Vihar

Országszerte komoly problémát okozott a vihar: az erős szél fákat csavart ki, de a sok csapadék is fennakadásokat okozott a közutakon.

Gépjárművek kerülgetik a viharban kidőlt fákat és leszakadt ágakat az 54-es főúton Bócsa határában 2020. augusztus 4-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) erre és a következő napra nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztetett több megyében is. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés.
(MTI/Ujvári Sándor)
Viharban kettétört fa Soltvadkerten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) erre és a következő napra nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztetett több megyében is. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés.
(MTI/Ujvári Sándor)
Gépjármű közlekedik heves záporban Soltvadkerten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) erre és a következő napra nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztetett több megyében is. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés.
(MTI/Ujvári Sándor)

Magyar Közút: csak indokolt esetben induljunk útnak!

A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy az intenzív csapadékkal érintett területeken csak indokolt esetben induljanak útnak. Az MTI-hez kedd délután eljuttatott közleményben emlékeztettek arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb előrejelzései alapján kedden és szerdán nagyobb mennyiségű csapadék várható több megyében is.

Az OMSZ az MTI-hez korábban eljuttatott veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán további másodfokú riasztások várhatók Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés.

A Magyar Közút ezért arra kéri az érintett megyékben közlekedőket, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, időjárási körülményekről. Közölték, az előrejelzések alapján kedd délutántól több hullámban várható zivatarok, heves záporok kialakulása, amelyek dél, délnyugat felől észak, északkelet felé mozognak majd. Erre elsősorban a Duna-Tisza közén, valamint néhány szomszédos megyében, például Tolnában és Baranyában számíthatnak a közlekedők. A zivatarok az éjszaka során is folytatódhatnak, de akkor a szélrohamok már kevésbé lesznek jellemzők – tették hozzá.

A Magyar Közút valamennyi érintett megyében készenlétet rendelt el mérnökségein, hogy a vízátfolyások megszüntetését, a burkolatra került hordalék eltakarítását minél hamarabb el tudják végezni. A Magyar Közút figyelmeztetett arra is: a folyamatos munkavégzés mellett, bizonyos időjárási körülmények között ugyanakkor fel kell készülniük a közlekedőknek arra, hogy időszakosan csak korlátozottan használhatnak egy-egy útszakaszt. A Magyar Közút arra is kéri az utazás mellett döntő autósokat, hogy kellő körültekintéssel és óvatossággal vezessenek, és előtte tájékozódjanak a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon

Simicskó: a haza védelme nemzeti ügy

A haza védelme nemzeti ügy, “mindannyiunk közös ügye, bármilyen korosztályhoz tartozzunk, bármilyen pártállásúak is legyünk” – hangoztatta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kedden a Székesfehérvárhoz tartozó börgöndi repülőtéren rendezett honvédelmi sporttáborban. Simicskó István a repülőtáborban tartózkodó húsz kadét előtt tartott beszédében Kossuth Lajost idézve hangsúlyozta: a haza védelme mindennapos szolgálat, minden nap tenni kell azért, hogy a hazát, a szülőföldet megvédjék mindenféle bajtól, veszélytől.

Emlékeztetett arra, hogy honvédelmi miniszterként ő indította el a kadétképzést, amelynek célja, hogy a fiatalok megfelelő képességet, tudást kapjanak, amivel képesek megfelelni a jelenkori és a jövőbeni kihívásoknak. Óriási dolognak nevezte, hogy polgári gimnáziumok a haza védelme ügyében egy-egy osztályt indítanak, és az ott tanulókat különleges adottságokkal vértezik föl. Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség és az Albatrosz Repülő Egyesület által szervezett táborral kapcsolatban megemlítette: a kadétok az egy hét alatt a különböző próbatételeken keresztül még jobban megismerik önmagukat, saját képességeiket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felbecsülhetetlen értéknek nevezte, ha az ember olyan munkát talál, amit szeret; ez a honvédelem esetében fokozottan igaz. Itt kizárólag akkor működhet ez jól, a művelője akkor lehet sikeres, ha három jellemző birtokában van: tudás, akaraterő, hazaszeret. Jelezte: a kormány célja, hogy azok, akik a katonai pályát választják, a kor színvonalának megfelelő és ütőképes hadsereg tagjai lehessenek az ország védelmében. Hangsúlyozta, a honvédelem szavatolja Magyarország függetlenségét és biztonságát, továbbá a hazai haderő Európa biztonságának megőrzésében is kulcsszerepet játszik.

A kormányszóvivő fontosnak nevezte a honvédkadét-programot, amely a megfelelő tárgyi tudás mellett a gyakorlati ismeretek elsajátítására is nagy hangsúlyt fektet. Hozzátette: az utánpótlás-nevelés szempontjából hiánypótló nyári táborban a résztvevők napokon keresztül hódolhatnak szenvedélyüknek, elsajátíthatják a repülés tudományát, elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. Mészáros Attila (Fidesz) alpolgármester arról beszélt, hogy a városnak komoly repülős hagyományai vannak, nem mellékesen pedig Székesfehérvár “a Magyar Honvédség fővárosa”. Köszönetet mondott minden érintettnek a tábor megszervezéséért, és reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül már egy jobb, komfortosabb repülőtéren kamatoztathatják a fiatalok a most megszerzett tudást.


Frank Füredi: a kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja

A kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja – erről beszélt Frank Füredi szociológus kedd este az M1 aktuális csatornán. A külföldön élő magyar szociológust annak kapcsán kérdezték, hogy Kultúrharc a múlt ellen címmel publicisztikát közölt, amelyben a többi között azt állapítja meg, hogy a modernkori társadalmak egyre inkább eltávolodnak hagyományaiktól, történelmi örökségüktől; a kulturális konfliktusok pedig abból adódnak, hogy különböző csoportok különféle meggyőződésből értelmezik a múltat.

A nyugati kulturális elit “igen jelentős része” magáévá tette azt a felfogást, hogy a jelenkor kulturális intézményei felelősséget viselnek az elődök bűneiért – mondta a szociológus. Frank Füredi – részben a nyugati országokban tapasztalt szobordöntögetések kapcsán – úgy vélte, hogy “a kortársak egy része” úgy ítélkezik a múltról, mintha az akkori személyek és események a jelen részét képeznék. “A múltat úgy nézik, mintha régi szobrok most élnének” – fogalmazott, majd úgy vélekedett, hogy a múlt elleni gyűlölet “a mostani társadalom és kultúra ellen szól”, ezért törekvésük, hogy “újfajta történelmet találjanak ki”.

Arról, hogy kinek a joga a történelem értelmezése, Frank Füredi utalt arra: Amerikában a fehér embernek nincs joga a múltról beszélni, mert annak kultúráját automantikusan a gyűlölet kulturájának tekintik. E vélekedéssel szembehelyezkedve Frank Füredi kifejtette: “ha a múlt és a jelen közti határt nem tudjuk megérteni, akkor semmit sem tudunk építeni a jövőben”. Szólt arról, hogy az identitáspolitikában hívők számára a cselekedetek helyett a bőrszín a meghatározó és az “új elit” célja, hogy egy “új amerikai embert” hozzon létre azért, mert amit az emberek “régen tanultak”, az gyűlöletesnek tartják, és a fehér emberek indentitását nem tartják ugyanolyan fontosnak, mint más emberekét.

MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik

A MÁV-Start az év végéig 22 használt, légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsival bővíti nemzetközi járműparkját a szlovákiai Wagon Service Travellel kötött szerződés alapján – közölte a vasúttársaság. A MÁV-Start honlapján közzétett tájékoztatás szerint a vásárlásnak köszönhetően fokozatosan új vonatok indulhatnak, és bővülhet a meglévő járatok kapacitása is. A közel 3 milliárd forint értékű fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.

A járművek a MÁV-Start flottájával megegyező arculatot kapnak. A kocsik a decemberi menetrendváltástól fokozatosan állhatnak forgalomba. Az új kocsik a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4 országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd. A kocsik engedélyezett sebessége óránként 200 kilométer, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű. A zárt rendszerű mellékhelyiségekkel rendelkező kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. A kocsik egy része a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas fülkének köszönhetően kerekesszékkel közlekedők számára is hozzáférhető.

A MÁV-Start jelenleg 33 fekvőhelyes és hálókocsit üzemeltet, melyek közül csupán 15 légkondicionált. Az éjszakai vonatok iránti kereslet ugyanakkor stabilan növekszik, annak köszönhetően, hogy a járatok praktikus és környezetkímélő utazási lehetőségeket kínálnak például Zürichbe vagy Berlinbe is. A vonatok a városok központi pályaudvaraira érkeznek reggel, egy alvással töltött éjszakai utazás után. A környezettudatosság erősödése, a környezeti szempontokat is mérlegelő közlekedési mód választása egész Európában és Magyarországon is tetten érhető tendencia. A vasúttársaság  a folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása, és az utasok kényelmes utazási körülményeinek megteremtése érdekében döntött járműparkja minőségi bővítéséről. A MÁV-Start a meglévő 15 légkondicionált háló, illetve fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjában – írják.

Átadták a nagyváradi repülőtér új terminálját

Kedden átadták a nagyváradi nemzetközi repülőtér új terminálját – közölte az Agerpres hírügynökség. A mintegy 26 millió lejes (1,87 milliárd forint) beruházással megépített közel háromezer négyzetméteres terminál három sávon óránként hatszáz utas kiszolgálására lesz képes, és mostantól a belföldi indulásokat és érkezéseket, valamint a külföldi érkezéseket szolgálja ki. A régi terminál ezentúl már csak a külföldi indulásokat bonyolítja le. A létesítmény átadása csaknem két évet késett.

Pásztor Sándor, a repülőteret fenntartó Bihar megyei önkormányzat elnöke az átadáson elmondta: a repülőteret egy integrált projekt keretében fejlesztették, a terminál megépítése mellett kialakították a repülőtér 128 helyes parkolóját, és korszerűsítették a repülőtér országúti bekötését. “Ha késett is két évet a beruházás avatása, most minden technikai és személyi feltétel adott ahhoz, hogy nemzetközi járatok induljanak Nagyváradról” – jelentette ki Pásztor Sándor.

A beruházás 25,94 millió lejbe került, melyből 18 milliót a központi költségvetésből, a fennmaradó részt a megyei önkormányzat által garantált bankhitelből biztosították.

Átadták a mosonmagyaróvári kiszélesített Lajta-hidat

A kiszélesített és átadott Lajta-híd Mosonmagyaróváron 2020. augusztus 4-én. A Lajta folyó felett ívelő hidat a megnövekedett forgalom miatt szélesítette ki a város 600 millió forintból.
(MTI/Krizsán Csaba)
Nagy István agrárminiszter (b), Árvay István polgármester (k) és Bella Tamás, a kivitelező Kútház Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a kiszélesített Lajta-híd átadásán Mosonmagyaróváron.
(MTI/Krizsán Csaba)


Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárából érkezett tankönyveket pakolják a városmajori Kós Károly általános iskolában 2020. augusztus 4-én.
(MTI/Mónus Márton)
A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllõi raktárából érkezett tankönyvek a városmajori Kós Károly általános iskolában.
(MTI/Mónus Márton)


Kiderült, ki készítette idén a legjobb szent István-napi kenyeret

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón, ahol kihirdették a Szent István-napi kenyér, a Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája idei díjazottjait 2020. augusztus 4-én.
(MTI/Koszticsák Szilárd)
Az idei Szent István-napi kenyér, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere.
(MTI/Koszticsák Szilárd)
2020 leginnovatívabb kenyere, a solymári Hel Pékség Kft. Rozmaringos burgonyás cipója.
(MTI/Koszticsák Szilárd)
Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortája, az idei Magyarország tortája.
(MTI/Koszticsák Szilárd)
A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortája, Magyarország cukormentes tortája.
(MTI/Koszticsák Szilárd)
Dienes Andrea cukrászmester (b) és Ludwig Klára pékmester bemutatja a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortáját, Magyarország cukormentes tortáját az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
(MTI/Koszticsák Szilárd)


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük