Gyengült a forint

Gyengült hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A legnagyobb mértékben a dollár jegyzése emelkedett hétfőn a forinttal szemben, a reggeli 292,22 forintról 293,66 forintra este hét óráig. A dollár hétfőn egyébként is felfelé korrigált, miután a főbb devizák kosarával szemben a júliusban elszenvedett több mint 4 százalékos gyengülés a dollárindex legrosszabb hónapja volt 2010 szeptembere óta. A dollárindex jelenleg mintegy 10 százalékkal áll márciusi értéke alatt.

Emelkedett kissé az euró és a svájci frank jegyzése is a forinttal szemben, az eurót a reggel hét órai 344,14 forint után este hét órakor 344,89 forinton, a svájci frankot pedig 319,21 után 319,40 forinton jegyezték. Bő egy hónap alatt, június eleje óta a forint az euróval szemben 3,2 százalékos, a dollárral szemben 7,4 százalékos, a svájci frankkal szemben pedig 4,2 százalékos erősödést ért el.

(MTI)

Elmarad idén a Magyarország Szépe verseny

Elmarad idén a Magyarország Szépe verseny, a nemzetközi koronavírus-járvány miatt ugyanis a Miss World jogtulajdonosa 2021-re halasztja a szépségverseny világdöntőjét. Mivel az egészség megőrzése az elsődleges, ezért a Magyarország Szépe versenyigazgatói minden szempontot mérlegelve azt a döntést hozták, hogy idén nem tartják meg a Miss World Hungary szépségversenyt – közölte az MTI-vel hétfőn a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a válogatón az előzsűri által legszebbnek ítélt húsz lány kapott volna lehetőséget, hogy egy kéthetes táborban felkészüljön a megmérettetésre. Közülük tizenhatan szerepeltek volna a Duna Televízió nagyszabású, élő showműsorában. A Magyarország Szépe verseny győztesei képviselik Magyarországot évről évre a Miss World nemzetközi döntőjén, emellett nagyértékű tárgynyereményekkel és reklámszerződésekkel is gazdagodnak.

(MTI)

Debreceni alpolgármester: eddig ötször tervezték át a virágkarnevál programját

Eddig ötször tervezték át a debreceni virágkarnevál idei programjait annak érdekében, hogy az érdeklődők a változó járványhelyzetben is a lehető legbiztonságosabban vehessenek részt a karneváli hét rendezvényein – közölte a cívisváros kulturális alpolgármestere hétfőn. Puskás István a fesztivál két programelemét, a Klasszikusok éjszakáját és a Fények éjszakáját beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hagyományos programok mellett évről érve igyekeznek friss, kortárs elemekkel gazdagítani a kínálatot, és ha kell, a szükségből erényt kovácsolni. Ilyen lesz az a több napon át tartó fénytárlat, amelyet a Csokonai Színház teljes felújítás előtt álló épületében rendeznek meg.

Gemza Péter, a színház igazgatója hozzátette: a kiköltözést minél több érzelemmel, rendezvénnyel szeretnék megünnepelni, láthatóvá téve az épület ismert és kevésbé ismert tereit. Ezek sorában az első lesz a tíz helyszínen látható fénytárlat. Bordos László Zsolt 3D mapping művész jelezte: augusztus 17. és 22. között 14 fényművészeti installációt tekinthetnek meg az érdeklődők a Csokonai Színház falai között, ahol óránként tárlatvezetést is tartanak. Utóbbiakra regisztrálniuk kell majd az érdeklődőknek, és a távolságtartás mellett a jelenlegi állapotok szerint szájmaszkot is kell majd viselniük.

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője kiemelte: az augusztus 20-ra teljesen megújuló Dósa nádor teret, ahol felavatják Szent István király egész alakos szobrát, különleges fényfestéssel teszik látványossá. Az egyik homlokzaton például animáció formájában Szent István király jelenik majd meg séta közben. Ugyancsak fényjáték várja a régi városháza udvarán a zenés esték iránt érdeklődőket – tette hozzá. Bódor Edit a Klasszikusok éjszakája című programról elmondta: augusztus 15-én a Kölcsey központban nagykoncerttel, a város különböző szabadtéri pontjain, többek között a Nagytemplom mögötti Emlékkertben és a Déri téren kamraprodukciókkal várja az érdeklődőket a Kodály Filharmónia Debrecen.

A szervezők korábban azt is bejelentették, hogy az idén a 60. születésnapját ünneplő, eredetileg Lúdas Matyi nevét viselő debreceni vidámpark ad otthont a Galiba gyermekfesztiválnak. Utóbbin óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai a maguk készítette kiskocsikkal vonulva kóstolnak bele a karneváli hangulatba.

(MTI)

Maruzsa: szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet

A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak, abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára (b) és Tőczik Zsolt, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője a tankönyvek kiszállításának megkezdéséről tartott üllői sajtótájékoztatón a KELLO központi raktárában 2020. augusztus 3-án. A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyen kap tankönyvet.
(MTI/Illyés Tibor)

Maruzsa Zoltán a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktárában közölte, hogy a múlt évhez képest 150-160 ezer tanulóval több részesül térítésmentes tankönyvellátásban, amire a költségvetésben 13,8 milliárd forintot biztosít az állam. Hozzátette, hogy 2013-ban, amikor elindult az ingyentankönyv-program, szociális alapon a diákok 54 százaléka, 614 804 fő, 2019-ben pedig már a diákok 85 százaléka, 1 080 836 fő részesült ingyenes tankönyvellátásban.

Egyszerűsödik az ellátás folyamata, mivel ez évtől a KELLO-val közvetlenül számol el az Emmi, ami könnyíti az oktatási intézmények bürokratikus terheit is – jelezte az államtitkár. Maruzsa Zoltán beszélt arról, hogy mivel módosult a Nemzeti alaptanterv, összesen 61 új vagy átdolgozott tankönyv készült el, amit 12 ezer oldalon, 130 szakértő írt, szerkesztett, tördelt, lektorált. Közölte, az idei tankönyvjegyzéken 52 kiadó 2907 tankönyve szerepel, a jegyzéken szereplő könyvek csaknem 54 százaléka az Oktatási Hivatal kiadásában készült el. Összesen 1918 állami kiadású tankönyv szerepel a jegyzéken, ami az összes könyv 65 százaléka.

Az államtitkár azt mondta, hogy az idén 4073 iskola 13 millió 455 ezer könyvet rendelt, ami az elmúlt tanévhez képest 385 ezerrel több.
Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezetője arról beszélt, a járványhelyzet ellenére sikerült megoldani, hogy a tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, amelyek kiszállítása hétfőn kezdődött meg.
Úgy fogalmazott, hogy a minőséget tekintve világszínvonalú tankönyvek kerülnek a tanulók, tanárok és szülők kezébe.

(MTI)

A KMKSZ megalapozatlannak tartja Magyarország vörös besorolását

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában – tájékoztatta a magyar szervezet hétfőn közleményben az MTI-t

Ez a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, és jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak – emelték ki közleményükben. A KMKSZ elnöksége hozzátette: nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mihamarabb vizsgálják felül ezt a döntést, és a járványügyi helyzet becslésénél olyan nemzetközileg is elfogadott tényezőket vegyenek figyelembe, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére. “Az átmeneti időszakban is fontosnak tartjuk a kölcsönösség elvének betartását, a magyar-ukrán határtól számított harminc kilométeres övezetben való karanténmentes közlekedés lehetőségének biztosítását ukrán részről is” – hangsúlyozta a kárpátaljai magyar szervezet.

Az ukrán kormányzat augusztus 1-jétől változtatott a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán, ami miatt többek mellett Magyarországot a zöldből a vörös zónába sorolta át. Zöld zónába ezentúl azokat az országokat sorolják, amelyekben az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni. Az ukrán egészségügyi tárca által a honlapján közzétett táblázat szerint Magyarországon százezer lakosra csak 2,26 beteg jutott, ami jóval jobb az ukrajnai adatnál, amely jelenleg most 33,02 beteg, de a növekedés 108,5 százalékos volt az elmúlt két hét alatt.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük