Tizenhat ember fulladt a Balatonba és az átlagosnál több embert kellett kimenteni a vízből az idei, áprilistól október végéig tartó tavi viharjelzési szezonban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vasárnap az MTI-hez eljuttatott közös közleményében emlékeztetett: vasárnap véget ér a tavi viharjelzési szezon.
    

Azt írták: mentésre elsősorban a szörfösöknél, vitorlázóknál, elektromos hajtású vízijárművel közlekedőknél volt szükség, vélhetően a hirtelen időjárásváltozások miatt. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a viharjelzési szezonban 194 esetben 410 fürdőzőt, illetve a vízen közlekedő embert mentettek ki a Balatonból – közölték, megjegyezve, ez az átlagosnál több embert jelent.
    
Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset áprilistól október végéig nem történt a Balatonon.
    
Az országos viharjelzőrendszer technikai, üzemeltetési feladatait az OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látta el, a viharjelzéseket és a balatoni időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adta ki. Az időjárási tájékoztatások, előrejelzések és viharjelzések a közszolgálati rádió közvetítésével, valamint a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu és a www.rsoe.hu oldalakon keresztül jutottak el az emberekhez.


(MTI / a címlapkép illusztráció: MTI/Varga György)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük