Magyarország ismét egy “unió” igája alatt (I. rész)

Avagy van, ami soha sem változik? Vörös után sárga csillagos kék – Moszkva helyett Brüsszel – de a lényeg, a nemzeti önrendelkezés sárba tiprása változatlan. Magyarország nagyobb mozgástérrel rendelkezett a szovjet uralom második felében, mint ma az “önként vállalt” brüsszeli rabiga alatt. Talán meglepő kijelentés, de nézzük csak tételesen a tényszerű dolgokat. Sorra vettük, mely területeken vette el Magyarország önállóságát az európai uniós tagság. Megdöbbentő eredményre jutottunk: a brezsnyevi érától kezdődően több szabadsággal rendelkezett a szovjet megszállás alatt lévő csonka-Magyarország, mint manapság az un. “szabad” Magyarország a “demokratikus” európai unióban. Magyarország a kilépés helyett – amelynek nincs meg a többségi társadalmi támogatottsága jelenleg – a Szovjetunió utolsó pártfőtitkárához, Gorbacsovhoz hasonlóan belülről akarja megreformálni a velejéig korrupt, európai értékeitől, gyökereitől már rég elszakadt, visszájára fordult vízfejű mamutot. Gorbacsov elbukott kísérletével, a Szovjetunió végül felbomlott 1991-ben. Magyarországnak és szövetségeseinek sikerülhet a reform, az alapvető európai értékekhez való visszatérés – vagy tovább bomlik az unió és vele együtt veszik el az európai (rém-)álom? Négy és fél oldalas, mindenre kiterjedő elemzés – az újabb maratoni sorozatunk előfutára.


Híres magyarok Dél-Amerikában (I. rész)

Korábban már olvashattak a témában egy nagyobb hangvételű cikket, azonban most időrend szerint bontva, mélyebben is foglalkozunk a kontinens nagy magyarjaival. A XVII. századtól napjainkig, hétről-hétre, három hónapon át kalauzoljuk olvasóinkat a dél-amerikai történelem zivataros évszázadain át napjainkig – híres magyarok életét megismerve.


Dél-amerikai magyar reneszánsz (VI. rész)
Talán az idősebb dél-amerikai magyarok sem hitték volna, hogy egy nap új erőre kap majd a dél-amerikai magyar közösség – újkori virágzását produkálva a 2010-es évektől. A 2010-től hivatalba lépett magyar kormány nem feledkezett meg a diaszpóra magyarjairól, de maga a közösség is meglepő fejlődésnek indult: sokad-generációs, a nyelvet már akár több generáció óta nem beszélő magyarok kezdték el a magyar nyelvet tanulni, járni magyar nyelvű csoportokba, közösségekbe. Ebben nagy segítséget nyújtottak a magyar finanszírozású állami programok, a nagykövetségek munkája, valamint a Duna World televízió és rádió egész kontinensre kiterjedő vételi lehetősége. Mindemellett egy meglepő fejlemény, hogy Nyugat-Európa magyarsága is egyre nagyobb számban vándorol egyes, a német, brit vagy épp a skandináv körülményekhez képest nagyobb szabadságot és biztonságot (!) kínáló dél-amerikai országokba – sokan életük kalandját, míg mások a biztos és nyugodt nyugdíjas éveket keresve. Átfogó, többrészes körkép – amelynek befejező részét a karácsonyi dupla számban olvashatják majd.


Dél-amerikai Magyar Advent

Adventi ünnepváró mellékletünk harmadik kiadását a december 10-én megjelenő Hírlaphoz mellékelten kapják kézhez az előfizetőink. 16 oldalas színes kiadvány, amely minden korosztály számára szolgál érdekes olvasnivalóval.


Nyilasok emigrációban (V. rész)
A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás a háború befejeződésekor, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt – de a rendszer alacsonyabb posztokat betöltő emberei sem akartak feltétlenül a szovjet-kommunisták kezeire kerülni. Sorozatunk ötödik része a hatvanas évek eseményeit dolgozza fel. Egy manapság kényesnek számító témáról, objektíven.


Magyarország elcigányosodása – Zárszó
A rendkívül népszerűnek bizonyult cikksorozat – amely a Dél-amerikai Magyar Hírlap történetének legnagyobb költségvetésű cikksorozata – számos olvasói reakciót keltett. A “Zárszó” az olvasói visszajelzések, kérdések alapján született, ráadás rész.


MZ/X

Végső stádiumához közeleg az ellenzéki bohózat agóniába torkollott “nagy kísérlete” Magyarországon. Az aktuális főbohóc ügyetlen rajzflimfigura is lehetne, szektás “fényevő”, vagy épp a “Kárpátok géniuszának”, Nicolae Ceaușescu-nak utolsó génszekvenciáig pontos klónja – de valójában csupán egy kétbalkezes villanyászt, a korábbi kollégái körében egyöntetű közutálatnak “örvendő” kisfőnököt, no meg egy tengerentúli (házaló) ügynököt “tisztelhetünk” személyében. “Ügynök”, itt álljunk is meg egy szóra… hogy ma kinek, kiknek az ügynöke, azt egyenlőre még csak sejthetjük – bár túl nagy fantázia nem kell a kikövetkeztetéséhez. Hogy’ jutott odáig a magyarországi ellenzék, hogy mára már csak a legostobább gyűlölködők gyűjtőtábora legyen? És tulajdonképp mit is keres egy különböző magyar társadalmi csoportokat folyamatosan sértegető, zavaros beszédű kanadai állampolgár az egyesült magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelölti pozíciójában?


Magyar kutyafajták (IX., befejező rész)
A drótszőrű magyar vizsla. Vizslával indult, vizslával is zárul a magyar kutyafajtákat bemutató cikksorozatunk. A “drótos” vizsla rövid szőrű társánál lényegesen később kezdte karrierjét: az új fajta tenyésztése az 1930-as években kezdődött el és 1966-ban lett hivatalosan elismert a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által.


Változások a Dél-amerikai Magyar Média tulajdonosi szerkezetében

Tizenháromról négyre csökkent a Dél-amerikai Magyar Média tulajdonosainak száma. Kilenc kisebbségi tulajdonos döntött úgy, hogy eladásra kínálja a részesedését, amelyet a tulajdonosi kör fennmaradó része – élve elővásárlási jogával – az ilyen esetekre előre rögzített feltételek szerint megvásárolt tőlük. A konszolidáció az akvizíció értékén felüli 370 ezer dolláros tőkeemeléssel együtt valósult meg. A változások nyomán bővül a televízió adásideje, a lap pedig négy oldallal nagyobb terjedelemben jelenik meg 2022-től.


Dél-amerikai magyar karitatív alapítvány jöhet létre

A Televízió és a Hírlap közös karácsonyi jótékonysági akciója szülte az ötletet, hogy a dél-amerikai magyarság közös – mindenek előtt – kulturális és oktatási céljainak támogatására karitatív alapítványt hozzanak létre a gyűjtésben résztvevő ötletgazdák, valamint brazíliai és paraguayi magyar adakozók. A cél a meglévő kulturális kapcsolatok erősítése, a magyar nyelvhez és a magyar közösséghez való visszatalálás elősegítése, valamint a szegény sorból való kilábalás támogatása lesz.


Dél-amerikai Magyar Szépségverseny 2022

Elkezdődött a DAMTV és a Hírlap által közösen felkarolt első Dél-amerikai Magyar Szépségverseny alapszakasza. A lap pénteken megjelenő számában az első három lány képes bemutatkozóját olvashatják. Szavazni az bemutatkozások lezárultával, a sorrendben legszebbnek ítélt tizenkét lányra online, valamint telefonon lehet majd a 2022-es előfizetői azonosító és a hatjegyű előfizetői kód megadásával. Egy előfizetői kóddal csak egy szavazat adható le a verseny során. Az előfizetők által legszebbnek ítélt tizenkét lány döntőjét a DAMTV élőben közvetíti majd.


Összeállt a Dél-amerikai Magyar Televízió ünnepi műsorfolyama

A teljes ünnepi műsorfüzet az eheti Hírlapban! Interjúk, érdekességek a DAMTV ünnepi műsorai kapcsán. Tíz napig “nagytelevíziós” szintű műsort kínál a dél-amerikai magyarság egyetlen televíziója. Néhány műsorszám már most, DVD-n és Bluray lemezen is megrendelhető. Remek ajándékötlet Karácsonyra a még nem-előfizető barátainknak! A lemezekhez kéthetes, online televízióra vonatkozó próbaelőfizetést adunk ajándékba. Több lemez vásárlása esetén az időtartam összeadódik. A 2022-re szóló éves előfizetés megkötésének határidejét kitoltuk, az így már január 31-ig vásárolható meg, ehhez 10%-os kedvezménykupont adunk ajándékba a lemezekkel. Egy háztartás egy kedvezménykupont használhat fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük