Dél-amerikai Magyar Hírlap – határtalanul magyar(-ul)

A Hírlap, illetve a Dél-amerikai Magyar Médiacsoport 2020-as és 2021-es működését értékelte a DAMTV élő adásában a Dél-amerikai Magyar Hírlap főszerkesztője, a Médiacsoport elnökségi tagja, Lantos István.


Migránsinvázió Európában

Magyarországot ellepték a túlnyomó többségen uniós országok állampolgárságával rendelkező, és épp ezért Európában korlátlanul mozgó cigány embercsempészek – no és persze a járműveikben elrejtve a különböző muzulmán országokból érkezett illegális migránsok. Hétfőn este hét migráns pusztult el egy határ-közeli településen, amikor az oláhcigány embercsempész nem állt meg a rendőr jelzése ellenére sem, de uralmát veszítve a gépkocsijával egy épületbe csapódott. Miközben a világ a fehérorosz-lengyel határon kialakult (kialakított) műdrámára figyel, Európa elözönlése egyre gyorsuló mértékben folytatódik. Nem telik el nap Magyarországon sem, hogy el ne fogna néhány “szállítmány” muszlimot a Rendőrség.


Magyarország ismét egy “unió” igája alatt (II. rész)

Avagy van, ami soha sem változik? Vörös után sárga csillagos kék – Moszkva helyett Brüsszel – de a lényeg, a nemzeti önrendelkezés sárba tiprása változatlan. Magyarország nagyobb mozgástérrel rendelkezett a szovjet uralom második felében, mint ma az “önként vállalt” brüsszeli rabiga alatt. Talán meglepő kijelentés, de nézzük csak tételesen a tényszerű dolgokat. Sorra vettük, mely területeken vette el Magyarország önállóságát az európai uniós tagság. Megdöbbentő eredményre jutottunk: a brezsnyevi érától kezdődően több szabadsággal rendelkezett a szovjet megszállás alatt lévő csonka-Magyarország, mint manapság az un. “szabad” Magyarország a “demokratikus” európai unióban. Magyarország a kilépés helyett – amelynek nincs meg a többségi társadalmi támogatottsága jelenleg – a Szovjetunió utolsó pártfőtitkárához, Gorbacsovhoz hasonlóan belülről akarja megreformálni a velejéig korrupt, európai értékeitől, gyökereitől már rég elszakadt, visszájára fordult vízfejű mamutot. Gorbacsov elbukott kísérletével, a Szovjetunió végül felbomlott 1991-ben. Magyarországnak és szövetségeseinek sikerülhet a reform, az alapvető európai értékekhez való visszatérés – vagy tovább bomlik az unió és vele együtt veszik el az európai (rém-)álom? A második rész két témát ölel fel nagyobb hangvételben: a kétségbeesett francai elnök, Macron budapesti látogatását, valamint az unió fehéroroszországi beavatkozási kísérletének kudarcát teszi terítékre.


Híres magyarok Dél-Amerikában (II. rész)

Korábban már olvashattak a témában egy nagyobb hangvételű cikket, azonban most időrend szerint bontva, mélyebben is foglalkozunk a kontinens nagy magyarjaival. A XVII. századtól napjainkig, hétről-hétre, három hónapon át kalauzoljuk olvasóinkat a dél-amerikai történelem zivataros évszázadain át napjainkig – híres magyarok életét megismerve.


Dél-amerikai magyar reneszánsz (VII. rész)
Talán az idősebb dél-amerikai magyarok sem hitték volna, hogy egy nap új erőre kap majd a dél-amerikai magyar közösség – újkori virágzását produkálva a 2010-es évektől. A 2010-től hivatalba lépett magyar kormány nem feledkezett meg a diaszpóra magyarjairól, de maga a közösség is meglepő fejlődésnek indult: sokad-generációs, a nyelvet már akár több generáció óta nem beszélő magyarok kezdték el a magyar nyelvet tanulni, járni magyar nyelvű csoportokba, közösségekbe. Ebben nagy segítséget nyújtottak a magyar finanszírozású állami programok, a nagykövetségek munkája, valamint a Duna World televízió és rádió egész kontinensre kiterjedő vételi lehetősége. Mindemellett egy meglepő fejlemény, hogy Nyugat-Európa magyarsága is egyre nagyobb számban vándorol egyes, a német, brit vagy épp a skandináv körülményekhez képest nagyobb szabadságot és biztonságot (!) kínáló dél-amerikai országokba – sokan életük kalandját, míg mások a biztos és nyugodt nyugdíjas éveket keresve. Átfogó, többrészes körkép – amelynek befejező részét a karácsonyi dupla számban olvashatják majd.


Dél-amerikai Magyar Advent

Adventi ünnepváró mellékletünk negyedik kiadását a december 17-én megjelenő Hírlaphoz mellékelten kapják kézhez az előfizetőink. 16 oldalas színes kiadvány, amely minden korosztály számára szolgál érdekes olvasnivalóval.


Nyilasok emigrációban (VI. rész)
A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás a háború befejeződésekor, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt – de a rendszer alacsonyabb posztokat betöltő emberei sem akartak feltétlenül a szovjet-kommunisták kezeire kerülni. Sorozatunk hatodik része a hetvenes évek eseményeit dolgozza fel a nyilas emigráció szemszögéből. Egy manapság kényesnek számító témáról, mindvégig objektíven.

Dél-amerikai Magyar Szépségverseny 2022

Folytatódik aa DAMTV és a Hírlap által közösen felkarolt első Dél-amerikai Magyar Szépségverseny alapszakasza. A lap pénteken megjelenő számában a második három lány képes bemutatkozóját olvashatják. Szavazni az bemutatkozások lezárultával, a sorrendben legszebbnek ítélt tizenkét lányra online, valamint telefonon lehet majd a 2022-es előfizetői azonosító és a hatjegyű előfizetői kód megadásával. Egy előfizetői kóddal csak egy szavazat adható le a verseny során. Az előfizetők által legszebbnek ítélt tizenkét lány döntőjét a DAMTV élőben közvetíti majd.


Csaló cigányok az Interneten: dél-amerikai magyarok a célkeresztben

Önnek is kínáltak már gyanúsan olcsó, “mindent (is) befogó” magyar nyelvű tévécsomagot az Interneten? Hihetetlen magyarországi, ausztriai “hitellehetőséget”, amire még fedezet sem szükséges? Nem nehéz ilyen és hasonló csalókba belefutni, akik mindenek előtt a bankkártya-adatainkra, jelszavainkra vadásznak. Legyünk nagyon óvatosak a karácsonyi bevásárlás utolsó heteiben is! A leggyakoribb trükkökről – és arról, hogy miként védhetjük meg magunkat és szeretteinket az internetes csalókkal szemben – most lapunkban részletesen olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük