Nyolcezer katonát küld a brit hadsereg az Európában tervezett idei nyári hadgyakorlatokra – jelentette be pénteken a brit védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a brit fegyveres erők a hidegháború óta nem vettek részt ilyen nagy létszámú kontingensekkel európai hadgyakorlatokon.

A tárca ismertetése szerint a brit katonák mellett 72 Challenger 2 harckocsi, tizenkét AS90 típusú önjáró löveg és 120 Warrior páncélozott harcjármű is részt vesz a nyári európai hadgyakorlatokon.
    
Ralph Wooddisse altábornagy, a brit szárazföldi haderők főparancsnoka a minisztériumi beszámolóhoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a brit fegyveres erők a Balti-tengertől az Égei-tengerig vesznek részt kiképzési feladatokban és harcászati gyakorlatokban, és ezek a gyakorlatok Európa biztonságának védelme mellett az orosz agresszió elrettentését is szolgálják.
    
Wooddisse tábornok szerint a nyári európai hadgyakorlatokon brit részről könnyű felszereltségű és légi szállítású egységek, helikopterek, tüzérséggel támogatott páncélos alakulatok, elektronikus hadviselésre kialakított és légvédelmi egységek, felderítő drónok, valamint hadmérnökök és logisztikai szakértők vesznek részt.
    
Mindez olyan elrettentő erő kivezénylését jelenti, amilyet a brit hadsereg ebben az évszázadban Európában még nem hajtott végre – tette hozzá a szárazföldi erők parancsnoka.
   

(Az MTI jelentésének felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük