A paraguayi Laguna Negra indiánjai túszul ejtették Orlando Aguiar ügyvédet és egy másik személyt, majd lezárták a nyugati országrész legfontosabb főútvonalát, a Transchaco-t. Követelésük, hogy bocsássanak szabadon egy rácsok mögött lévő pedofilt. Nelson Méndez-t kiskorú szexuális zaklatása miatt börtönözték be.

Egy helyi lakos elmondta a német nyelvű, Paraguayban megjelenő Wochenblatt-nak, hogy a Laguna Negra bennszülöttei tegnap elraboltak egy Boquerón-i ügyvédét, Orlando Aguiar-t, továbbá túszul ejtettek egy antropológust azért, hogy Nelson Méndez szabadon bocsátását elérjék – aki a bíróság szerint szexuálisan bántalmazott egy kislányt. Az első ítélet szerint egy év öt hónapot kellene börtönben töltenie a fajtalankodónak.

Az ügyvédet és az antropológust a Transchaco főútvonalon, a 495 km-es kilométerkőnél, Laguna Negra körzetében tartóztatták fel délután 14-kor, és 16:30-kor engedték szabadon azzal, hogy az eset kapcsán a védőügyvéd segítséget nyújt számukra.

Az eljárásban részt vevő ügyész, Héctor Velázquez szintén a túszejtés helyszínére ment, ahol beszélt az indiánokkal. A túszejtés kapcsán Aguiar-t és az antropológust is tanúként idézte meg az ügyész, ennek alapján további intézkedéseket fog foganatosítani. Kérdéses, hogy mi értelme volt az indiánok akciójának. Velázquez elmondta, hogy az indiánok tegnapi cselekedete kimeríti a súlyos kényszerítés, az illegális szabadságmegvonás és a közrend megzavarása büntetőjogi tételeket.

Egy héttel ezelőtt ugyanitt zárták le az indiánok három és fél napra az ország mezőgazdasága és feldolgozóipara szempontjából fő lüktetőérnek számító Transchaco-t – földosztást, valamint a pedofíliáért leültetett Méndez azonnali szabadon bocsátását követelve, akit ők az ügyben nem tartanak bűnösnek. Velázquez ügyész viszont biztos abban, hogy rendelkezik minden olyan bizonyítékkal, amely bizonyítani tudja a bűncselekményt, ezért folytatódik az eljárás – és a kislány feltételezett megrontója a rácsok mögött marad.

(a Wochenblatt információi alapján, kép: Wochenblatt)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük