Paraguay látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben, azonban ez Dél-Amerika más államaihoz hasonlóan nem jelentette széles tömegek felzárkózását. Közhely, hogy Latin-Amerika a mérhetetlen gazdagság és egyúttal az elképzelhetetlen szegénység hazája is. Továbbra is közel kétmillió paraguayi él szegénységben, akiknek alig jut a mindennapi túlélésre.

Hiába a felzárkóztatási próbálkozások, az indiánok többsége nem is hajlandó változtatni ősei életstílusán
(FrankOWeaver)

Ije Ojeda, a Földmérési, Statisztikai és Népszámlálási Főigazgatóság (DGEEC) vezetője rámutatott, hogy az ország lakosságának jelenleg 23% -a él szegénységben, 4% -a pedig szélsőséges szegénységben. “Jelenleg 1.65 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, míg 284 ezer szélsőséges szegénységben” – mondta Ojeda az asuncióni 730AM rádióállomásnak. Rámutatott, hogy Paraguay népessége jelenleg 7,252 millió lakos, a 2012. évi, utolsó népszámlálásból számított adatok szerint.

Paraguay népsűrűsége. A lakosság több, mint 95%-a a Paraguay folyó keleti oldalán koncentrálódik – a nyugati rész, a Chaco három Magyarországnyi területe szinte lakatlan.
(Giorgiogp2)

Ojeda hozzátette, hogy ez a legutóbbi felmérés meglehetősen pontatlan volt, elsősorban a kellő politikai támogatás hiánya miatt. Ezért is fontos, hogy 2022-ben, a következő esedékes népszámláláskor sokkal jobb munkát végezzenek a hatóságok és a számlálóbiztosok. A DGEEC igazgatója beszámolt arról is, hogy a járvány ellenére továbbra is 2022-re tervezett népszámlálás hozzávetőlegesen 45 millió dollárba fog kerülni.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap / ADN Paraguayo)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük