December 23-án, az ünnepekre való tekintettel a szokásostól eltérően már csütörtökön a postaládákban lesz az év utolsó Dél-amerikai Magyar Hírlapja. Mivel az ünnepek körüli megemelkedett postaforgalom és a rendelkezésre álló munkanapok alacsonyabb száma miatt nem lenne garantálható, hogy minden előfizetőnkhöz időben eljusson a rákövetkező, december 31-i szám – így a 23-i Hírlap dupla, ünnepi kiadásként jelenik meg, amelyet egy színes melléklettel is megtoldunk az Előfizetőink számára.

Az Új Év, 2022 első lapszáma január 7-én, pénteken jelenik majd meg a szokott formában – terjedelmét tekintve 4 további oldallal kiegészülve.



Magyarország ismét egy “unió” igája alatt (III. rész)

Avagy van, ami soha sem változik? Vörös után sárga csillagos kék – Moszkva helyett Brüsszel – de a lényeg, a nemzeti önrendelkezés sárba tiprása változatlan. Magyarország nagyobb mozgástérrel rendelkezett a szovjet uralom második felében, mint ma az “önként vállalt” brüsszeli rabiga alatt. Talán meglepő kijelentés, de nézzük csak tételesen a tényszerű dolgokat. Sorra vettük, mely területeken vette el Magyarország önállóságát az európai uniós tagság. Megdöbbentő eredményre jutottunk: a brezsnyevi érától kezdődően több szabadsággal rendelkezett a szovjet megszállás alatt lévő csonka-Magyarország, mint manapság az un. “szabad” Magyarország a “demokratikus” európai unióban. Magyarország a kilépés helyett – amelynek nincs meg a többségi társadalmi támogatottsága jelenleg – a Szovjetunió utolsó pártfőtitkárához, Gorbacsovhoz hasonlóan belülről akarja megreformálni a velejéig korrupt, európai értékeitől, gyökereitől már rég elszakadt, visszájára fordult vízfejű mamutot. Gorbacsov elbukott kísérletével, a Szovjetunió végül felbomlott 1991-ben. Magyarországnak és szövetségeseinek sikerülhet a reform, az alapvető európai értékekhez való visszatérés – vagy tovább bomlik az unió és vele együtt veszik el az európai (rém-)álom?


Híres magyarok Dél-Amerikában (III. rész)

Korábban már olvashattak a témában egy nagyobb hangvételű cikket, azonban most időrend szerint bontva, mélyebben is foglalkozunk a kontinens nagy magyarjaival. A XVII. századtól napjainkig, hétről-hétre, három hónapon át kalauzoljuk olvasóinkat a dél-amerikai történelem zivataros évszázadain át napjainkig – híres magyarok életét megismerve.


Dél-amerikai magyar reneszánsz (VIII. rész)

Talán az idősebb dél-amerikai magyarok sem hitték volna, hogy egy nap új erőre kap majd a dél-amerikai magyar közösség – újkori virágzását produkálva a 2010-es évektől. A 2010-től hivatalba lépett magyar kormány nem feledkezett meg a diaszpóra magyarjairól, de maga a közösség is meglepő fejlődésnek indult: sokad-generációs, a nyelvet már akár több generáció óta nem beszélő magyarok kezdték el a magyar nyelvet tanulni, járni magyar nyelvű csoportokba, közösségekbe. Ebben nagy segítséget nyújtottak a magyar finanszírozású állami programok, a nagykövetségek munkája, valamint a Duna World televízió és rádió egész kontinensre kiterjedő vételi lehetősége. Mindemellett egy meglepő fejlemény, hogy Nyugat-Európa magyarsága is egyre nagyobb számban vándorol egyes, a német, brit vagy épp a skandináv körülményekhez képest nagyobb szabadságot és biztonságot (!) kínáló dél-amerikai országokba – sokan életük kalandját, míg mások a biztos és nyugodt nyugdíjas éveket keresve. Átfogó, többrészes körkép – amely a karácsonyi dupla számmal érkezett el befejező, 8. részéhez.


Dél-amerikai Magyar Advent

Adventi ünnepváró mellékletünk ötödik, utolsó kiadását a december 23-án megjelenő Hírlaphoz mellékelten kapják kézhez az előfizetőink. 16 oldalas színes kiadvány, amely minden korosztály számára szolgál érdekes olvasnivalóval.


Nyilasok emigrációban (VI. rész)

A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás a háború befejeződésekor, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt – de a rendszer alacsonyabb posztokat betöltő emberei sem akartak feltétlenül a szovjet-kommunisták kezeire kerülni. Sorozatunk hatodik része a nyilas emigráció nyolcvanas évekbeli történetét dolgozza fel. Egy manapság kényesnek számító témáról, mindvégig objektíven.


Pénteken reggel 9-kor indul a DAMTV ünnepi műsorfolyama

Történelmi jelentőségű pontjához érkezett a Dél-amerikai Magyar Televízió fejlődése: idén az ünnepeket teljesen lefedő műsorfolyammal jelentkezik a dél-amerikai magyarság egyetlen televíziócsatornája – tíz napra valódi “nagytelevíziós” kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az előfizetők számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük