Dél-amerikai magyar reneszánsz (I. rész)

Talán már az idősebb dél-amerikai magyarok sem hitték volna, hogy erőre kap majd a dél-amerikai magyar közösség – újkori virágzását produkálva a 2010-es évektől. A 2010-től hivatalba lépett magyar kormány nem feledkezett meg a diaszpóra magyarjairól, de maga a közösség is meglepő fejlődésnek indult: sokad-generációs, a nyelvet már akár több generáció óta nem beszélő magyarok kezdték el a magyar nyelvet tanulni, járni magyar nyelvű csoportokba, közösségekbe. Ebben nagy segítséget nyújtottak a magyar finanszírozású állami programok, a nagykövetségek munkája, valamint a Duna World televízió és rádió egész kontinensre kiterjedő vételi lehetősége. Mindemellett egy meglepő fejlemény, hogy Nyugat-Európa magyarsága is egyre nagyobb számban vándorol egyes, a német, brit vagy épp a skandináv körülményekhez képest nagyobb szabadságot és biztonságot (!) kínáló dél-amerikai országokba – sokan életük kalandját, sokan a biztos és nyugodt nyugdíjas éveket keresve. Átfogó, többrészes körkép – amelynek befejező részét a karácsonyi dupla számban olvashatják majd.


I. Dél-amerikai Magyar Nyelvi Konferencia

2022 január 7-9 között rendezik meg az első, a dél-amerikai magyar nyelvhasználat fejlődéséről szóló konferenciát – az egyre romló járványhelyzet miatt online. A dél-amerikai írók, költők és nyelvészek részvételével zajló zárókonferenciát a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői élőben láthatják – ezen túl az előadásokról felvételek készülnek, amelyek a rá következő hétfőtől kerülnek adásba, a késő délutáni idősávban. Az ötletgazdával beszélgettünk.


Karácsonyi gyűjtés Argentína szegény magyarjainak

Argentína gazdasági összeroppanása sok dolgos magyar családot sodort bajba az országban. Az egykor kontinens-szerte irigyelt helyzetben lévő argentínai magyarság széles tömegei kerültek minden igyekezetük ellenére szegénysorba. A Dél-amerikai Magyar Televízió által hirdetett adománygyűjtésre már a felhívás napján érkeztek nemes adományok Brazíliából, Chiléből és Paraguayból. Tisztelt Olvasóinkat is arra kérjük, hogy aki teheti, készítsen össze csomagot a rászorulók részére – vagy támogassa anyagilag a kezdeményezést – hogy többek karácsonya lehessen meghitt, a gondokkal teli napjainkban is egy kicsit gondtalanabb. A karitatív kezdeményezés alakulásáról a televízióban rendszeresen jelentkező adománygyűjtő-műsorban, eredményeiről Szenteste az élő adománygyűjtő tévéműsorból értesülhetnek majd.


Nyilasok emigrációban (II. rész)
A Nyilaskeresztes Mozgalom vezetői számára nem maradt más választás az ország védelmének összeroppanása után 1945-ben, mint a menekülés a bevonuló szovjet hordák elől. Akiket elfogtak, azokra a biztos halál várt – de a rendszer alacsonyabb posztokat betöltő emberei sem akartak feltétlenül a szovjet-kommunisták kezeire kerülni. Sorozatunk második része az emigráció kialakulása utáni első 11 évet, az 1956 októberéig tartó időszak történéseit dolgozza fel. Egy manapság kényesnek számító témáról, objektíven.


Magyarország elcigányosodása (X. rész)
Tizedik részéhez érkezett exkluzív tényfeltáró riportsorozatunk Magyarország elcigányosodásáról. Újabb megdöbbentő és elgondolkoztató történetek várnak ránk, tartsanak velünk!


Magyar kutyafajták (VI. rész)
A magyar agár a legkevésbé ismert magyar kutyafajta. Ha megkérdezünk tíz magyar embert bárhol a világon, hogy létezik-e a magyar agár – gyaníthatóan legalább öt azt fogja mondani, hogy kizárt. A második világégés után kihaltnak hitt fajtát a tenyésztők gondos munkája megmentette az eltűnéstől – és ma már egyre inkább kedvelt fajta nem csak az Óhazában, de szerte a világon.


Éledezik a magyar sport Dél-Amerikában?

Nemrég számoltunk be lapunk hasábjain a CONIFA labdarúgó-világbajnokságára nevezni szándékozó dél-amerikai magyar labdarúgó-válogatott felkészüléséről. A különböző dél-amerikai bajnokságokban szerződött játékosokat a magyarságuk, magyarságtudatuk köti össze. A példamutató kezdeményezés tettekre sarkalta más sportágak szerelmeseit, amatőr vagy épp professzionális művelőit is.


Dél-amerikai magyar strandröplabda-bajokság formálódik

A 2022/2023-as idénnyel indulhat a tervezett bajnokság. A kezdeményezés mögé beállt a Dél-amerikai Magyar Televízió is, amely közvetítené a mérkőzéseket. A bajnokság szervezői várják szponzorok és további rendezők, valamint csapatok jelentkezését is.


A DAMTV az ingyenesen fogható sugárzást tervezi

Több, mint fél év telt el a legutóbbi, DAMTV-t érintő nagyinterjúnk óta. Hogyan alakult a Dél-amerikai Magyar Televízió iránykeresése, fejlődése az elmúlt időszakban? – a kérdésekre Lantos István, a DAM-hírcsoport elnökségi tagja, egyben a Hírlap főszerkesztője válaszolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük