A nyomtatott kiadásból

Több, mint fél év telt el a legutóbbi interjúnk óta. Hogyan alakult a Dél-amerikai Magyar Televízió iránykeresése az elmúlt időszakban?

Valamelyest a 22-es csapdájában vergődik a Televízió. A jelenleg előfizetői modellre épülő egyetlen csatorna elérte a lehetséges penetrációja határait, és ezen a kódolt, előfizetős műholdas sugárzás sem tudna érdemben segíteni. A jelenlegi, alacsony előfizetői szám okán a műholdasnál lényegesen költséghatékonyabb IPTV-s és kábeles terjesztés ugyan limitálja az előfizetők körét, különösképp a gyenge internetes ellátottsággal rendelkező dél-amerikai országokban – de a kódolt műholdas sugárzás költségei nem lennének kigazdálkodhatóak abból a növekményből, amennyit a jelenlegi műsorelosztási megoldásokhoz hozzá nem férő előfizetők jelentetnének – még szerény minőségű, SDTV-minőségű sugárzás esetén sem. A szerintünk is magas előfizetői díj csökkentése sem jelentene annyival több előfizetőt, mint amennyivel kevesebb bevételt hozna az alacsonyabb díj.

Minden lehetséges finanszírozási modellt megvizsgáltunk, ezekből egyértelműen a reklámokra alapuló, kódolatlan, ingyenesen fogható műholdas sugárzás az egyetlen fenntartható megoldás. Ha pedig reklámok és ingyenesség, akkor nem szabad elfeledkezni az Óhaza jelentette piacról sem – tehát mindjárt legalább két műholdas terjesztési csatornát kellene megfinanszíroznunk – legalább egy éves időtávra, miközben a bevétel lassú emelkedésére lehet csak reálisan számítani. Ez több millió dolláros, forintban számolva egymilliárd feletti többletköltséget is jelent majd – amely források megteremtése jelenleg is folyamatban van a Televízió számára. Az előkészületek előrehaladását látva őszintén bízom benne, hogy a 2022-es év végét már ingyenesen nézhető műsorban tudjuk majd köszönteni.

A reklám mellett további bevételt jelenthet majd középtávon egy háztartásonként alacsony összegű, a kábeltelevíziós terjesztésért a szolgáltatóktól szedett díj – amennyiben sikerülne felkerülnünk a magyarországi kábeltelevíziós hálózatokra. Ez a jelenlegi, közel hárommilliósra rúgó magyarországi, és a több százezer külhoni magyar bekábelezett háztartás mellett százmillió forint feletti bevételt hozhat már egy jelképes, mindössze havi három-öt forintos díj esetén is. A kínált programok minőségének emelkedésével ez a díj az évek alatt a többszörösére is nőhet.

Természetesen ezek középtávú remények – induláskor aligha remélhetjük, hogy bármely kábelhálózat az Óhazában hajlandó lenne fizetni a programért – sőt, a reklámbevételek meglódulása sem egy azonnal rendelkezésre álló forrás. Bízom benne, hogy minőségi műsorokkal – mindenek előtt zenés, szórakoztató programokkal – elnyerhetjük a nézők kegyeit a Kárpát-Medencében is. Enélkül egy dél-amerikai magyar televízió fenntartása nem lehet rentábilis.


Kap magyar, vagy más állami támogatást a Televízió?

Semmilyen állami támogatást nem kap, és nem is kapott soha a Dél-amerikai Magyar Televízió. Teljes egészében magánvállalkozásról van szó – vagy nevezzük inkább úgy, jelenleg filantróp kezdeményezésről.


Hogyan alakult a DAMTV pénzügyi helyzete?

Jelenleg a kiadásaink az előfizetői- és kereskedelmi hirdetési bevételek ötszörösét is meghaladják – így egyértelműen veszteséges működésről beszélhetünk. Ebben kiadásoldalon még nincs benne az idei karácsonyi-, és szilveszteri műsorok költsége – tehát év végére tovább fog romlani ez az arány.


Meddig tartható még így fenn a veszteséges üzem?

A Televízió működése 2022 évre is garantált. A 2023-as évben mindenképp el kell kezdenünk releváns bevételeket termelni – és ehhez nélkülözhetetlen, hogy bővíteni tudjuk a műsorkínálatot és el tudjuk indítani az Európában és Dél-Amerikában is ingyenesen fogható műholdas és internetes adást.


Mekkora stábbal üzemel a Televízió?

Jelenleg mindössze 11 állandó, teljes munkaidős munkatársunk van a stúdióban, ezt a stábot egészíti ki az 5 egyetemi gyakornokunk. Egy-egy, nem teljes munkaidős helyszíni tudósítónk van Argentínában, Bolíviában, Chilében és Magyarországon, kettő Brazíliában – mindemellett részben önkéntes munkára is támaszkodunk. Ezen felül tízes nagyságrendű művész-fellépővel jelentkezik a Fieszta című műsorunk hétről-hétre péntekenként – amely szerintem színvonalában megállná a helyét bármely magyarországi kereskedelmi televízió főműsoridejében is.


Milyen műsorok várhatóak a jövőben?

Nyilvánvaló, hogy ennyire kicsi személyzettel nem lehet teljes főműsoridőt lefedő programot gyártani úgy, hogy az minőséginek is legyen nevezhető. Az alternatívák közti döntés egy percre sem volt kérdéses számunkra: inkább a minőséget választottuk, mint a mennyiséget. Hétköznapokon a Fórum, a Magyar konyha és a Szieszta című műsorainkkal jelentkezünk. Pénteken a rendkívül népszerű zenés Fiesztát láthatják az előfizetőink, valamint minden nap Híradót és Időjárás-jelentést is sugárzunk. Ezek a programok elnyerték nézőink tetszését, így nem tervezünk változtatni rajtuk.

Egész napos, “nagytelevíziós” szórakozási lehetőséget kínáló műsorfolyammal jelen körülmények közt különböző ünnepekkor tudunk szolgálni – amelyekre minden alkalommal igyekszünk a lehető legjobb műsorral felkészülni. Az idei karácsonyi és újévi program ebből a szempontból mérföldkőnek ígérkezik a Televízió történelmében: a részben Magyarországon, két hónapon át gyártott műsorokban több, mint kétszázötven közreműködő vesz részt. Karácsonykor televíziónkban kerül sor az első dél-amerikai magyar rajzfilm világpremierjére is. Másfél hétre – az hiszem – olyan műsort teszünk le az asztalra, amely Magyarországon is két számjegyben mérhető nézettségi arányt hozna. Az ünnepi műsorfolyam köszönet az előfizetőink számára a kitartó támogatásukért – és egyúttal már befektetés a jövőbe is – egyfajta iránymutatás, hogy hova is szeretne eljutni a Televízió a következő években a mindennapos műsorkészítés tekintetében.


(folyt. a nyomtatott kiadásban)


A DAMTV és a Dél-amerikai Magyar Hírlap közös előfizetői akciója
Az összes, november végéig 2022-re szóló kombinált (DAMTV + Hírlap) éves előfizetői szerződést kötő, vagy meghosszabbító Olvasónk ingyenesen kapja kézhez a Dél-amerikai Magyar Hírlap Évkönyvének 2021-es kiadását. Az előfizetési díjat november 30-ig befizető Előfizetők automatikusan részt vesznek a nyereményjátékunkban is, amelyben 10-colos Samsung táblaszámítógépet, valamint értékes DVD-kből és könyvekből álló ajándékcsomagokat sorsolunk ki. A sorsolást a DAMTV élőben közvetíti december 5-én, asuncióni idő szerint 20 óra 15 perces kezdettel. Figyelem! 2021 december 31 után már nem lesz lehetőség éves televízió-előfizetés vásárlására – semmilyen formában sem – a Dél-amerikai Magyar Televízió 2022 végére tervezett modellváltása miatt.

Kérjük, tartson velünk a Dél-amerikai Magyar Televízió utolsó előfizetős modellben működő évében is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük