsasági részhajrá viszont várt a kerékpárosokra.
    
A nagy hőségben korán kialakult egy ötfős szökés, amelyhez a magyar válogatott Szatmáry is fel tudott zárkózni, hatan pedig öt és fél perces, nagyjából négy kilométeres előnyre tettek szert. Azonban mivel négyen is tíz másodperces hátránnyal álltak az éllovashoz képest összetettben, így a mezőny nem engedte, hogy “hazaérjenek”. Szatmáry megnyerte az első, debreceni gyorsasági részhajrát, a másodikon pedig második lett Balmazújvárosban, az időjóváírásoknak köszönhetően egy ideig virtuálisan rajta volt a sárga trikó. Negyvennégy kilométerrel a cél előtt az üldözőknek egy vonat parancsolt megálljt, ám végül a várakozásoknak megfelelően a végül széthulló szökés előnye elfogyott, egyedül a spanyol Arturo Gravalos Lopez (Kometa-Xstra) tartott ki elöl, de végül tíz kilométerrel a cél előtt őt is utolérték. Ezúttal mezőnyhajrá döntött a fürdővárosban, a sprintben az olasz Mareczko bizonyult leggyorsabbnak honfitársait, Matteo Moschettit és Luca Pacionit megelőzve. Legjobb magyarként Karl Ádám 14. lett a szakaszon.
    
Mareczko elárulta: az egész szakasz során a hajrábeli jó pozícióra koncentráltak, ebben sokat segített a csapata. “Szerencsém volt a bukásnál is, hogy jó helyen voltam. Hosszú ideje nem sikerült nyernem, úgyhogy a mai egy nagyszerű nap számomra” – fogalmazott a sprinter, aki négy Giro d’Italián indult már.
    
A célegyenesre fordító kanyar előtt többen buktak, köztük a sárga trikós Aberasturi. Szilasi László versenyigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy néhány versenyzőt ellenőrző vizsgálatra kórházba szállítottak, ám súlyos sérülés nem történt.
    
Az összetett második helyére lépő, ezzel a legjobb magyart illető fehér trikót átvevő Szatmáry az MTI-nek elmondta: Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal tervezték, hogy Palumby Zsombor vagy ő szökni fog, ám lekéste azt.
    
A hajrában történt bukást felidézve kifejtette, 800 méterrel a cél előtt “szokásos mezőnyhajrás tülekedésben” valaki bukott, a kordon is berepült a pályára, neki pedig nem sikerült megállnia, és beesett egy “nagy kupac ember alá”. A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet a cél számára.
    
A mezőnyre hétfőn a Karcag és Nyíregyháza közötti 182 kilométeres sík, 516 méter szintkülönbséget tartalmazó etap vár a 826 kilométer össztávú 41. Tour de Hongrie-n.

(MTI / címlapkép: MTI/Mónus Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük