Egy venezuelai bíróság 20 év börtönre ítélt két, a Nicolas Maduro elnök erőszakos elmozdítása céljából az országban partra szállt zsoldost. A két egykori amerikai zöldsapkás katona – a zöldsapkások az amerikai hadsereg legelitebb kommandója – Luke Denman és Airan Berry bevallották, hogy részt vettek a május 4-én sikertelenül végződött katonai műveletben, valamint terhelő vallomást tettek egy harmadik, még életben lévő személyre – aki az Egyesült Államokból irányította a műveletet. Az ügy többtucatnyi egyéb érintettje esetében később várható ítélet.

A “Gideon hadműveletet” a szomszédos Kolumbiában lévő kiképzőtáborból indították. A puccskísérletben legalább nyolc zsoldos vesztette életét, további 66 letartóztatásra került Venezuelában. A korábbi zöldsapkás, Jordan Goudreau, a Silvercorp USA nevű, floridai bázisú védelmi cég vezetője felelősséget vállalt a sikertelen államcsínyért.

A venezuelai ügyészség bejelentése szerint Denmant és Berryt összeesküvésben, illegális fegyverek kereskedelmében és terrorizmusban találták bűnösnek. Venezuela további két volt amerikai katonát vádol terrorizmussal és államellenes összeesküvéssel.

Bár az ellenük szóló bizonyítékok megerősítik a gyanút, Guaido és az amerikai tisztviselők tagadták bármiféle szerepüket a puccskísérletben. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter elmondta, hogy Washington minden lehetséges eszközzel megpróbálja elérni Denman és Berry szabadon bocsátását.

Guaidó, a magát önhatalmúlag Venezuela elnökévé kikiáltó ellenzéki vezető Madurót tette felelőssé az egykor gazdag ország gazdasági és társadalmi összeomlásáért, míg a szocialista vezető szerint Guaidó washingtoni ügynök, és egyetlen célja, hogy a venezuelai hatalom megszerzésével amerikai kézre juttassa a világ legnagyobb olajtartalékát.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Szilvai)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük