Több szén-dioxidot bocsátanak ki az Amazonas erdei, mint amennyit elnyelnek – ezt első alkalommal állapították meg szakértők. A Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint évente mintegy 1,5 milliárd tonnányi szén-dioxid termelődik, miközben a növekvő erdő csupán 0,5 milliárd tonnányit nyel el.
    
Az emisszió nagy részét a tüzek okozzák, amelyek közül sokat szándékosan gyújtanak, hogy így alakítsanak ki területeket a marhatenyésztés és szójatermelés számára. A tudósok kisrepülőgépek segítségével mérték a szén-dioxid-szintet 4500 méterrel az erdők felett az elmúlt egy évtizedben. A vizsgálatok is jól mutatják, hogy az egész Amazonas változik.
    
Az Amazonas-vidék egy jelentős része – épp az oly’ nagyon féltett esőerdők – erdőtüzek nélkül is szén-dioxid-kibocsájtók.
    
A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt heves kritikák érik bizonyos államokból, mivel támogatja az erdőirtást, amely 12 éve nem tapasztalt mértéket ért el, miközben az erdőtüzek száma is a 2007 óta tapasztalt legmagasabb volt júniusban.
    
Az Amazóniából kitermelt fát, marhát és szóját jórészt exportálják Brazíliából. Bizonyos európai országok ígérete szerint blokkolni fogják a Brazíliával és más országokkal való kereskedelmet, amennyiben nem lépnek fel az amazóniai erdők pusztítása ellen.

Legalább most már tudjuk, hogy mire ment ki a nagy aggódás. Akárhogy is, jól “védhető” indok egy államgazdaságot a nemzetközi versenyszabályokkal szembemenően védő termékbojkotthoz… még akkor is, ha igaztalan alapokon áll. Úgy hírlik, a saját gazdaságát a MERCOSUR-államoktól nagyon is féltő Franciaország lesz az első, aki lép majd ezen a téren.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap/MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük