A magyar és a lengyel miniszterelnök megkoszorúzta szerdán a sziléziai Katowicében a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidómentő idősebb Antall József és Henryk Slawik emlékművét. Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki a visegrádi csoport (V4) katowicei csúcstalálkozója után rótta le tiszteletét az emlékműnél, amelyet 2015-ben emeltek a sziléziai vajdasági központ főterén. Magát a teret is – amelyen a V4 szerdai csúcstalálkozójának otthont adó Nemzetközi Kongresszusi Központ áll – 2016-ban Antallról és Slawikról nevezték el.

(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)


    
A koszorúzás előtt, a találkozót záró közös kormányfői sajtóértekezleten Morawiecki aláhúzta: az országcsoport “kiállta az idő próbáját”, jelentős erőt képez az Európai Unión belül zajló vitában, az uniós tárgyalásokon, amelyeken egységes álláspontot képvisel. A csoport évről évre erősödik, elmondható, hogy az EU-ban “nehézsúlyú kategóriát” képvisel – fogalmazott Morawiecki.
    
A szerdán véget ért lengyel V4-elnökségről a lengyel kormányfő megállapította: ennek egyik fő célja az volt, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági felépítést célzó uniós helyreállítási alap “jelentős és rugalmas” legyen, a négy ország közös erőfeszítése pedig példa nélküli pénzügyi források biztosítását eredményezte.
    
A lengyel kormányfő felidézte a V4 közös fellépését a fehéroroszországi helyzet, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista fogságba ejtése kapcsán. Említette a közös kiállást is a vrbeticei cseh lőszerraktárban történt robbantás ügyében.
    
Az EU bővítésére vonatkozó újságírói kérdésre Morawiecki aláhúzta: a V4 egységesen támogatja a legjobban felkészült nyugat-balkáni államok minél gyorsabb csatlakozását. Rámutatott a Nyugat-Balkán szerepére a migrációra reagáló biztonságpolitikában.
    
A szlovák kormányfő, Eduard Heger szerint a V4-nek fontos szerep jut majd az Európa jövőjéről folytatott vitában.
    
Andrej Babis cseh kormányfő kifogásolta, hogy a belső uniós piacon eddig nem sikerült elhárítani azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a kelet- és közép-európai cégek tevékenységét Európa egész területén.


(MTI / címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük