Tizenhárom aradi vértanú
Tizenhárom magyar honvédtiszt – 12 tábornok és 1 ezredes – akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégeztetett a Habsburg császár.

Az aradi vértanúk emlékezete az egész magyarság körében él
Az 1848-as szabadságharc utáni megtorlás nemzetünk egyik legnagyobb tragédiája. Helyszíni beszámoló a paraguayi Chacón tartott megemlékezésről.

Panama-iratok újratöltve
Kilencven ország 35 vezető politikusa és 300 köztisztviselője “landolt” az újabb listán – köztük számos dél-amerikai is. Furcsa mód egyetlen egy egyesült államokbeli politikus sincs a listán.

Energiaválság Európában
Magyarország áram- és gázellátása a kormány előrelátó energiapolitikájának köszönhetően biztosított, de a kárpátaljai magyarok egészen biztosan fázós télre készülhetnek. Németországban – ki tudja, mennyi öniróniával – már mécsesek melletti melegedésre készítik fel az embereket.

Paraguayi tartózkodási vízum
Hogyan szerezhető meg a paraguayi letelepedési célú vízum? Elöljáróban elárulhatjuk: könnyedén – sőt, Dél-Amerikában a legkönnyebben. Részletes ismertető.

Magyarország elcigányosodása (IV. rész)
Immáron negyedik részéhez érkezett a döbbenetes tényfeltáró helyszíni riportsorozat Magyarország elcigányosodásáról.

Gyermekprostituáltak Dél-Amerikában
Magyarországi pedofilok is a hatóságok látómezejébe kerültek a kontinens több országában. Egyes, főként szegényebb régiókban mindennapos a gyermekek szexuális célú kizsákmányolása – kislányoké és kisfiúké egyaránt.

Ismét műholdon tesztelt a Dél-amerikai Magyar Televízió
Újabb digitális műholdas sugárzási próbát végzett a DAMTV, ezúttal a kisebb antennákkal is vehető Ku-sávban – de ezúttal “csak” dél-amerikai lefedettséggel. A televízióval azonos multiplexben a DAMR, a Dél-amerikai Magyar Rádió is műszaki teszteket végzett. Célegyenesbe fordult az állandó műholdas sugárzás indulása.

Káosz az Egyesült Királyságban
Posztapokaliptikus jelenetek játszódtak le az elmúlt napokban az országban a kialakult üzemanyaghiány miatt. Egyesek szerint “szovjet úton” halad, és hamarosan összeomolhat a brit gazdaság, majd ennek nyomán akár fel is darabolódhat a szigetország. Mi várható egy ilyen forgatókönyv esetén a brit tengerentúli, köztük a dél-amerikai és a karibi gyarmatokon?

Argentin atomprogram
Argentína több, ma is működő atomerőművi blokkal rendelkezik – mi több, korábban atomhatalmi álmokat is dédelgethetett. Ballisztikus-rakétaprogramba, valamint nukleáris tengeralattjáró-programba is belevágott Dél-Amerika egykor legerősebb gazdaságával rendelkező országa. Mi maradt mementóul a nagyratörő álmokból? – a tanulságon kívül persze.

MERCOSUR – EU megállapodás
Mit jelent a közel 20 évig tartó tárgyalássorozatot követően 2019. június 28-án aláírt kereskedelmi megállapodás? Általánosságban elmondható, hogy a megállapodás révén a MERCOSUR tagállamok az EU-ból származó importjuk 91%-a tekintetében, míg az EU-ba a MERCOSUR-országokból származó import termékek 92%-a esetében szűnnek meg a vámok.

One thought on “A Dél-amerikai Magyar Hírlap legfrissebb számának tartalmából”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük