A kormány vasárnap betiltotta az argentínai társadalmi összejöveteleket a következő 15 napra. Carla Vizzotti, az argentin Egészségügyi Minisztérium egészségügyi hozzáférésért felelős titkára megerősítette a társadalmi összejövetelek tilalmát az ország minden részén augusztus 16-ig.

A kormány úgy határozott, hogy betiltja az összes argentínai társadalmi összejövetelt a következő 15 napra – az indoklás szerint – a Covid-19 terjedési ütemének, valamint a halálesetek rekordszámú növekedése miatt. A tisztviselők szerint Argentínában a hét végére meghaladta a 200 ezret az esetszám. Az új koronavírus szövődményeibe már több, mint 3500 ember halt bele az országban. A tilalom országszerte alkalmazandó – még az ország azon területein is, ahol a vírus egyátalán nem terjed a közösségben.

A rendelet részletei

A rendelet egy előzetes példánya szerint – amelyet vasárnap este az újságíróknak küldtek a közzététel előtt – a kormány hat különböző területen korlátozza az összejöveteleket:

– “Kulturális, rekreációs és vallási rendezvények nyilvános vagy magánterületeken”, több mint 10 ember részvételével.

– Minden társadalmi vagy családi esemény zárt térben vagy otthonban, a résztvevők számától függetlenül (kivéve azokat, akik együtt élnek). A szabályokat megsértő személyek ellen vádat lehet emelni, figyelmeztet a rendelet.

– Bármely olyan sporttevékenység gyakorlása, amelyben tíznél több ember vesz részt, vagy amely nem teszi leetővé a résztvevők közötti legalább két méteres védőtávolságot.

– Mozik, színházak, klubok és kulturális központok.

– Az intercity és a nemzetközi tömegközlekedés legtöbb formája (néhány kivétellel)

– Turizmus

Az A24 hírcsatorna által készített interjúban az egészségügyi miniszter, Ginés González García elismerte, hogy a barátok és a családok összejövetelei megszokottak az argentinok számára, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy sokan nem tartják a társadalmi elhatárolódás szabályait, illetve a legtöbb ember leveszi a maszkot az ilyen összejövetelekkor.

“Ezek azok a helyzetek, amelyeket az emberek csoportosulnak, így a fertőzés kockázata sokkal nagyobb” – magyarázta.

Az argentinok egy része – annak ellenére, hogy a célkitűzésekkel a többség egyet ért – a kormány azon hátsó szándékát látja az intézkedések mögött, hogy ellehetetlenítse a kormányellenes tüntetéseket. A következő napokban, hetekben újabb fejlemények várhatóak az argentin államcsőddel kapcsolatos tárgyalásoktól. Ha a megállapodás nagymértékű megszorítások meghozatalát követeli meg, az kiválthat egy nagymértékű elégedetlenségi hullámot a társadalom széles rétegeiben.

(Dél-amerikai Magyar Hírlap – Lantos / címlapkép: Jacobo Tarrío)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük