Bekérették a német nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba

A Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Németország budapesti nagykövetét Michael Roth német politikus szombati nyilatkozata miatt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook oldalán vasárnap.

Szijjártó Péter azt írta: Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár szombati nyilatkozata miatt, amelyben antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán, hétfő délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérették Németország budapesti nagykövetét.
    
“Mivel én akkor már Kínában leszek, a nagykövetet Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja” – tette hozzá.

Koronavírus – Enyhén csökkent a napi új fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Az előző napokhoz képest enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből. A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 275-tel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8175-öt. Szombaton még 306 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 171-re nőtt. A betegek közül 155-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2203, a legmagasabb a járvány kezdete óta.
    
A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 94 esetnél mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.
    
A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.
    
A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 34-el, 2651-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131 maradt. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.
    
A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot “vörös listára” helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.
    
Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Pszichológus: az iskolakezdés nagy változást jelent

Nagy változást jelent az iskolakezdés az óvodáskor után a gyermek életében – mondta Csehák Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Hangsúlyozta: azoknál a gyerekeknél, akik most kezdik az iskolát és új közösségbe mennek, nagyon fontos az a fogadóközösség, ahová érkeznek. Könnyebb a helyzete azoknak, akik az óvodából ismert társaikkal együtt ugyanabba az iskolába járnak majd, gyakori tapasztalat, hogy akik nem kedvelték egymást az óvodában, azok is jó viszonyba kerülnek ilyenkor – tette hozzá.     

Kiemelte, hogy akik másik közösségbe kerülnek, mindig tele vannak kérdésekkel, szorongással, de a szülők sokat segíthetnek. Például ha elmesélik saját élményeiket, az közelebb hozza a gyermekhez az iskolát, illetve az is segít, ha korábban már látta az intézményt, és nem teljesen idegen környezetben kezdi meg az iskolás éveket.     

Azt tanácsolta, hogy a szülők fogadják nyugodtan a változásokat, és biztassák a gyermeküket, hogy tudja majd teljesíteni az elvárásokat. Csehák Hajnalka hasznosnak nevezte, ha a gyerekszobát közösen rendezik be íróasztallal, székkel, valamint javasolta egy relaxációs sarok kialakítását, amit már akár óvodás korban érdemes létrehozni.

Gerincsebész: csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát

Csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát – mondta Lazáry Áron, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője, gerincsebész főorvos az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

A szakember szerint a szülők többsége most már tudatosan vásárol olyan táskát, ami kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, ami segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra.     Hozzátette: a gyerekek kevesebb mint 10 százaléka hord csak aszimmetrikus iskolatáskát, de a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset.     

Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Ezt véleménye szerint csökkenteni kellene, saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2-3 kilót jelent.     
Lazáry Áron a műsorban kitért egy európai szaklapban két évvel ezelőtt publikált, ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésükre, ami szerint a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Hozzátette: 7-12 éves kor közt a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka.     

Hangsúlyozta: Magyarországon a gerincgyógyászati társaság a kilencvenes évek elejére kifejlesztett egy iskolai gerincegészség-védő programot, ami a testnevelésórába beilleszthető, viszonylag egyszerűen elsajátítható 5-10 perces gerincspecifikus gyakorlatsor. Azt pedig, hogy Magyarországon már heti öt testnevelés óra van a tanrendben, komoly egészségvédő eszköznek nevezte.     Elmondta: a gerinc az egész élet során fejleszthető, ha hetente két-három alkalommal sportolunk, tornázunk, már pár hét után érezhetjük jótékony hatását.



Motoros zarándoklat Szentkúton

Balla Barnabás pálos szerzetes szenteltvízzel hinti meg a résztvevõket a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen tartott motoros zarándoklaton 2020. augusztus 23-án.
(MTI/Komka Péter)
A motoros zarándoklat résztvevői.
MTI/Komka Péter
Balla Barnabás pálos szerzetes (elöl) vezette a motoros körmenetet.
(MTI/Komka Péter)
(MTI/Komka Péter)



Korrupciós vádak súlyemelésben – ARD-vád: Aján magának utalt 356 ezer eurót

A német ARD nyomozása szerint Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korrupcióval vádolt korábbi elnöke saját magának utalt ki 356 ezer eurót (125 millió forint) azt követően, hogy erre már nem volt jogosultsága.

Az olimpiai spotágakkal foglalkozó insidethegames.biz szakportál jelentése szerint a médium azt állítja: az IWF tanácsa meg van győződve arról, hogy Aján februrában és márciusban több részletben, összesen 356 ezer eurót utalt magának a szövetség pénztáraiból, pedig erre akkor már nem volt felhatalmazása, mivel Ursula Papandrea január 22-én megbízottként átvette az IWF irányítását. Az ideiglenes elnököt a pénzügyi tranzakciókról nem informálták, és amennyiben a pénzzel nem tudnak elszámolni, akkor Aján ellen keresetet nyújthat be a szövetség.
    
Az esetleges bírósági eljárást Papandrea nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, sem kommentálni, mondván a végrehajtó bizottsági ülésen folyó ügyek bizalmasak.
    
Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független nyomozócsoport négy hónapos vizsgálódás után készített jelentést az Aján Tamás irányította IWF-ről, amelyet június 4-én tett közzé. A megállapítások szerint Aján az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során “abszolút ellenőrzést” alakított ki, beavatkozott a doppingellenes munkába is. Az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon.
    
McLaren közölte, a volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban “sötétben tartotta” az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomásuk a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról. Kiemelte, Aján olykor 100 ezer dollárt elérő összeget készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, a jelentés szerint egy thaiföldi útja során több mint 440 ezer dollárt gyűjtött be ily módon. Ezek közül “némelyek bekerültek a könyvelésbe, némelyek viszont nem”. Hozzátette: a volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.
    
McLaren kifejtette, az IWF kongresszusai előtt nagyobb készpénzfelvételek történtek, azokon szavazásra jogosultakat vesztegettek meg, miközben Aján megtartotta magának annak lehetőségét, hogy kedvelt tisztségviselőit léptesse elő.
    
Aján Tamás az MTI-hez aznap eljuttatott nyilatkozatában leszögezte, hogy a vizsgálat során teljes mértékben együttműködött McLarenékkel, “azonban sajnálatos módon kérése ellenére sem bocsátották rendelkezésemre azokat a szükséges információkat, amelyek alapján cáfolhatta volna állításaikat és anélkül publikálták a jelentést, hogy a tisztázás lehetőségét megadták volna”.
    
A 81 éves magyar sportdiplomata, aki 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek, április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról, amelyért évi 350 ezer euró (123 millió forint) volt a fizetése.

Kajak-kenu ob – Hétfőtől már tétre megy a verseny Szolnokon

Harminchét egyesület több mint 550 versenyzője nevezett a hétfőtől szerdáig Szolnokon sorra kerülő kajak-kenu országos bajnokságra, amely a korábbi tesztviadalok után az idei első hivatalos megméretése lesz a sportág képviselőinek.

A koronavírus-járvány által megcsonkított szezonban különleges jelentősége lesz a legrangosabb hazai versenynek, amelyen a bajnoki pontok mellett a szeptemberi, szegedi világkupára is indulási jogot lehet szerezni. Több olimpiai számban pedig még ennél is komolyabb lesz a tét.

A magyar szövetség a honlapján emlékeztet, hogy kenu kettes 1000 méteren az összes futamot megnyerte az idei tesztverseny-sorozat alatt az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros, és talán számukra lesz a legnagyobb jelentősége az ob-nak. A fiatal kenusok úgy készülhetnek, hogy ha ismét nyernek, akkor további válogató nélkül szerepelhetnek a vk-n, sőt a jövő májusi, szintén szegedi olimpiai pótkvalifikációs versenyen is. Ha pedig ott kvótát szereznek, akkor egy lépésre kerülnek Tokiótól.
    
Idén a szeptemberi világkupa lesz az egyetlen nemzetközi verseny gyorsasági kajak-kenuban, erre az eseményre a tavalyi szegedi világbajnokság, a 2020-as edzésversenyek, és a magyar bajnokságon elért eredmények alapján hirdet csapatot Hüttner Csaba szövetségi kapitány. A vk-n minden számban két egység állhat rajthoz nemzetenként.
    
Férfi K-2 1000 méteren óriási csata várható a bajnoki címért, mert három olyan egység is vízre száll, amely tesztversenyt tudott nyerni. Bíztató formát mutatott idén a Noé Zsombor, Dombvári Bence, a Kammerer Zoltán, Varga Ádám és a Koleszár Mátyás, Erdőssy Csaba duó is, az ob-n, illetve a vk-n pedig kiderülhet, hogy melyik páros tud teljesíteni téthelyzetben is.
    
Koleszár nemcsak Erdőssyvel, hanem Gazsó Dorkával is elindul párosban. A K-2 200 méteres vegyes szám évről évre egyre népszerűbb, ezúttal rajthoz állnak olyan egységek, amelyek tagjai az életben is egy párt alkotnak, de indulnak testvérpárok, valamint más, szakmai szempontból izgalmas duók is. A K-1 1000 méter aktuális világbajnoka, Kopasz Bálint például Medveczky Erikával evez majd együtt, de érdekes lesz Hagymási Réka és Balaska Márk, Kiss Blanka és Kuli István, Lucz Anna és Csizmadia Kolos, Szénási Zsófia és Nádas Bence, valamint az olimpiai bajnok Csipes Tamara és Molnár Péter duója is. Ebben a számban hajóba ül néhány edző is, Demeter István Simon Rebekával, míg Kadler Viktor a nála 18 évvel fiatalabb Kovács Petrával indul el.
    
A magyar bajnokság nagy visszatérője a szintén edzőként dolgozó, olimpiai bajnok Vajda Attila lesz, aki nem elégszik meg annyival, hogy a mixben rajthoz áll Bónyai Reginával, C-2 1000 méteren a 17 éves Papp László párjaként fog versenyezni és C-1 1000 méteren is megméreti magát.
    
Az egyéni olimpiai számokban C-1 1000 méteren Bodonyi András, K-1 1000 méteren Kopasz, K-1 200 méteren Birkás Balázs, Tótka Sándor és Csizmadia Kolos, női C-1 200 méteren Balla Virág és Takács Kincső, míg női K-1 500 méteren – az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta távollétében – Csipes Tamara a legnagyobb esélyes.
    
Utóbbi versenyző K-2 500 méteren is favorit Medveczky Erikával, minden olyan versenyben ott lesz, amelyben női kajakos egyáltalán rajthoz állhat, és akár mind a 11 számban érmet szerezhet.
    
Az ob hétfőn 10 órakor kezdődik Szolnokon, a nyitónapon hét, kedden 11 (plusz kilenc parakenu-), szerdán pedig 17 számban avatnak bajnokot.


Halálos balesetek a hosszú hétvégén

Összeroncsolódott személyautó a 6-os főúton Szekszárdnál 2020. augusztus 23-án. Az autó ismeretlen körülmények között lesodródott az úról, áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba, és árokba hajtott. Az autó egyik utasa a helyszínen meghalt.
(MTI/Donka Ferenc)
Összeroncsolódott személyautó a 4511-es úton, Tiszasas és Csépa között 2020. augusztus 22-én este. Az autó eddig tisztázatlan körülmények között lehaladt az úttestről és egy fának csapódott. A balesetben egy férfi a helyszínen meghalt, egy ember pedig súlyosan megsérült.
(MTI/Donka Ferenc)


Képek a “Fekete zaj” fesztiválról

Banyek (Hargitai András) koncertje a Mátrafüred-Sástón megrendezett Fekete Zaj Fesztiválon 2020. augusztus 22-én.
(MTI/Mohai Balázs)
A Divided együttes koncertje.
(MTI/Mohai Balázs)
(MTI/Mohai Balázs)
(MTI/Mohai Balázs)



(MTI / címlapképen a kárpátaljai Kőhavas hegy, szerző: MTI/Nemes János)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük