Egy beteg meghalt, és újabb 155 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 624 451 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 443 749-en már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 809 646-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 30 027-re emelkedett. A gyógyultak száma 749 185. Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma pedig 30 434-re csökkent. Hatósági házi karanténban 1365-en vannak, a mintavételek száma 6 348 148.
    

Közölték: a delta variáns több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Erre a még be nem oltott időseket külön kérik. Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni. Aki nem tud interneten foglalni az oltásra, az a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltást. A harmadik dózist az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott – tették hozzá.
    
Azt is írták: Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettséget. Emlékeztetnek, hogy jelenleg is tart a nemzeti konzultáció, amelynek keretében a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.
    
Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás – írták. Akik unión belüli utazást terveznek, azoknak érdemes letölteni vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve kinyomtatni az uniós Covid-igazolást.


(MTI / címlapkép: MTI/Balázs Attila)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük