Magyar rockklasszikusokról indult bélyegsorozat

Magyar rockklasszikusokról indított bélyegsorozatot a Magyar Posta, az első bélyegen és a hozzá tartozó borítékon az Omega együttes slágere után a Gyöngyhajú lány illusztrációja látható. A sorozat első darabját szerdán mutatták be Budapesten. A Magyar Posta idén indított új témasorozatot magyar rockklasszikusok címmel, elsőként az Omega rockegyüttest mutatják be. A fekete sorszámú, perforált bélyegblokk 50 ezer, a piros sorszámú vágott változat 4 ezer példányban készült Pállay-Kovács Szilvia illusztrációinak felhasználásával, Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint. Az új bélyeg szerdán került forgalomba. A sajtótájékoztatón részt vett Kóbor János, az Omega együttes frontembere is.

A Magyar Posta Magyar rock-klasszikusok című bélyeg témasorozatának első darabja bemutatóján a budapesti 62-es postahivatal előtt, a Nyugati téren 2020. augusztus 5-én. A bélyeggel az Omega együttes idén évfordulós Gyöngyhajú lány című dalát ünneplik.
(MTI/Mohai Balázs)

Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; annak idején első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber című angol nyelvű lemez 1,5 millió példányban fogyott. Az együtteshez olyan slágerek fűződnek a Gyöngyhajú lány mellett, mint a Petróleumlámpa, a Tízezer lépés, az Ezüst eső, az Időrabló, a Léna, az Égi vándor vagy A holló. A zenekar felállása 1971 óta állandó, az alapítók közül Kóbor János (ének) és Benkő László (billentyűs hangszerek, zenekarvezető) tagja a mai együttesnek. 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el munkásságukat, a zenekar 2013-ban Kossuth-díjat kapott.

Nemzeti konzultáció – Farkas Örs: már 1 millió 367 ezer 322-en válaszoltak

Már 1 millió 367 ezer 322-en küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket, illetve válaszoltak az online felületen – mondta el Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője szerdán Budapesten újságíróknak. A szóvivő emlékeztetett: a koronavírus-járvány nagyban befolyásolja a hétköznapokat, világszerte egyre nő a fertőzöttek száma, és a pandémiának várhatóan lesz második hulláma. Kifejtette: Magyarország a járvány első szakaszában sikeresen védekezett, mert a kormány időben hozta meg a szükséges intézkedéseket, a lakosság pedig fegyelmezett volt és együttműködő. Ennek köszönhető, hogy sikerült elkerülni a tömeges fertőzést és a sok ezer halálos áldozatot. A járvány gazdasági hatásainak kivédése is sikerült, a kormány egymillió munkahelyet megvédett és a magyar munkanélküliségi adatok a legjobbak közé tartoznak Európában.

A nemzeti konzultáció a gazdasági szuverenitás megőrzéséről és a járvány elleni hatékony védekezésről szól – mondta Farkas Örs. Hozzátette: egyrészt olyan kérdésekben kérik ki az emberek véleményét, mint például a maszkviselés, a határok lezárása, a vásárlási idősáv vagy az ingyenes parkolás. Másrészt a második Soros-tervről, amely “gúzsba köti” az abban részt vevő országokat. Kiemelte: minden magyar család hétköznapjait érintő kérdésekről van szó, ezért kéri a kormány, hogy aki eddig nem tette, mondja el véleményét a hátralévő tíz napban. Emlékeztetett. hogy a konzultációs ívek leadásának határideje augusztus 15-e. Az eddig visszaküldött nemzeti konzultációs ívek, illetve az online felületen adott válaszok száma összesen 1 millió 367 ezer 322 – ismertette a szóvivő.

Hozzátette: a baloldal ezúttal sem vesz részt az összefogásban, összegyűjti az íveket, akadályozza a védekezést, de ez – mint mondta – nem meglepő, nekik továbbra sem az emberek érdeke, hanem a bevándorlás és második Soros-terv számít, a magyar szuverenitás ellen dolgoznak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője beszélt arról is, hogy miközben erősödik a migráció, növekszik a magyar határhoz érkező migránsok száma, a bevándorláspárti baloldal azon dolgozik, hogy a migránsok akadálytalanul érkezhessenek Magyarországra.

Jogtalanul kiadott fegyverengedélyek miatt emeltek vádat 29 ember ellen

Jogtalanul kiadott sportcélú fegyverengedélyek miatt emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 29 ember ellen – tájékoztatta a fővárosi főügyészhelyettes szerdán az MTI-t. Fürcht Pál közölte: a vádirat szerint egy hatvannégy éves férfi sportlövő-egyesületet működtetett. Több társával 2014-től sportlövő-egyesületek, klubok tagjainak segített sportcélú fegyvertartási engedélyt szerezni vagy meghosszabbíttatni úgy, hogy az érintettek nem teljesítették a szükséges jogszabályi feltételeket. Így a – közokiratnak minősülő – fegyvertartási engedélyek a lőfegyverek tartására és használatára vonatkozó jogosultságot valótlanul tanúsították. A vádlottak között van egy ötvenegy éves orvosnő is, aki úgy adta ki az orvosi igazolásokat, hogy a klubtagokat meg sem vizsgálta.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta le a nyomozást – írta a főügyészhelyettes. Az ügyészség 29 ember ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra lőfegyverrel visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt. Huszonöt vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetést, négy esetben letöltendő szabadságvesztést indítványoz az ügyészség, és az orvost határozott időre eltiltaná foglalkozása gyakorlásától. A letöltendő büntetések próbaidőre felfüggesztésére csak akkor lát lehetőséget az ügyészség, ha a négy vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról – írta Fürcht Pál.

Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk

Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk Mozgalom fiatal párok földhöz juttatása érdekében – közölte Novák Előd, a párt alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kormány hiába hirdetett ilyen programot a Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 című dokumentumban, semmi sem valósult meg belőle, sőt a javaslatot előterjesztő Ángyán József államtitkárt is lemondatták.

Újra kell éleszteni a földprogramot a huszonnegyedik órában, hiszen vidéken különösen aggasztó “a cigányság népességrobbanása”, miközben a dolgos magyarságnak nem nyújt életteret a kormány – vélekedett. Novák Előd a Nemzeti Vidékstratégiából idézve arról beszélt, hogy a gazdatársadalomnak nem lesz megfelelő utánpótlása, valamint az inaktív rétegek aránya rendkívüli terheket ró az aktívakra. Ma már egyes térségek kiürüléssel, illetve súlyos munkanélküliséggel járó szociális gettókká válással fenyegetnek – tette hozzá.

Kifogásolta, hogy semmi nem valósult meg a kormány demográfiai földprogramjából, amelynek lényege az lett volna, hogy 25-50 évre szóló földbérleti jogot és a gazdálkodás beindításához szükséges képzést, szaktanácsadást, hiteleket, piacra jutási támogatást és egyéb kedvezményeket, valamint az életkezdéshez – akkor vidéki térségekben jelentősnek mondható – 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak volna pályázati úton fiatal párok, családok. Nekik azt kellett volna vállalniuk, hogy vidéken letelepednek vagy ott maradnak, két vagy több gyermeket világra hoznak, tisztességgel felnevelnek és életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak – mondta.

Novák Előd szerint ma már világosan látszik, hogy a programhoz rendelt földeket az Orbán-kormány nem a fiataloknak, hanem az Ángyán József lemondását követően nemsokára meginduló “feudális hűbéri birtokadományozó” állami földbérleti, majd földprivatizációs programok keretében saját holdudvarának szánta. Így esélye sem volt a demográfiai földprogram elindításának, amit viszont a Mi Hazánk Mozgalom újra szeretne a politikai napirend részévé tenni – fűzte hozzá.

Magyarország egymillió euróval segíti a maronita katolikus egyházat; fideszes részvétnyilvánítás a libanoni keresztény testvérpártnak

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót ajánl fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Hozzátette: a forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják. Havasi Bertalan beszámolt arról is, hogy a nap folyamán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI) a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután kiderült, hogy a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is életét vesztette a keddi robbanásban.

Azbej Tristan: Magyarország egymillió euróval támogatja a kármentést

Magyarország a Hungary Helps programon keresztül egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a szerdai bejrúti robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Azbej Tristan együttérzését is kifejezve azt mondta: “mély megrendüléssel, ugyanakkor cselekvő szolidaritással állunk ki a libanoni nép mellett ezekben a vészterhes órákban, napokban”

Közlése szerint a magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója. Az adományt még csütörtökön eljuttatják hozzájuk – tette hozzá. A politikus felidézte, hogy a katasztrófát követően a Hungary Helps munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot libanoni humanitárius partnereikkel, hogy teljes körű tájékoztatást kapjanak a veszteségekről, károkról és felmérjék a magyar segítségnyújtás lehetőségeit. Azbej Tristan megrendítőnek nevezte, hogy legkevesebb száz ember életét vesztette és több mint 4000-en megsérültek a keddi kettős robbanásban, majd hozzátette: ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, szinte egy egész városrész vált lakhatatlanná, a legfrissebb adatok szerint pedig legalább 300 ezer ember vált földönfutóvá – sorolta az államtitkár, arra is kitérve, hogy egy ortodox kórház gyakorlatilag megsemmisült a robbanás közelében. Mindezt tetézi, hogy Libanonban gazdasági, pénzügyi és politikai válság van, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbít, továbbá a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg.

“Bajban ismeszik meg a jó barát, és a magyarok jó barátai a libanoni népnek” – hangoztatta az államtitkár.

A szerdai kormányülésen született döntést ismertetve közölte, hogy Magyarország egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a libanoni kármentést, az emberi életek megmentését, a hajléktalanná vált emberek lakhatásának megoldását és az újjáépítést. Hangsúlyozta: a Hungary Helps program alapvetése, hogy az adományt, a segítségnyújtást helybe kell vinni, azt gyorsan és úgy kell adni, ahogy arra szükség van.

Azbej Tristán rámutatott arra is, hogy Libanonban 1,5 millió szír és iraki menekült tartózkodik, az országnak jelentős a migrációs megtartóereje, ugyanakkor könnyen migrációs kiindulási ponttá is válhat. A támogatás a magyar emberek érdekét is szolgálja, megelőzve egy onnan kiinduló esetleges migrációs hullám kialakulását – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet talán utolsó jelentős lélekszámú keresztény közösségének.

Magyarország a jazidi menekültek hazatérését támogatja a Hungary Helps programon keresztül

A közleményben idézték Azbej Tristannak, a tárca az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárának szavait, aki az Iszlám Állam (IÁ) által a jazidiak ellen végrehajtott népirtás emléknapja alkalmából a Free Yezidi Foundation által szervezett online konferencián vett részt. Az államtitkár kijelentette: a magyar kormány szolidaritása nem csak szavakban, hanem tettekben mutatkozik meg az iraki jazidi közösség irányába, “lehetővé téve a népirtást szenvedett közösség tagjainak szülőföldön való megmaradását, vagy az oda való visszatérését”. Az államtitkár hangsúlyozta: a Hungary Helps Pogram részeként nyújtott magyar segítség az emberi élet védelme mellett a háború sújtotta helyi gazdaság újraindítására is kiterjed, így alapozva meg a közösség tagjainak szülőföldön való megmaradását vagy hazatérését.

Azbej Tristan a kommüniké szerint beszámolt arról, hogy ugyancsak magyar támogatásból valósul meg egy, a dzsihadista fegyveresek által megerőszakolt és szexrabszolgának elhurcolt jazidi nők társadalmi reintegrációját elősegítő központ is. “A projektek a Hungary Helps Program alapelvével összhangban valósulnak meg. Valljuk, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni” – áll a közleményben. A Miniszterelnökség közleményében kitért arra is, hogy a konferencián mások mellett Samuel Brownback, az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete és Ján Figeµ, az Európai Unió korábbi vallásszabadságért felelős különleges megbízottja is részt vett.

Hajnalra újabb viharkárok érték az országot

A soltvadkerti régi malom viharban leszakadt teteje 2020. augusztus 4-én. Az orkán erejű széltől a tetővel együtt leszakadt a nagyfeszültségű felsővezeték is, így a város egy része áram nélkül maradt.
(MTI/Donka Ferenc)
A soltvadkerti régi malom teteje a földön landolt.
(MTI/Donka Ferenc)

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük