Oroszország kész a konstruktív fegyverzetellenőrzési tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, és a legfejlettebb fegyverrendszereivel nem fenyeget más országokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvényen. Azt mondta, hogy az orosz-amerikai fegyverkezési verseny az átfogó hadászati rakétavédelem kiépítését megtiltó ABM-megállapodás Washington általi felmondásával kezdődött meg. Putyin szerint Oroszország erre vagy egy, az amerikaihoz hasonló rendszer kiépítésével, vagy pedig az azt meghaladó eszközök kifejlesztésével válaszolhatott.
    
Megismételte, hogy Oroszország már hadrendbe állította a hiperszonikus fegyvert, amely máshol még csak fejlesztés alatt áll. Az állította, hogy az új orosz interkontinentális rakéta több mint hússzor gyorsabb a hangsebességnél.
    
“Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen rendszerek birtokában, a történelem folyamán a csúcstechnológiai fegyverrendszerek terén még a fő versenytársainkat – ebben az esetben az Egyesült Államokat – is először megelőzve, nem élünk vissza ezzel, és senkit sem fenyegetünk ” – hangsúlyozta az orosz államfő.
    
Az orosz elnök megfogalmazása szerint a jelenlegi amerikai vezetés “elvileg” a tárgyalások útjára lép. Elmondta, hogy a két ország között ezen a téren fejlődtek a kapcsolatok, miután Genfben találkozott Joe Biden amerikai elnökkel. Közölte, hogy Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár jelenleg Moszkvában egyebek között a legfelső szintű további kétoldalú kapcsolattartásról tárgyal.
    
Az orosz elnök azt mondta, hogy “munkakapcsolat” alakult ki közte és amerikai hivatali partnere között, és hogy a jelenlegi amerikai kormányzattal “teljesen konstruktív viszonyban” áll Moszkvával.
    
Nuland szerdán Jurij Usakovval, az orosz elnök külpolitikai tanácsadójával és Dmitrij Kozakkal, a Kreml kabinetfőnök-helyettesével tárgyalt, aki az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket is felügyeli. Nuland a Twitteren “őszintének” és “produktívnak” minősítette az Usakovval folytatott tárgyalásait, és közölte, hogy az Egyesült Államok stabil és kiszámítható viszonyra törekszik Oroszországgal. Kozak újságírókkal közölte, hogy megállapodás született a délkelet-ukrajnai rendezésről zajló konzultációk folytatásáról.
    
“A tárgyalások folyamán megerősítést nyert a Genfben hangoztatott amerikai álláspont, miszerint az autonómia jövőbeli paramétereiről, vagyis a Donyec-medence Ukrajnán belüli különleges státusáról szóló megállapodás nélkül nem várható jelentős előrelépés a konfliktus megoldása terén. Tekintettel arra, hogy a nézetek közeledtek ehhez az elvi állásponthoz, megállapodtunk a kölcsönös konzultációk folytatásában” – mondta a tisztségviselő.
    
Kozak – közlése szerint – Nulanddal “részletes” és “konstruktív” párbeszédet folytatott a délkelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről”.
   
 “Megerősítést nyert, hogy a minszki megállapodások továbbra is a rendezés egyetlen lehetséges alapját képezik” – mondta.
    
Az amerikai részről kezdeményezett tárgyalások érdekében Nulandot levették az orosz beutazási feketelistáról, Moszkva szerint orosz diplomaták elleni szankciók visszavonásáért cserébe.


(MTI / címlapkép: Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük