Ma 20 éve történt Paraguay történetének addigi legnagyobb rablása: 11 millió 132 ezer dollár cserélt gazdát – nem egészen a holland HSBC pénzszállítmányra vonatkozó elképzelései szerint. Helyi idő szerint délután háromnegyed hatkor 8 nehéz kézifegyverekkel felszerelt, festéssel álcázott arcú, katonai egyenruhás férfi akadályozta meg, hogy berakják a pénzt a TAM Buesnos Airesbe tartó járatára. A pénzszállító két Prosegur biztonsági őre megsebesült a támadásban. A rablók egy lopott Chevrolet-tel menekültek el. A járművet másnap elhagyatottan találták Asunción Campo Grande kerületében.

A korszak több politikusát összefüggésbe hozták a rablással – köztük Walter Bower belügyminisztert, Óscar González szenátort, Nelson Argaña védelmi minisztert és Enrique Sarubbi egykori ezredest. A gyanú szerint ők mozgatták a szálakat az ügyben. Ugyan vizsgálat folyt ellenük, de az ügyész nem talált elegendő bizonyítékot egyikük ellen sem. A rablók közül kettő, Francisco Ojeda Ayala és Oscar Celestino Romero nem élvezhették sokáig a zsákmány rájuk eső részét: 2002-ben mindketten erőszakos halált haltak. Ojeda Ayala özvegyét, Wilfrida Beaufortot – a fekete özvegyet, aki a gyanú szerint megrendelte a gyilkosságokat – csak pénzmosás miatt tudták elítélni 2003-ban. Számlákat zároltak, járműveket és ingatlanokat foglaltak le ennek kapcsán. Tulajdonképp máig ez az egyetlen tétel, ami megkerült az óriási összegből.

A csoport vezetőit, a brazil Edilson Alvarez de Lima-t és argentin Roberto Bachilet González-t soha nem sikerült rácsok mögé ültetni az ügy miatt – mint ahogy a megrendelők felelősségre vonására sem került sor.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos / Wochenblatt / Abc Color)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük