Kánikula Magyarországon

33-34 fokos kánikulával igazi strandidőben volt részük szombaton a Balatonra látogatóknak.

Fürdőzők Balatonfenyvesen 2020. augusztus 8-án. Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség miatt Budapestre, valamint 14 megyére – Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna – adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
(MTI/Varga György)

A kilátások a szombati naphoz hasonlóan alakulnak holnap is. Vasárnap Magyarországon alapvetően napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Ugyanakkor helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, amelyből néhány helyen zápor, zivatar is kialakulhat. Éjszaka pedig az ország középső harmadában lehet egy-egy zápor. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a városokban és vízpartokon ennél melegebb, míg az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 34 között várható.

(MTI/Varga György)



Elkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben. Varga Máté beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös bor várhatóan augusztus végén, szeptember elején kerül a boltokba. Megjegyezte, a Csabagyöngye egy úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.

Szüretelõgép szedi a legkorábbi érésû szõlõfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termõterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelybõl 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában.
(MTI/Varga György)


Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában – jegyezte meg az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén. Varga Máté kitért rá, hogy a szüret az elmúlt két-három évhez képest egy-két héttel később, de a sokévi átlagnak megfelelően indult. Az időjárás kevésbé bizonyult extrémnek, a május hűvösebb volt, a június száraz, a július csapadékosabb, mint a szokásos – jegyezte meg. Hozzáfűzte, a termésmennyiség közepes, a minőség jó.

(MTI/Varga György)


Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s 150 hektár integrált termelői területen nyújt teljes körű növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet, értékesítést is magába foglaló szolgáltatást. Nyolcfajta szőlővel foglalkozunk, a Csabagyöngyének nem kedveztek az elmúlt hetek felhőszakadásai, az ültetvényekben kialakult párás mikroklímát ugyanis közvetlenül az érés előtt nehéz kezelni, hiszen nem lehet vegyszerezni – közölte.

Varga Máté az MTI kérdésére elmondta: a 185 embert foglalkoztató Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik. Évente 20 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén, és 14 millió palack bort értékesít. A társaságnak tavaly 5,8 milliárd forint árbevétele, és 300 millió forint nyeresége volt, idén 6 milliárd forint árbevételt és 300-350 millió forint nyereséget tervez – fűzte hozzá.


Harminckettővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 32-vel, 4653-ra emelkedett Magyarországon, nincs újabb elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu szombat reggel. A kormányzati portálon azt írták: az új típusú koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 602, 3491-en gyógyultak fel a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma 560, 34 százalékuk budapesti, az elhunytak 60, a gyógyultak 44 százaléka budapesti lakos. Kórházban 69 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint jelenleg 7092-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma elérte a 358 437-et.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsák és elkerüljék a további szigorításokat, korlátozásokat. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.

Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie – tették hozzá. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2081) és Pest megyében (700) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (151), Borsod-Abaúj-Zemplén (144) és Győr-Moson-Sopron megye (103), a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (18-18).


Némileg mérséklődött a koronavírus terjedése a nyugat-balkáni országokban

Mérséklődött ugyan, de még nem igazán lassult le a koronavírus terjedése a Nyugat-Balkánon, szombatra 972-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 21-gyel a halottak száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 276-tal 27 608-ra, Koszovóban 181-gyel 9869-re, Észak-Macedóniában 155-tel 11 554-re, Bosznia-Hercegovinában 291-gyel 13 687-re, Montenegróban pedig 69-cel 3549-re nőtt. A halottak száma Szerbiában öttel 626-ra, Koszovóban hárommal 303-ra, Észak-Macedóniában kettővel 519-re, Bosznia-Hercegovinában tízzel 394-re, Montenegróban pedig eggyel 61-re nőtt.

A Budavári Palotakoncert próbája

Kiss Diána (b) és Vadász Zsolt duettet énekel a Budavári Palotakoncert Találkozások című gálaestjének próbáján a fővárosi Oroszlános udvarban 2020. augusztus 7-én. A magyar operett hagyományainak méltó megőrzésére 8 éve született a nyáresti koncert ötlete, amelyen idén augusztus 8-án Huszka Jenő és Lehár Ferenc előtt tisztelegnek.
(MTI/Szigetváry Zsolt)
Dolhai Attila
(MTI/Szigetváry Zsolt)


A Nemzetközi Űrállomás áthaladása a Nap előtt

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) halad el a Nap előtt, balról az AR2770-as számú napfolt a felvidéki Zólyom közelében található Újmogyoródról fotózva 2020. augusztus 8-án.
(MTI/Komka Péter)
(MTI/Komka Péter)


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük