Meghalt két beteg, 45-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt két idős, krónikus beteg és 45-tel, 4813-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma 607-re emelkedett, 3561-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 645. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. Kórházban 66 koronavírusos beteget ápolnak, közülük öten vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7613-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 369 545.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Emlékeztetnek arra, hogy a további szigorítások elkerülésére vezették be a beutazási korlátozásokat. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknek a járványügyi kontakt-kutatás következtében elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Az operatív törzs a karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a karantén alól, ezt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Hangsúlyozták: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésben előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – írták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2113) és Pest megyében (708) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (266), Csongrád-Csanád (155), Borsod-Abaúj-Zemplén (147), Veszprém (138) és Győr-Moson-Sopron megye (104), a sor végén pedig Tolna megye áll (18).


Magyar alkatrészek az ESA Jupiter-szondájához

Az Admatis Kft. munkatársai az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) JUICE űrszondájának speciális borítását csomagolják a társaság miskolci laboratóriumában 2020. augusztus 13-án. A Jupiter és jeges holdjainak kutatására induló JUICE űrszonda a jelenlegi tervek szerint a francia guyanai Kourouból indul 2022-ben, és 2030-ban érkezik meg a Jupiterhez, ahol legalább három évig végez majd kutatásokat.
(MTI/Vajda János)
Miskolc, 2020. augusztus 13. Koczák Péter, az Admatis Kft. projektmenedzsere kábeleket ellenőriz az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) Juice műholdjához készült termikus tesztmodelljén a társaság miskolci laboratóriumában.
(MTI/Vajda János)
A JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) összeszerelése az Airbus gyárában. Ide érkeznek majd a magyar alkatrészek is.
A JUICE 2022-ben indul a Naprendszer legnagyobb bolygója felé, hogy annak jeges holdjait tanulmányozza.
A Jupiter a Ganymedes nevű holdja társaságában. Az óriásbolygó Naprendszerünk legnagyobbja: egymaga nagyobb tömeget képvisel, mint a többi hét bolygó az összes holdjával és a Naprendszer minden más égitestjével – üstökösök, kis- és törpebolygók – együtt.
Az Europa jeges felszíne alatt folyékony óceánt sejtenek a kutatók. A Jupiter holdján minden jelen lehet, ami a ma ismert létformák kialakulásához szükséges: folyékony víz, megfelelő hőmérséklet, vízben oldott molekuláros oxigén és a szükséges ásványi anyagok. Ha a feltételezés bebizonyosodik, a földönkívüli élet kutatásának fő területévé válhat a Jupiter negyedik legnagyobb holdja.



Több mint 5 millió eurós támogatást nyert a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projekt

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) vezetésével 21 tagú uniós COVID-projekt indul az európai gyártóipar és beszállítói láncok rugalmasságának növelésére, a létfontosságú orvosi eszközökre és védőfelszerelésekre összpontosítva. A 24 hónapos nemzetközi projektre 5,4 millió euró támogatást ítélt meg az EU – közölte a SZTAKI informatikai kutatóintézet az MTI-vel csütörtökön. Kiemelték, az eredmények elősegíthetik, hogy világjárvány esetén Európa felkészült legyen, és gyorsan tudjon reagálni a hirtelen megjelenő igényekre.

A tájékoztatás szerint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagintézménye, a SZTAKI “CO-VERSATILE” elnevezésű pályázata nyert az Európai Unió Horizon 2020-as keretprogramban a COVID elleni küzdelemre kiírt rendkívüli felhívásán. Az EU még májusban 5 altémában hirdetett meg pályázati lehetőséget, végül 23 projekt kapott támogatást a 454 benyújtott kezdeményezésből. A téma sürgőssége miatt mindössze egyetlen hónap állt rendelkezésre az előkészítésre és konzorciumépítésre, az eredményeket is soron kívül hirdették ki – közölték.

A projektet a SZTAKI koordinálja – ilyen szerepet a COVID-19 elleni küzdelemben egyedüliként kapott az Európai Unióhoz 2004 után csatlakozott tagországok (EU13) közül. A projekt vezetője Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese. A SZTAKI koordinálásával a CO-VERSATILE kutatás-fejlesztési projektben olyan digitális környezetet és folyamatokat alakítanak ki a partnerek segítségével, amivel rugalmasan, akár 48 óra alatt átállíthatók, átcsoportosíthatók – az egyébként más termékeket előállító – gyártási kapacitások, ha rendkívül nagy mennyiségű orvosi berendezésre, védőeszközre lenne szükség – írták. A cél az is, hogy olyan, úgynevezett Digitális Technopole jöjjön létre, amivel nemcsak kiszolgálhatók a sürgős igények, hanem az ott alkalmazott fejlesztéseket, megoldásokat Európa-szerte is át tudják venni más gyártók.

A 21 résztvevős konzorciumnak tagja többek között a német Fraunhofer IGD (Institute for Computer Graphics Research) és IML (Institute for Material Flow and Logistics) kutatóközpont, az EIT Manufacturing, illetve a Leibniz Universität és a University of Westminster, valamint több európai gyártó és Digitális Innovációs Központ.

A SZTAKI a koordináció mellett felhőalapú megoldásokkal, valamint szimulációs modellek kidolgozásával és adaptálásával járul hozzá a Digitális Technopole kialakításához. Így a járvány elleni küzdelemben az intézet nemcsak a hazai tudományos közösség és víruskutató csapatok számára biztosít K+F hátteret, informatikai szakértelmet és erőforrásokat, hanem az európai ipari szektor számára is. Fontos hazai tagja még a konzorciumnak az Innomine, amely Digitális Innovációs Központként a terület különböző szereplőit – többek között – a beszállítókat, az egyetemeket és kutatóintézeteket, a kis- és középvállalatokat és a befektetőket fogja össze, hogy előmozdítsa a digitális ökorendszer további fejlődését és erősödését. Az Innomine egyik fő feladata a kifejlesztett megoldások piaci népszerűsítése és elterjesztése lesz, ennek keretében többek között egy egész Európára kiterjedő networking eseményt (matchaton) fog szervezni.


Fidesz: ha a baloldalon múlna, akkor se ingyenes tankönyv, se családi adókedvezmény, se családtámogatások nem lennének

Ha a baloldalon múlna, akkor se ingyenes tankönyv, se családi adókedvezmény, se családtámogatások nem lennének – reagált a Fidesz csütörtökön a szocialista Bangóné Borbély Ildikó online sajtótájékoztatójára, amelyen az MSZP országgyűlési képviselője sürgette, hogy a kormány augusztusban fizessen tizenharmadik havi családi pótlékot a gyermekek iskolakezdésének segítéséért.

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ha a baloldalt valóban egy percig is érdekelné a gyermekes családok megélhetése, akkor támogatták volna az eddigi család- és gazdaságvédelmi intézkedéseket, a családi adókedvezmény bevezetését és bővítését, a kisgyermekes családokat segítő támogatásokat, a devizahitelek eltörlését, az otthonteremtési támogatások és az ingyenes tankönyvprogram bevezetését.

“A baloldal azonban tizedik éve minden családtámogatást elutasít és támad, ha rajtuk múlna, akkor ma se ingyenes tankönyv, se családi adókedvezmény, se családvédelmi intézkedések nem lennének” – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a baloldal kormányzása alatt sorozatos megszorításokkal sújtotta a gyermekeseket, elvette tőlük a családi adókedvezményt, devizahitelekbe, “eladósodásba taszította őket”. Duplájára emelték a munkanélküliséget, és hagyták, hogy “a piaci szereplők a családok kárára a tankönyvek árán is nyerészkedjenek”.

    Hangsúlyozták: a Fidesz-KDNP kormányzása óta egyre bővülnek a családtámogatások. “A járvány okozta válság ellenére is növeljük a gyermekesek támogatását, megvédjük a magyar emberek munkahelyét és a szeptemberben induló tanévben már minden általános és középiskolai tanuló ingyen kapja a tankönyvet” – írta közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben. Az euró jegyzése hét óra után 345,30 forinton állt, kissé alacsonyabban az előző esti 345,33 forintnál.

    A dollár és a svájci frank jegyzése is csökkent, a dolláré 292,40 forintra 292,69-ről, a svájci franké 321,07-re 321,32 forintról.
    A hónap eleje óta a forint az euróval szemben 0,1 százalékkal, a dollárral szemben 0,4 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,2 százalékkal gyengült.

    Év eleji árfolyamához képest a forint az euróval és a svájci frankkal szemben 4,3 százalékkal és 5,3 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 1,1 százalékkal erősödött.


Nőket futtató testvérpár ellen emeltek vádat Somogyban

Nők prostitúciós tevékenységét szervezte és a bevételből tartotta el magát egy somogyi testvérpár az ügyészség szerint, ezért vádat emelt ellenük – tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t. Azt írták: a korábban már büntetett férfiak egyike megegyezett egy 2018-ben vele összeköltöző 18 éves nővel, hogy megélhetésük költségeit a lány prostitúciójából fedezik.

Az 53 éves férfi felvette a kapcsolatot a Németországban két örömlány munkáját irányító testvérével. A lány az ő felügyelete alatt 2018 szeptemberétől 2019 februárjáig nyújtott szexuális szolgáltatásokat, amin a férfiak az első hónapban másfél millió forint haszonra, azután ismeretlen összegű bevételre tettek szert.

Az ügyészség ellenük üzletszerű kerítés és kitartottság bűntette, az 53 éves férfival szemben pedig gyermekpornográfia miatt is vádat emelt. Utóbbit azzal követte el, hogy a fiatal nőről még 18 éves kora előtt súlyosan szeméremsértő képeket készített, és azokat a telefonján tárolta. Az ügyészség az elsőrendű vádlottra öt, testvérére négy és fél év börtönbüntetés kiszabását indítványozta, ha cselekményüket az előkészítő ülésen beismerik.


Drogterjesztőt fogtak a rendőrök

Rendõrök egy férfit visznek előállításra és kihallgatásra Érden 2020. augusztus 11-én. Az érdi rendőrök még 2020. május 13-án egy helyi férfit fogtak el és vettek őrizetbe kábítószer-kereskedelem miatt.
(MTI/Mihádák Zoltán)
Kábítószergyanús anyagmaradvány egy férfi érdi tartózkodási helyén. A nyomozók felkutatták, hogy kitől vásárolhatta a kábítószert, és a két nappal ezelőtt kihallgatott férfival szemben kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vétele mellett – folytatják le a további eljárást, egyben kezdeményezik letartóztatásának indítványozását.
(MTI/Mihádák Zoltán)


Balatoni vízimentők bemutatója

Fürdőzők a Balatonban az alsóőrsi strandon 2020. augusztus 13-án.
(MTI/Balogh Zoltán)
Vízimentő az alsóörsi strandon.
(MTI/Balogh Zoltán)
A vízimentők bemutatót tartanak az alsóőrsi strandon 2020. augusztus 13-án.
(MTI/Balogh Zoltán)
Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke, Polányi Zoltán, az Uniqa biztosító igazgatósági tagja és Hebling Zsolt polgármester a vízimentők bemutatóján az alsóőrsi strandon.
(MTI/Balogh Zoltán)


A Kiel elleni edzőmeccsen búcsúztatja legendás kéziseit a Veszprém

A német bajnok THW Kiel együttese augusztus 30-án egy edzőmérkőzés erejéig a Telekom Veszprém vendége lesz, ezen a találkozón búcsúztatják el a hazai csapat több legendás kézilabdázóját.

 A veszprémi klub honlapjának szerdai tájékoztatása szerint a pontos dátum hónapokig tartó tárgyalássorozat után vált hivatalossá. A tervek szerint ez alkalommal köszönnek el a tavaly visszavonult Nagy Lászlótól és Momir Ilictől, valamint a játékkal idén felhagyó Fazekas Nándortól és Sterbik Árpádtól.

A közlemény kitér rá: gondoltak a 2019/20-as szezon végén távozó játékosaikra is, ezért a következő napokban kikérőt küldenek Mirsad Terzic, Dragan Gajic, Borut Mackovsek és Pawel Paczkowski új csapatának, hogy a veszprémi drukkerek tőlük is méltó búcsút tudjanak venni. A távozók nem lépnek pályára a találkozón, őket a mérkőzés szünetében köszöntik. A veszprémi klub hangsúlyozta: amennyiben az összecsapást nem rendezhetik meg nézők előtt, úgy a játékosok búcsúztatása elmarad.


Ismét őröl a felsőszentiváni szélmalom

A felsőszentiváni szélmalom, ahol ismét őröltek a malomkövek, az idei búzából készítettek lisztet 2020. augusztus 13-án. A felsőszentivániak a vidék legszebb búzáiból válogatták a próba- és bemutatóőrléshez a szemeket, amihez a megyei önkormányzat is hozzájárult a „megye búzájával”. A tönkrement ikonikus malmot újjáépítették és az országban egyedülállóan nem csak látogatható, hanem dolgozik, őröl is a bunyevác településen.
(MTI/Sóki Tamás)
(MTI/Sóki Tamás)

(Dél-amerikai Magyar Hírlap / MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük