Börtönbüntetésre ítéltek pénteken egy brit rendőrt, amiért a National Action nevű betiltott és “terrorszervezetnek” nyilvánított brit csoportosulás tagja volt. A 22 éves Benjamin Hannam ellen “terrorizmus” címén emeltek vádat, mivel az angol büntetőtörvények alapján “terrorszervezetekben” viselt tagság is “terrorcselekménynek” számít. Hannamre, aki 2018 óta dolgozott a londoni rendőrség, a Metropolitan Police – félhivatalos nevén a Scotland Yard – kötelékében, a londoni központi büntetőbíróság pénteken négy év és négy hónap börtönbüntetést rótt ki. Benjamin Hannam az első olyan rendőr a Scotland Yard történetében, aki ellen “terrorcselekmény” címén született elmarasztaló bírósági ítélet – igaz, soha, semmiféle erőszakos cselekedetet, pláne terrortámadást nem követett el – ennek ellenére a bíró, Anthony Leonard QC szerint “a bűncselekmények olyan súlyosak voltak, hogy csak a szabadságvesztés büntetés lehetett megfelelő”.

Benjamin Hannam, a “terroristának” kikiáltott fiatal rendőr.
(Met Police)
A bíróságon felhozott egyik “perdöntő bizonyíték”, ahol a tinédzser Hannam épp “terrorista cselekményt” követ el – legalábbis a brit bíróság szerint.
(Met Police)



Az ötvenes évek kommunista “bíróságain” kreált kirakatperekhez kísértetiesen hasonlóan vádolták meg, és ítélték el a fiatal rendőrt. A vád szerint Hannam 2016-ban, tehát 16 éves tinédzserként lett a National Action tagja, és “aktívan részt vett” a szervezet tevékenységében. A jelek szerint ma az Egyesült Királyságában ez elég ahhoz, hogy “terroristaként” elítéljenek egy másként gondolkodó fiatalt.
    
A National Actiont a brit kormány 2016 decemberében betiltotta, de ekkor Hannam szerintük átlépett a csoport utódjaként NS131 néven megalakult szerveződésbe, és már e szervezet tagjaként nyújtotta be 2017 nyarán felvételi kérelmét a londoni rendőrséghez. A brit hatóságok álláspontja szerint “az NS131 nem más, mint a National Action, csak más néven”. Ezt a csoportot a brit belügyminiszter 2017-ben szintén betiltotta és “terrorszervezetnek” nyilvánította – bár terrorcselekményt ez a szervezet sem követett el soha. Benjamin Hannam tavaly került a hatóságok látóterébe, amikor “antifasiszta szervezetek” nyilvánosságra hoztak egy illegálisan megszerzett “adatbázist”, vélt NS131 tagok listájával.
    
Ennyi elég is volt a brit hatóságoknak: Hannamet ezután őrizetbe vették. Lakásán “számos terhelő dokumentumot” találtak, köztük olyanokat, amelyekben állítólag Hannam maga írt részletesen a National Action tagjaként végzett tevékenységéről. Megtaláltak nála egy olyan “kézikönyvet” is, amelyet Anders Breivik állított össze. Breivik 2011-ben 77, többségében szélsőbaloldali és baloldali pártember családtagját likvidálta egy alaposan megtervezett norvégiai akcióban. Céljairól, valamint a mészárlás figyelemfelkeltőnek szánt szerepéről részletes írást tett közzé az Interneten. Vélhetően ezt találták meg Hannamnál.

A szinte csak gyerekekből álló National Action magát “nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként” írta le. A II. világháború óta ez volt az első olyan nemzetiszocialista szervezet, amelyet a brit hatóságok betiltottak.
    
Amber Rudd akkori belügyminiszternő, BREXIT-ellenes parlamenti képviselő a csoport betiltásról 2016-ban hozott határozatában “rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak” nevezte a 2013-ban alakult nemzeti elkötelezettségű szerveződést. A National Action “terrorszervezetté” nyilvánításának és betiltásának ürügye az volt, hogy állítólag a szervezet, vagy annak néhány vélt tagja nyilatkozatban dicsőítette Jo Cox munkáspárti parlamenti képviselő likvidálását, illetve a cselekmény elkövetőjét. Lévén ez nem terrorizmus, hanem egyszerű gyilkosság volt – így nagyon nehezen védhető a kormány magyarázkodása a szervezet “terrorszervezetté” nyilvánításáról.

Egy héttel ezelőtt mi is írtunk egy másik brit szervezet terrorszervezetté nyilvánításáról. Terrorcselekmény ehhez a szervezethez sem volt köthető. Az intézkedés valódi célja a másként gondolkodókból álló szervezet elnémítása, tagjainak megfélemlítése lehetett.

Teljesen mindegy, hogy valaki egyet ért vagy sem egy ilyen, legtöbbször társadalmi igazságtalanságokra válaszokat kereső fiatalokból, gyerekekből álló csoportosulás elveivel – amely elveket jelen esetben a legkevésbé sem célja ezen cikknek védelmeznie – azonban ez mindenképp a szólásszabadság sárba tiprása, a demokratikus elvek feladása egy egykor a demokrácia és szólásszabadság terén lényegesen szebb napokat látott, ma már egyre inkább diktatórikussá váló országban.

John Sherwood lelkész elhurcolása.



Nyugat-Európában, különösen az Egyesült Királyságban egyre aggasztóbbak a szólásszabadság ellen hozott szájzártörvények. A brit hatóságok nem csak a nemzeti érzelmű fiatalokat, de már az idősebb keresztény lelkészeket sem kímélik. A minap egy 71 éves lelkésztől vették el a bibliát, és vittek el bilincsben London egyik külvárosában, Uxbridge-ben, végigráncigálva az utcán – amiért a klasszikus családmodellről, illetve a férfi és nő közötti házasságról tartott prédikációt egy utcai igehirdetésen. A lelkész által hirdetett, “bűnös gondolatok” többek közt a következők voltak:

“Isten célja az emberiség megteremtésekor az volt, hogy az emberek családokban éljenek, a családok élén pedig egy anya és egy apa álljon, ne pedig két anya vagy két apa.”

A lelkész emlékeztetett, hogy “Isten csak két nemet; férfit és nőt teremtett”

Közép-európai médiaforrások megjegyezték, hogy mindez kísértetiesen emlékeztet arra, ami a kommunista diktatúrák időszakában a közép-kelet-európai államokban zajlott le. Akkoriban mindennapos volt, hogy keresztény papokat hurcolnak el, ítéltek börtönbüntetésre vagy halálra a szélsőbaloldali rezsimek kiszolgálói. Ugyanezen események ismétlődnek meg most, egyre kirívóbb példákon keresztül egyes nyugat-európai országokban – így az Egyesült Királyságban is.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / az MTI jelentésének felhasználásával / címlapkép: National Action)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük