Hatalmas meglepetésre az olasz Lamont Marcell Jacobs nyerte a férfi 100 méteres síkfutást vasárnap a tokiói olimpián, Yulinar Rojas pedig világcsúccsal a női hármasugrást. A legnagyobb érdeklődéssel várt számról előzetesen annyi volt biztosan megállapítható, hogy a győztest 13 év után először nem Usain Boltnak hívják majd. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai szupersztár uralta a 100 és a 200 métert az elmúlt három játékokon, hozzá hasonló kimagasló egyénisége ezúttal nincs a két vágtaszámnak, így nyílt volt a dobogós helyek sorsa.

Az olimpiai bajnok olasz Lamont Marcell Jacobs a férfi 100 méteres síkfutás dönője után. (MTI/Czeglédi Zsolt)


    
Az elődöntők meglepetését egyrészt az idei világranglista-vezető (9.77 mp) amerikai Trayvon Bromell kiesése jelentette, másrészt az, hogy a kínai Szu Ping-tien 9.83-mal a leggyorsabbnak bizonyult. A fináléban aztán kisebb szenzáció született: a kettes pályán futó olasz Marcell Jacobs maga mögé utasította a mezőnyt és 9.80-nal diadalmaskodott. A 26 éves futó eddigi legjobb eredménye a fedett Eb-n idén 60 méteren elért győzelem volt.  

Az olimpiai bajnok venezuelai Yulimar Rojas (k) a második helyezett portugál Patrica Mamnona (j) és a harmadik helyezett spanyol Ana Peleteiro a női hármasugrás döntője.
(MTI/Czeglédi Zsolt)


    
Női hármasugrásban a kétszeres világbajnok és riói ezüstérmes Yulimar Rojas májusban 15,43 méteres eredményével az örökranglista második helyére lépett fel. A döntőben rögtön első nekifutásával 15,41 méterig repült, ami minden idők harmadik legjobbja, egyben olimpiai csúcs. Ezen utolsó ugrásával – már aranyérmesként – még javított, és 15,67 méterrel átadta a múltnak az ukrán Inessza Kravec 1995-ös, 15,50 méteres világrekordját.
    
Férfi magasugrásban holtversenyben lett aranyérmes a katari Mutaz Essza Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi: 2,37 méterig minden magasságot elsőre vittek, de a 2,39 méterrel már egyikük sem bírt.
    
Az olaszok fél órán belül két aranyat nyertek, a célba érő Jacobs egyenest a már ünneplő Tamberi karjaiba rohant. A kétszeres világbajnok Barsim a londoni bronz és a riói ezüst után gyűjtötte be a legfényesebb olimpiai medált.

Eredmények, atlétika:
    férfi 100 m, olimpiai bajnok:
    —————————–
     Lamont Marcell Jacobs (Olaszország) 9.80 mp
2. Fred Kerley (Egyesült Államok) 9.84
3. Andre de Grasse (Kanada) 9.89

    férfi magasugrás, olimpiai bajnok:
    ———————————–
       Mutaz Essza Barsim (Katar) és Gianmarco Tamberi (Olaszország) 2,37-2,37 m
3. Makszim Nedaszekau (Fehéroroszország) 2,37
    
    női hármasugrás, olimpiai bajnok:
    ———————————-
       Yulimar Rojas (Venezuela) 15,67 m
2. Patricia Mamona (Portugália) 15,01
3. Ana Peleteiro (Spanyolország) 14,87

    korábban:    
    női súlylökés, olimpiai bajnok:
    ——————————-
   Kung Li-csiao (Kína) 20,58 méter
2. Raven Saunders (Egyesült Államok) 19,79
3. Valerie Adams (Új-Zéland) 19,62
…21. Márton Anita


(MTI / címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük