Harminc éve a legmagasabb, 3 százalékos inflációt várnak Németországban az idei évre a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakemberei. A kutatóintézet honlapján szerdán publikált jelentés alapján az infláció jövőre 2,0-2,5 százalékra mérséklődik. A három évtizede legmagasabb 2021-es infláció kialakulását elsősorban bázishatásra vezeti vissza a tanulmány. “Mindenekelőtt a második félévi áfacsökkentés, valamint az energiaáraknak a koronaválság miatt bekövetkezett esése alakította ki 2020-ban az alacsony árszintet” – jegyezte meg Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője.
    
“A magas inflációs ráta ugyanis egyaránt mutathatja azt, hogy mennyire emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, illetve azt is, hogy milyen mélyről indultak” – mutatott rá. A németországi infláció 2020-ban 0,5 százalékos volt. Az ideinél magasabb inflációs ráta legutóbb 1993-ban volt Németországban, 4,5 százalékos. Mindazonáltal tényleges áremelkedés is hozzájárult az idei infláció emelkedéséhez. “Január óta megfigyelhető az energia, az élelmiszerek és a szolgáltatások árának emelkedése” – mondta Wollmershäuser. A viszonylag magas, 2 százalék feletti infláció fennmaradását a jövő évre azzal magyarázza az ifo, hogy a jelek szerint a lakosságnak a korábban becsültnél nagyobb ki nem elégített kereslete halmozódott fel a koronaválság idején. Az árak emelkedéséhez hozzájárul emellett még a feldolgozóiparban tapasztalható, a beszerzési árakat növelő alapanyaghiány is.

https://www.ifo.de/node/65058Rekordütemben emelkedett a nagy-britanniai infláció augusztusban


Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok alapján. A brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után. Az ONS kiemeli, hogy az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött.
    
A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük