Működik a szájkosártörvény az Egyesült Királyságban is. Nyolc hónapra a rácsok mögé küldte egy birminghami bíróság az angol labdarúgó-bajnokság másodosztályában szereplő West Bromwich Albion egyik szurkolóját. Az ok: egy internetes posztjában “rasszista módon megsértette” a klub néger középpályását, Romaine Sawyerst – amikor azt “páviánnak” nevezte.

A börtönbüntetésen felül az 50 éves szurkoló köteles 500 fontot (körülbelül 700 dollárt, avagy 210 ezer forintot) fizetni az egyébként gyaníthatóan anyagi gondokkal nem küszködő labdarúgónak, továbbá a perköltségek is a szurkolót terhelik. A West Brom “örökre kitiltotta” a színvaksággal , vagy “koloniális humor” hiányával aligha vádolható szurkolót a stadionjából.

Az Egyesült Királyság látszólag nagyon “érzékeny” a kolonializmushoz köthető témákban, többek közt a “rasszizmus” kérdésében is. Mindezt több, mint hiteltelenné teszi, hogy továbbra is két számjegyű mennyiségű tengeren túli gyarmaton pöffeszkedik a Brit korona – többek közt a dél-amerikai kontineneshez tartozó, Argentína által vitatott Malvin Szigeteken is – amelyet a britek “falkland szigeteknek” hívnak, és hívatnak a világ nagyobbik részével.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / címlapkép: West Midland Police)



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük