Elhelyezték a Kárpát-medence Aratókoszorúját a Szent István-bazilikában

Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre (b) és Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke (j) kezet fog a Szent István-bazilikában elhelyezett, a Kárpát-medence Aratókoszorúja elõtt 2020. augusztus 12-én. A magyar nemzet összetartását szimbolizáló, 800 búzakalászból készült díszes aratókoszorút idén hajdúnánási gazdasszonyok fonták a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.
(MTI/Bruzák Noémi)


Koronavírus/Pollenhelyzet: a jellemző tünetekről tett közzé tájékoztatást az NNK

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a Facebook-oldalán. Ábrájuk szerint a koronavírus gyakori tünetei közé tartozik a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság. Ezek allergia esetén csak ritkán, illetve néha fordulnak elő. Ezzel szemben az allergia gyakori tünete az asztmás nehézlégzés és a tüsszentés, amelyek koronavírus esetén nem jellemzőek. Az orrfolyás szintén az allergia gyakori tünetének számít, koronavírusnál csak ritkán fordul elő. Ezek mellett koronavírus néha előforduló tünetei közé tartozik a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a torokfájás, a mellkasi nyomás. Allergia esetén pedig csak néha fordul elő száraz köhögés, fejfájás és fáradtság. Izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás, hasmenés és mellkasi nyomás pedig nem jellemzőek az allergiánál – derül ki az NNK tájékoztatásából.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiemelte: ha valaki a koronavírusra jellemző tüneteket észlel magán, maradjon otthon és forduljon háziorvosához.


Huszonkettővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Huszonkettővel, 4768-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 605, 3529-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 634. Az aktív fertőzöttek 29 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. Kórházban 64 koronavírusos beteget ápolnak, közülük öten vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7730-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 366 356.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Emlékeztetnek arra, hogy a további szigorítások elkerülésére vezették be a beutazási korlátozásokat. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknek a járványügyi kontaktkutatás következtében elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Az operatív törzs a karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a karantén alól, ezt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Hangsúlyozták: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésben előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – írták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2102) és Pest megyében (706) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (265), Csongrád-Csanád (153), Borsod-Abaúj-Zemplén (146), Veszprém (131) és Győr-Moson-Sopron megye (104), a sor végén pedig Tolna megye áll (18).


Budapest Airport: folyamatosan nő az utasok száma

Folyamatosan nő a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megfordulók száma, júliusban már 300 ezren utaztak repülővel, augusztusban pedig várhatóan ennél is többen fognak – közölte Valentinyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs vezetője szerdán, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt a forgalom a repülőtéren, áprilisban a 10 ezret sem érte el az utasok száma. A repülés azonban biztonságos, és a forgalom növekedése is azt mutatja, hogy kezd visszatérni az emberek bizalma – mondta.

Ismertette, hogy a biztonságért a repülőtéren több intézkedést hoztak: plexiket helyeztek ki, a zöld, sárga és piros országokból érkezőket külön kezelik, nem találkoznak egymással, és átmenetileg felfüggesztették a beléptetőkapukat is, helyette repülőtéri rendőrök igazoltatnak. Ezek miatt pár perccel lassabb a beléptetés, és sorok alakulhatnak ki, ha egyszerre több repülőgép érkezik veszélyeztetett országból, de felkészülten kezelik a helyzetet – tette hozzá.


Kötelező tesztelést vagy karantént vezethet be a külföldiek számára Szerbia

Napról napra csökken a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, keddről szerdára 235 új fertőzöttet regisztráltak, míg a múlt héten a négyszázat is elérte a napi új fertőzöttek száma. Éppen ezért a járvány kezelésével megbízott válságstáb közölte: Belgrád azt fontolgatja, hogy a bizonyos országokból érkező külföldiek számára hamarosan kötelezővé tenné a negatív koronavírusteszt felmutatását a határon, vagy a kéthetes hatósági karantént, hogy megakadályozza a vírus újbóli behurcolását. A testület egyelőre nem említette, hogy mely országok állampolgárait érintené a korlátozás.

Szerbiában szerdára az előző napi 28 262-ről 28 497-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hat újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 652-re emelkedett. Koszovóban egy nap alatt 10 419-ről 10 590-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenhárommal 354-re a halálos áldozatok száma. Ellepték a magánlaboratóriumokat a koronavírus-tesztelésre váró koszovóiak – közölte a helyi sajtó. Főként azok szeretnének tesztet végeztetni, akik külföldre utaznának nyaralni.

Észak-Macedóniában 24 óra alatt 11 942-ről 12 083-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden egy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 529-re nőtt. Az egészségügyi miniszter ismét felelőtlennek nevezte az állampolgárokat, és hangsúlyozta, csak maszkviseléssel, gyakori kézmosással, és a szükséges távolság betartásával előzhető meg az átfertőződés. Észak-Macedónia illetékesei a koronavírus-járvány kitörésekor kétezer fertőzöttre számítottak, március közepe óta azonban több mint tizenkétezren kapták el a SARS-CoV-2 vírust az országban.

Montenegróban keddre 3696-ról 3748-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában három halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 71-re nőtt. A Covid-19 betegség szövődményei miatt életüket vesztettek átlagéletkora az Adria-parti országban 69 év volt, és a legtöbben valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, cukorbetegek, szívbetegek vagy rákbetegek voltak – közölte a boncolásokat végző orvosok jelentése alapján az ország közegészségügyi intézete.

Bosznia-Hercegovinában keddről szerdára 14 491-ről 14 708-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és huszonketten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 443-ra emelkedett.


Erdély, Partium, Moldova és Havasalföld területén meghaladta az 1400-at az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma

Újabb 1415 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi napon, ezzel szerdán meghaladta a 65 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az előző napinál 200-zal magasabb napi esetszám újabb negatív csúcsnak számít és csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Ez a járvány terjedésének gyorsulását jelzi, az utóbbi napok stagnálása után. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 43 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 2800-at a járvány áldozatainak száma. Jelenleg több mint 31 ezer aktív esetről tud az oláh közegészségügyi hatóság. Az előző napinál valamivel kevesebb, 7381 fertőzöttet kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma azonban nem csökkent, továbbra is minden korábbinál több, 485 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

Nelu Tataru oláh egészségügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 150 beteget tartanak lélegeztetőgépen. Hozzátette: az utóbbi két hétben sikerült 840-ről 1034-re növelni az intenzív terápiás helyek számát a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházakban. A múlt heti adatokhoz képest megduplázódott, és megközelítette a 40 ezret a fertőzésgyanús emberek száma, akik kéthetes otthoni karanténban várják a betegség lappangási idejének leteltét.


Bakondi: több mint kétszáz embercsempészt fogtak már el idén

Több mint kétszáz embercsempészt fogtak el idén eddig Magyarországon, míg tavaly egész évben százötvenet – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Bakondi György közölte: az embercsempészek – többnyire külföldi állampolgárok – tevékenysége egyre kiterjedtebb. Jellemző rájuk az is, hogy általában maguk is migránsok – például szírek vagy afgánok -, akik később bekapcsolódtak az embercsempészésbe.

Hangsúlyozta, a balkáni migrációs útvonal továbbra is aktív, igaz a Görögországba érkezők száma stagnál, viszont a tengeren át Olaszországba érkezőké jelentősen nő. Olaszországba már nemcsak Líbiából, hanem Tunéziából és Algériából is érkeznek. Az utóbbi időszakban megháromszorozódott a migránsok száma ezen az útvonalon – jelezte Bakondi György.


Erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 421,45 pontos, 1,16 százalékos emelkedéssel, 36 785,28 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az európai tőzsdéken a délelőtt folyamán nem volt nagy erő, de a nap végére megérkezett a lendület. A frankfurti DAX-index és a francia index is emelkedett, jó volt a hangulat a tőzsdéken az amerikai nyitásra, és ez a Budapesti Értéktőzsdén is meglátszott, így pluszban zárt.

A vezető részvények közül különösen erős volt a Richter, sőt emelkedett az OTP és a Mol is, ugyanakkor a Magyar Telekom mínuszban fejezte be a kereskedést – tette hozzá. A Mol 13 forinttal, 0,72 százalékkal 1808 forintra erősödött, 723,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 180 forinttal, 1,65 százalékkal 11 100 forintra nőtt, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,04 százalékkal 381 forintra csökkent, forgalma 197,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 135 forinttal, 1,91 százalékkal 7210 forintra emelkedett, a részvények forgalma 3,1 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3568,41 ponton zárt szerdán, ez 44,75 pontos, 1,24 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.


Jelentős árbevétel csökkenés mellett veszteséges volt a Rába

Jelentősen, 30,5 százalékkal 19,2 milliárd forintra csökkent a Rába csoport konszolidált árbevétele az első fél évben az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a második negyedév 7,4 milliárd forintos árbevétele 43 százalékos csökkenést jelent – közölte a győri székhelyű vállalat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A csoport 2020 első fél évében 1,9 milliárd forint nettó veszteséget könyvelt el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 854 millió forint nyereséggel szemben. A második negyedéves veszteség 1,05 milliárd forint volt, szemben a tavalyi második negyedév 110 millió forintos nyereségével.

Az üzemi eredmény az első fél évben 1,1 milliárd forint veszteséget mutatott, míg egy évvel korábban 1,23 milliárd forint nyereséget realizált a cég. A második negyedévben 982 millió forint volt az üzemi veszteség, szemben az előző év azonos időszaki 299 millió forint nyereséggel. A készpénztermelési hatékonyságot illetően az év első félévében 0,3 százalékos hatékonysági mutató mellett 49 millió forint EBITDA-t (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) realizált a cégcsoport, amely 97,8 százalékos visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévben 400 millió forint volt a veszteség az egy évvel korábbi 829 millió forint nyereséggel szemben.

A második negyedévben a legnagyobb forgalommal rendelkező futómű üzletág értékesítése 31 százalékkal, az alkatrészgyártó üzletágé 58,9 százalékkal, a jármű üzletágé pedig 50,8 százalékkal esett vissza 2019 második negyedévéhez képest. A jármű üzletág esetében a jelentős mértékű forgalom csökkenéshez az export piacok aktivitás-csökkenésén túl a honvédségi értékesítések elmaradása is hozzájárult. A nettó hitelállomány szintje az első félév végén 10,7 milliárd forintot ért el, amely az előző év végi szinthez képest 2,8 millió forint növekedést mutatott. A nettó hitel változás főbb tényezői közé tartozik a korábbi szintektől elmaradó készpénztermelés, az 1,3 milliárd forinttal növekvő működő tőke, valamint a modernizációs stratégia folytatásaként végrehajtott beruházások.

A vállalat szerint a Rába 2020 második negyedéves gazdasági környezetét már egyértelműen az új típusú koronavírus-járvány okozta válság határozta meg. A vevők termelése leállt, visszavágták a megrendelésállományt, emiatt csökkent a gyártási és értékesítési volumen. A visszazuhant megrendelésállomány ellensúlyozására a Rába olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a vállalat működésének hozzáigazítása a megváltozott működési környezethez. Ilyenek a gyártási rugalmasság növelése, a kapacitások konszolidálása, a működési hatékonyság és a működőtőke forgási sebességének megőrzése, az adminisztrációs és értékesítési költségek csökkentése.

A Rába szerint a járvány okozta válság viszonylag kedvező helyzetben érte a vállalatot, mivel a stabil pénzügyi helyzet mellett befejeződött a részvényesek által 2016-ban jóváhagyott, mintegy tízmilliárd forintos technológiai szintváltási program. Az elmúlt hetekben sikerült az új kapacitást teljesen beintegrálni a gyártási folyamatokba. A tájékoztatás idézi Pintér Istvánt, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint innovációval, kulcstermék- és technológiafejlesztési programjaik folytatásával, újabb akvizíciós lehetőségek felkutatásával, valamint a szakértők várakozása szerint rövidülő és átrendeződő ellátási láncok potenciáljának kihasználásával építik a Rába jövőjét.

A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK országok és az USA. A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik.


A NAV ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat – közölte az adóhatóság a szerdán az MTI-nek küldött közleményben. Felhívták a figyelmet arra, hogy a július 1-jétől bővült azoknak a számláknak a köre, amelyekről adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Ismertetik, hogy július óta már áfaértéktől függetlenül kötelező a számlaadat-szolgáltatás lényegében minden vállalkozásnak, amely egy másik belföldi áfaalanynak, belföldi teljesítésű ügyletről állít ki számlát. Az online számla rendszer 2018-as bevezetésétől a NAV ingyenes számlázóprogramot (online számlázó) biztosít a gazdálkodóknak, amivel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető.

Részletezik, hogy a sikeres adatszolgáltatás feltétele az előzetes regisztráció, ami elvégezhető a www.onlineszamla.nav.gov.hu oldalon. A rendszer indulása óta eltelt mintegy két év alatt több mint 860 ezren sikeresen regisztráltak. A NAV online számlázóját pedig már csaknem 70 ezer vállalkozás használja. A NAV online számlázó előnye, hogy nem kell telepíteni külön programot, nem foglal külön tárhelyet a számítógépen. Mint minden online megoldáshoz, a számlázó használatához is csupán internetkapcsolat kell. A biztonságos, gyors és ingyenes számlázás mellett a NAV fejlesztéseivel a július 1-jétől életbe lépett kiterjesztett adatszolgáltatás is könnyen teljesíthető, a rendszerbe épített automatizmusok ezt a feladatot elvégzik a felhasználók helyett – írja a NAV.

Hangsúlyozzák, 2020 júniusa óta elérhető a NAV új fejlesztése, az online számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakból. Az új fejlesztésű applikáció sikerét jelzi, hogy két hónap alatt Androidra csaknem 14 ezren, míg iOS-ra mintegy 7 ezren letöltötték az alkalmazást.


Több pénz jut a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására

Csizi Péter a FŐKEFE, a Kézmű és ERFO közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport ügyvezető igazgatója, Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár és Varga Annamária intézményvezető (b-j) Iváncon, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Vas Megyei Szakosított Otthonban, az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. új telephelyének átadásán 2020. augusztus 12-én. Több mint 2,2 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a költségvetésbõl a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.
(MTI/Varga György)
Dolgozók irattartókat készítenek Iváncon, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Vas Megyei Szakosított Otthonban.
(MTI/Varga György)


Gépkocsikat fosztogató férfiakra csaptak le a nyomozók az M1-es autópályán

Nyomozók előállítanak egy férfit, egy háromfős társaság egyik tagját a budaörsi rendőrkapitányságon 2020. augusztus 10-én. A trükkös tolvajok az elmúlt időszakban jellemzően autópályák pihenőiben, parkolókban és benzinkutakon törtek fel gépkocsikat, melyekből minden értéket vittek, ami mozdítható. A nyomozók a három férfit a budaörsi rendőrkapitányságra előállították és kihallgatták.
(MTI/Mihádák Zoltán)


Férfi vízilabda MK: négy fertőzött az FTC-nél, elhalasztották a tornát

A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát adott, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) úgy döntött, hogy a Margitszigeten zajló BENU férfi Magyar Kupa további mérkőzéseit elhalasztja. Vári Attila, az MVLSZ elnöke a szövetség YouTube-csatornáján látható videóban azt mondta, a zöld-fehér klub tájékoztatását követően az elnökség rendkívüli ülést tartott, amelyen megszületett a döntés a halasztásról.    

“Mindenféleképpen az a cél, hogy ezeket a mérkőzéseket lejátsszuk, be kell illesszük a versenyrendszerünkbe, hiszen augusztus végén elkezdődik a magyar bajnokság” – nyilatkozott az M1 aktuális csatornának, hozzátéve, örömteli volt a sorozat eddigi lebonyolítása, és az, hogy sokan érdeklődtek a mérkőzések iránt.    A szövetség tájékoztatása alapján a megvásárolt jegyek a későbbi eseményre beválthatók lesznek, igény esetén pedig visszaválthatók.

Az FTC közleménye szerint a csapat valamennyi tagja és az edzők házi karanténba kerültek és megfigyelés alatt vannak. Az érintett vízilabdázók jól vannak és tünetmentesek. A klub minden további intézkedést betart és folyamatos kapcsolatban van az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal, melynek ajánlásait, előírásait figyelembe véve járt el. A tájékoztatás kitér arra is, az FTC-MVM Sportközpont működését az eset nem befolyásolja, az edzések, foglakozások minden sportágban továbbra is az egészségügyi előírások maximális betartása mellett zajlanak.

A Magyar Kupát idén rendhagyó módon rendezték meg: a résztvevő 16 csapat első körben négy négyes csoportban játszott körmérkőzéseket, majd a második fordulóra újabb négy csapat alkotott csoportokat, a kvartettekbe az első körből egy-egy első, második, harmadik és negyedik helyezett került. A harmadik forduló csoportbesorolása szintén az előző szakasz eredményei alapján történt, ebben a fázisban azok a csapatok már nem találkoztak, amelyek korábban összecsaptak.

Jelenleg a torna zárószakasza zajlott a Margitszigeten: a szerdai programból már csak a két elődöntő, a Ferencváros-Vasas és az OSC-Szolnok párharc volt hátra, a csütörtöki műsorban pedig a helyosztók szerepeltek. Az uszoda bezárása miatt elmarad az a bemutató strandvízilabda-torna is, amelyen négy csapat, köztük az olimpiai bajnok legendákkal felálló Millenium Masters is medencébe ugrott volna.

(Az MTI jelentései alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük